Νηστίσιμη Σπανακόπιτα
Μια νόστιμη επιλογή με πλούσια λαχταριστή γέμιση για το μεσημεριανό σου τραπέζι, η σπανακόπιτα!
Υλικά
120ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 πράσο
750gr σπανάκι (μόνο τα φύλλα, όχι κοτσάνια)
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
70gr φρυγανιά
Εκτέλεση
Για την Νηστίσιμη Σπανακόπιτα
Βάζουμε σε ένα φαρδύ τηγάνι (ή κατσαρόλα) το ελαιόλαδο να κάψει σε μέτρια φωτιά.
Σωτάρουμε το ξερό κρεμμύδι μαζί με το φρέσκο και έπειτα προσθέτουμε το πράσο.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια ένταση μέχρι να καραμελώσουν και να πάρουν ωραίο χρώμα.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τη φρυγανιά και ανακατεύουμε.
Έπειτα προσθέτουμε το σπανάκι σε δόσεις.
Κάθε φορά που χάνει τον όγκο του προσθέτουμε την επόμενη δόση.
Επαναλαμβάνουμε μέχρι να βάλουμε όλο το σπανάκι και μαγειρεύουμε μέχρι να χάσει τον όγκο του.
Προσθέτουμε όλα τα φρέσκα μυρωδικά ψιλοκομμένα.
Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη.
Για το στήσιμο:
Αλείφουμε ένα ταψί 30 x 40 εκ. με λίγο ελαιόλαδο και στρώνουμε 6 φύλλα κρούστας, αλείφοντας ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε τη γέμιση και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.
Καλύπτουμε την πίτα με τα υπόλοιπα 6 φύλλα κρούστας τα οποία λαδώνουμε ενδιάμεσα.
Χαράζουμε την πίτα στην επιφάνεια σε κομμάτια, λαδώνουμε καλά την επιφάνεια και τη ραντίζουμε με λίγο νερό.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα και να ξεκολλήσει από το ταψί.