Χοιρινό μπούτι με γλυκιά σάλτσα πορτοκαλιού
Ζουμερό χοιρινό μπούτι, ιδανικό για γιορτινό τραπέζι!
Υλικά
~3kg Χοιρινό μπούτι χωρίς κόκαλο
4-5 σκελίδες σκόρδου κομμένες στη μέση
50γρ φρέσκο βούτυρο
6κ.σ. εξ. π. ελαιόλαδο
1φλιτζ. τσ. λευκό ξηρό κρασί
1 ½ φλιτζ. τσ. χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
3 κ.σ. μέλι
40 γρ. μαύρη ζάχαρη
1 κ.γ. σπασμένους κόκκους πιπεριού
1 κ.γ. μπαχάρι
1/2 κ.γ τριμμένο μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 C.
Σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά τον χυμό του πορτοκαλιού μαζί με το μέλι, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά, μέχρι να αρχίσει να πυκνώνει.
Ζεσταίνουμε ελαφρά του βούτυρο με το ελαιόλαδο μέχρι να ενωθούν, αλείφουμε το κρέας και το αλατοπιπερώνουμε.
Το τοποθετούμε σε μία βουτυρωμένη γάστρα που να το χωράς χωρίς να αφήνει κενά και το περιχύνουμε με το αραιό σιρόπι ζάχαρης - μελιού - μπαχαρικών, φροντίζοντας να τυλίξει όλη την επιφάνεια του κρέατος και να κολλήσουν επάνω τα μπαχαρικά.
Προσθέτουμε τα σκόρδα στο σκεύος.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 120 C και βάζουμε το κρέας να ψηθεί συνολικά για 4 ώρες, φροντίζοντας να ανεβάζουμε τη θερμοκρασία σταδιακά ανά 1 ώρα μέχρι τους 180C, ώστε να ψηθεί αργά.
Μετά τη 2η ώρα ξεσκεπάζουμε τη γάστρα. Στη διάρκεια του ψησίματος, το περιχύνουμε με τους χυμούς του ταψιού και μετά τη 1η ώρα προσθέτουμε το κρασί.
Σερβίρουμε το κρέας σε φέτες και τη σάλτσα του χωριστά.
Συνοδεύουμε με πατάτες φούρνου.