Με κινόα, κόκκινη φακή & μπαχαρικά
Vegan Burgers
Υλικά
Για 7 μερίδες
Για 7 burgers:
1 1/2 φλιτζ. τσαγιού ωμή κινόα, καλά ξεπλυμένη και σουρωμένη
1 1/2 φλιτζ. τσαγιού ωμή κινόα, καλά ξεπλυμένη και σουρωμένη
3/4 φλιτζ. κόκκινη φακή, πλυμένη, στραγγισμένη καλά
1/3 φλιτζ. τσαγιού νιφάδες βρώμης
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/2 κ.γ. κύμινο τριμμένο
1 κ.γ. κάρι σε σκόνη
1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1/2 κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα
7 ψωμάκια για burger (κατά προτίμηση ολικής)
σαλάτα λόλα ή μαρούλι
baby σπανάκι
ρόκα
φέτες αβοκάντο
λευκά μανιτάρια σε φετάκια
φέτες ντομάτας
vegan σάλτσες
Εκτέλεση
Χρόνος εκτέλεσης: 40' λεπτά
Δυσκολία: Εύκολη
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°.
Αναμειγνύουμε την κινόα, τη φακή και τη βρώμη σε ένα σκεύος με 3 φλιτζάνια νερό και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα μπαχαρικά και σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφηθεί το νερό και να μαλακώσουν η κινόα και η φακή, περίπου 15'.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Σχηματίζουμε με τη βοήθεια ενός κουταλιού 7 burgers και τα τοποθετούμε σε ταψάκι στρωμένο με χαρτί ψησίματος, λαδωμένο.
Ψήνουμε για 15' περίπου, τα γυρίζουμε με τη βοήθεια σπάτουλας και ψήνουμε από την άλλη πλευρά για ακόμα 15'.
Τα βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε για 10' να σταθούν.
Ανοίγουμε τα ψωμάκια και τοποθετούμε φύλλα σαλάτας, τα burger, φέτες ντομάτας και, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, αβοκάντο, φετάκια μανιταριών κ.λπ.
Healthy tip!
Η κινόα ως τρόφιμο ολικής άλεσης περιέχει πολλές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες που μας βοηθούν να νιώθουμε χορτάτοι για αρκετές ώρες, ενώ είναι πολύ πλούσια πηγή φυτικής πρωτεΐνης και δεν περιέχει γλουτένη.