Κόκορας με κυδώνια, πατάτες και γλυκοπατάτες
Ένα ζουμερό πιάτο που θα γεμίσει το τραπέζι σας με γεύση και άρωμα!
Υλικά
1 κόκορα ελευθέρας βοσκής γύρω στα 2½ κιλά
4 μεγάλα κυδώνια
500 γρ. πατάτες
500 γρ. γλυκοπατάτες
1 κεφάλι σκόρδου ολόκληρο
½ φλιτζ. τσ. εξ. π. ελαιόλαδο
Χυμό και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
2 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. κορν φλάουρ
1 φλιτζ. τσ. λευκό ξηρό κρασί
1 φλιτζ. τσ. ζωμό κότας
1 κ.σ. θυμάρι
1 κλαδάκι δεντρολίβανο
2 λεμόνια
1 μεγάλο κλωνάρι φρέσκια αρμπαρόριζα (εναλλακτικά, δεντρολίβανο)
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το κρασί και τον ζωμό.
Αλατοπιπερώνουμε μέσα-έξω τον κόκορα και τον τοποθετούμε σε ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος. Τον αλείφουμε με το ελαιόλαδο και το θυμάρι και ρίχνουμε το μισό μείγμα κρασιού-ζωμού στο ταψί.
Πλένουμε καλά και κόβουμε οριζόντια στη μέση το ολόκληρο κεφάλι σκόρδου και το τοποθετούμε μέσα στο πουλερικό μαζί με το δεντρολίβανο.
Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε για 50΄ στους 180°C, γυρίζοντας τον μία φορά.
Στο μεταξύ, πλένουμε καλά τα κυδώνια και τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος και μετά στα τέσσερα.
Αφαιρούμε την καρδιά με τα κουκούτσια και αλείφουμε με λεμόνι την κομμένη πλευρά για να μη μαυρίσουν. Καθαρίζουμε και κόβουμε κυδωνάτες τις πατάτες και τις βάζουμε σε νερό για να μη μαυρίσουν. Πλένουμε πολύ καλά τη φλούδα από τις γλυκοπατάτες (δεν την αφαιρούμε).
Βάζουμε σε μία λεκάνη τα κυδώνια, τις πατάτες και τις γλυκοπατάτες και αλατοπιπερώνουμε καλά.
Τακτοποιούμε τις πατάτες και τα κυδώνια γύρω από τον κόκορα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα κρασιού-ζωμού.
Περιχύνουμε τον κόκορα με τον χυμό πορτοκαλιού και πασπαλίζουμε με το ξύσμα πορτοκαλιού και τη ζάχαρη-αλεύρι. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε για 1 ώρα στους 160°C για 40΄-50΄, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και τα κυδώνια.
Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και αφήνουμε το φαγητό να ροδίσει για μερικά λεπτά. Σερβίρουμε τον κόκορα ολόκληρο σε μία πιατέλα με τα συνοδευτικά του ολόγυρα.