Με παντζάρι και φακή

Με παντζάρι και φακή

Υλικά

Για 4 μερίδες
Για 4 burgers:

2 1/2 - 3 φλιτζ. τσαγιού ωμό παντζάρι καθαρισμένο, πλυμένο καλά και χοντροτριμμένο (περίπου 2 μεσαία παντζάρια)

1 φλιτζ. τσαγιού νιφάδες βρώμης

3/4 φλιτζ. τσαγιού φακή βρασμένη

1/2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι

1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο

1 κ.σ. φιστικοβούτυρο

1 κ.γ. θυμάρι ξερό

2 κ.σ. vegan σάλτσα curry ή γλυκιά μουστάρδα

Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το σερβίρισμα:

4 ψωμάκια για burger

φέτες ντομάτας 

φύλλα ρόκας

κρεμμύδι

baby σπανάκι

Εκτέλεση

Χρόνος εκτέλεσης: 35' λεπτά
Δυσκολία: Εύκολη
Βάζουμε τα τριμμένα (σε χοντρό τρίφτη) παντζάρια σε μούλτι ή σε μπλέντερ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τη σάλτσα ή τη μουστάρδα).

Χτυπάμε το μείγμα μέχρι να γίνει ομοιογενές.

Πλάθουμε τέσσερα burgers, ενώ στο ενδιάμεσο βρέχουμε τα χέρια μας γιατί το μείγμα κολλάει. Στη συνέχεια τηγανίζουμε τα burgers ή τα ψήνουμε στον φούρνο.

Για το τηγάνισμα: Ζεσταίνουμε αρκετό ελαιόλαδο σε αντικολλητικό σκεύος και τηγανίζουμε σε χαμηλή φωτιά για 3'-4' από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρώμα. 

Για το ψήσιμο στον φούρνο: Προθερμαίνουμε τον φούρνο με αέρα στους 180°. Αλείφουμε με λίγο λάδι ένα ταψάκι και τοποθετούμε τα burgers. Ψήνουμε για 30' γυρίζοντάς τα προσεκτικά μια φορά στη μέση του ψησίματος. 

Αλείφουμε τα ψωμάκια με τη σάλτσα ή τη μουστάρδα, τοποθετούμε φύλλα από σπανάκι, το burger, φέτες ντομάτας και κρεμμυδιού, σπανάκι και ρόκα, αλατίζουμε ελαφρά και σερβίρουμε. 

Healthy tip!

Tο παντζάρι ανήκει στα πιο πολύτιμα λαχανικά, με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ουσίες που ρυθμίζουν την υπέρταση, πλούσιες φαινόλες με αντιγηραντικές ιδιότητες και φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, ενώ αυξάνει και την αντοχή στις αθλητικές δραστηριότητες.
Από την Ντίνα Γκρουμούτη

Σχετικές συνταγές