Σας ενημερώνουμε ότι τις Κυριακές 22 & 29 Δεκεμβρίου, τα καταστήματά μας θα είναι ανοιχτά και οι παραδόσεις απο e-shop θα πραγματοποιούνται κανονικά. Ωστόσο, το τηλεφωνικό κέντρο του Customer Care δεν θα λειτουργεί. Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την παραγγελία σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με το κατάστημα εξυπηρέτησης της παραγγελίας σας εδώ

Ανδριώτικος Λαμπριάτης (Γεμιστό Κατσίκι)

Ανδριώτικος Λαμπριάτης (Γεμιστό Κατσίκι)

Υλικά

Για 6 μερίδες

1 κατσίκι 7-8 κιλών*

η συκωταριά του κατσικιού

1½ κ. διάφορα ανδριώτικα τυριά, όπως μελίχλωρο, πετρωτή, φρέσκια αρμεξιά Άνδρου ή αλλιώς, κεφαλογραβιέρα, φρέσκια μυζήθρα ή άλλο φρέσκο τυρί μαζί

10-12 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες (το λευκό)

1 μαρούλι, την καρδιά

1 φλιτζ. άνηθο ψιλοκομμένο

1 φλιτζ. μάραθο ψιλοκομμένο

1 φλιτζ. φύλλα δυόσμου χοντροκομμένα

12-15 φρέσκα αβγά

ψίχα από ½ μπαγιάτικη φραντζόλα

⅓ φλιτζ. έ.π. ελαιόλαδο

6-7 κ.σ. φρέσκο βούτυρο

λεμόνια, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

Δυσκολία: Μέτρια

Αφού πλύνουμε και στεγνώσουμε το κρέας, το περνάμε όλο με λεμόνι και το αλατοπιπερώνουμε (το αλάτισμα εξαρτάται από το πόσο αλμυρά είναι τα τυριά που θα χρησιμοποιήσουμε).

Ψιλοκόβουμε τα τυριά και το μαρούλι.

Ζεματάμε τη συκωταριά, χωρίζουμε και ψιλοκόβουμε το πνευμόνι και όσο από το συκώτι θέλουμε.

Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. βούτυρο και άλλο τόσο ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα ψιλοκομμένα εντόσθια μαζί με τα κρεμμυδάκια.

Ανακατεύουμε καλά τα τυριά, τα μυρωδικά, το μαρούλι, την ψίχα τριμμένη και τ’ αβγά χτυπημένα, προσθέτουμε τα εντόσθια, μπόλικο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά, να γίνει ένα μίγμα.

Ανάβουμε τον φούρνο στους 160 °C.

Γεμίζουμε το κατσίκι με τη γέμιση και ράβουμε το άνοιγμα, ενώ κλείνουμε και με μια γωνία ψωμιού το άνοιγμα του λαιμού.

Το βάζουμε σε λαδωμένο, βαθύ ταψί και το περιχύνουμε με αρκετό λιωμένο βούτυρο και ελαιόλαδο.

Το ψήνουμε αρχικά για 1 ώρα περίπου στους 160 °C για να ροδίσει ελαφρά και από τις δύο πλευρές και κατόπιν χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 120 °C και το αφήνουμε να σιγοψηθεί αρκετές ώρες (μέχρι να «σκάσει» το κρέας στα παΐδια του).

Στο ταψί μπορούν να μπουν και πατάτες, περιχυμένες με βούτυρο.

Για να το σερβίρουμε, κόβουμε το κρέας σε μερίδες και βάζουμε τη γέμιση χωριστά. Η γέμιση που θα περισσέψει είναι πολύ νόστιμη κρύα, κομμένη σε φέτες, με τσίπουρο ή κρασί.