Λαμπρόψωμο
Πασχαλινά Ζυμώματα
Υλικά
1 κιλό αλεύρι σκληρό (δυνατό, για ψωμί)
2 φακελάκια ξηρή μαγιά (16 γρ.)
6 κ.σ. ζάχαρη 100 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο
160 ml γάλα χλιαρό
1 αβγό + 1 ασπράδι για το άλειμμα
½ κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. γλυκάνισο
2 δάκρυα μαστίχας κοπανισμένα
½ κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο (προαιρετικά)
1-4 κόκκινα αβγά
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Διαλύουμε τη μαγιά στο μισό γάλα προσθέτοντας 1 κ.σ. από τη ζάχαρη και αφήνουμε μέχρι να φουσκώσει.
Ζύμωμα στο χέρι: ανακατεύουμε σε λεκανίτσα τα ⅔ του αλευριού με τη ζάχαρη, το αλάτι και τα μπαχαρικά και προσθέτουμε τη μαγιά και το βούτυρο λιωμένο. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας το γάλα εναλλάξ με όσο αλεύρι πάρει μέχρι να γίνει μια ζύμη εύπλαστη, μάλλον μαλακή, που να μην κολλάει στο χέρι.
Ζύμωμα στο μίξερ: βάζουμε στον κάδο τη μαγιά, το αβγό, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και χτυπάμε προσθέτοντας 1 φλιτζ. από το αλεύρι, να γίνει αραιός χυλός. Προσθέτουμε στη συνέχεια το υπόλοιπο αλεύρι και το γάλα σταδιακά, χτυπάμε με τον γάντζο μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαστική και, τέλος, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο. Μεταφέρουμε σε λεκανίτσα και ζυμώνουμε με το χέρι για 4’-5’ ακόμα.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να σταθεί μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Τότε την πατάμε ζυμώνοντας ελαφρά ώστε να ξεφουσκώσει.
Πλάθουμε το λαμπρόψωμο σε στρογγυλό σχήμα ή το βάζουμε σε ταψάκι. Σχηματίζουμε έναν σταυρό με τα κορδόνια (ή ό,τι άλλο σχέδιο θέλουμε) και τον τοποθετούμε στην ελαφρά βρεγμένη επιφάνεια ώστε να κολλήσει. Βυθίζουμε μέχρι τη μέση ένα αβγό στο κέντρο ή περισσότερα στις άκρες του σταυρού και αφήνουμε να σταθεί σκεπασμένο μέχρι να ανέβει ξανά. Εντωμεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 °C.
Ψήνουμε το λαμπρόψωμο για 50΄ περίπου. Όταν το βγάλουμε, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το μεταφέρουμε σε σχάρα για να κρυώσει σωστά.