Christmas pudding
Μια φρουτένια πουτίγκα με πλούσια αρώματα από αποξηραμένα φρούτα και γλυκές πινελιές, ιδανική για εορταστικά τραπέζια!
Υλικά
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
150 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα, ψιλοκομμένα
150 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα, ψιλοκομμένα
150 γρ. αποξηραμένα cranberries, ψιλοκομμένα
150 γρ. σταφίδα σουλτανίνα
150 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
80 γρ. τριμμένη φρυγανιά
50 γρ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο
200 ml φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
150 ml ηλιέλαιο
1 μεγάλο αυγό
1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
Για το φλαμπάρισμα:
• 100 ml κονιάκ
Εκτέλεση
Ρίχνουμε στο multi τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, τα cranberries, τις σταφίδες, τα καρύδια και το τζίντζερ και τα χτυπάμε ελαφρά μέχρι να ομοιοποιηθεί το μείγμα, χωρίς να λιώσουν.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αυγό, το ηλιέλαιο και τον χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
Προσθέτουμε στο μπολ το μείγμα των αποξηραμένων φρούτων και ανακατεύουμε.
Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη φρυγανιά και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε ελαφρά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μείγμα αλευριού στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά με μια μαρίζ μέχρι να ενωθούν τέλεια.
Αδειάζουμε το μείγμα της πουτίγκας σε μία φόρμα ολικινδρική με διάμετρο 12 εκ. και βάθος 8 εκ., καλυμμένη με αλουμινόχαρτο.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει, στερεώνουμε και ακουμπάμε τη φόρμα με την πουτίγκα. Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά, σκεπασμένη, για 1 ώρα και 15 λεπτά.
Βγάζουμε προσεκτικά τη φόρμα, την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και ξεφορμάρουμε. Ζεσταίνουμε το κονιάκ και φλαμπάρουμε την πουτίγκα.
Αφήνουμε την πουτίγκα να κρυώσει και διακοσμούμε με ζαχαρωτά ή φρούτα της επιλογής μας.