Κουνέλι με δαμάσκηνα και μαυροδάφνη
Εκλεπτυσμένη επιλογή για ξεχωριστά γεύματα!
Υλικά
1 μεγάλο κουνέλι σε μερίδες
20-25 αποξηραμένα δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4σκ. σκόρδου σε φετάκια
2 φλιτζ. τσ. ζωμό κοτόπουλου
60ml μέλι
2 κ.σ. ξίδι λευκό
1½ φλιτζ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γ θυμάρι
1 φύλλο δάφνης
1/2 φλιτζ. τσ. έξ. π. ελαιόλαδο
1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τα δαμάσκηνα μέσα σε ένα μπολ με 1φλιτζ. τσ. χλιαρή μαυροδάφνη για 2 ώρες τουλάχιστον.
Τα στραγγίζουμε και κρατάμε το κρασί.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα κομμάτια του κουνελιού απ' όλες τις πλευρές.
Το κρατάμε σε ένα βαθύ σκεύος ώστε να πάρουμε τους χυμούς του.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι για 4' κατόπιν προσθέτουμε το σκόρδο και τα κομμάτια του κουνελιού.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τι μας μαυροδάφνη που στραγγίξαμε από τα δαμάσκηνα, 1/2 φλ. τσ. επιπλέον και το μέλι και σιγοβράζουμε για περίπου 5'.
Βάζουμε το ξίδι και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα, προσθέτουμε τον ζωμό, το θυμάρι, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 40' και τότε προσθέτουμε τα δαμάσκηνα.
Ψήνουμε συνολικά για 1 ώρα και 20' ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κουνέλι.
Αφαιρούμε τα κομμάτια του κουνελιού και σιγοβράζουμε λίγο ακόμα τη σάλτσα, αν δεν έχει πήξει αρκετά.
Εκτός φωτιάς, προσθέτουμε στη σάλτσα το κρύο βούτυρο, χτυπάμε να ενωθεί και να δέσει και ξαναβάζουμε στη κατσαρόλα το κουνέλι, ανακατεύοντας το προσεκτικά ώστε να ντυθεί η σάλτσα.
Το σερβίρουμε σε μια πιατέλα πασπαλισμένο με μαϊντανό.
Ταιριάζει με πουρέ γλυκοπατάτας, με ριζότο απλό και με φρέσκες ταλιατέλες.