Pesto, μία υγιεινή σάλτσα

Pesto, μία υγιεινή σάλτσα

Υλικά

Για 4 μερίδες

φύλλα βασιλικού

κουκουνάρι

σκόρδο

ελαιόλαδο

τυρί πεκορίνο ή παρμεζάνα

Εκτέλεση

Χρόνος εκτέλεσης: 15' λεπτά
Δυσκολία: Εύκολη

Η ιταλική σάλτσα pesto γίνεται με φρέσκα υλικά που λιώνουμε σε πέτρινο γουδί ή στο μπλέντερ και χρησιμοποιούμε πάνω στα ζυμαρικά μας.

Φτιάξτε το και διατηρήστε το σε βαζάκι στο ψυγείο, έτοιμο για χρήση.

Το πασίγνωστο pesto genovese γίνεται με φύλλα βασιλικού, κουκουνάρι, σκόρδο, ελαιόλαδο και τυρί πεκορίνο ή παρμεζάνα. Ωραίο pesto γίνεται και με ρόκα στη θέση του  βασιλικού, ενώ υπάρχει και το κόκκινο pesto calabrese με ψητές πιπεριές,  κρεμμύδι, λιαστές τομάτες, αμύγδαλα, τυρί ρικότα και παρμεζάνα.

Οι vegan εκδοχές με ξηρούς καρπούς χωρίς τυρί είναι εξίσου νόστιμες, αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε φυτικά υποκατάστατα τυριού.

Από την Ντίνα Γκρουμούτη 

Σχετικές συνταγές