Το Mετσοβόνε είναι το πιο γνωστό και ταυτόχρονα διαδεδομένο τυρί που παράγει το Τυροκομείο Ιδρύματος Τοσίτσα, ενώ παράλληλα είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα τυριά της Ελλάδας. Το σχήμα οφείλεται στα στενόμακρα καλούπια και στο τμήμα της τυρόμαζας που εξέχει, για να μπορεί να τραβιέται και να βγαίνει από τις φόρμες. Ημίσκληρο έως σκληρό τυρί, έχει ελαφρά αλμυρή και πικάντικη γεύση και ευχάριστο άρωμα. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ και παράγεται στην περιοχή του Μετσόβου (Ηπείρου), με αγελαδινό γάλα (90%) και το υπόλοιπο κατσικίσιο ή πρόβειο ή μίγματά τους. Μετά την πρώτη φάση τυροκόμισης το τυρί στεγνώνει, δένεται με σπάγκο και περιμένει για τρεις τουλάχιστον μήνες μέχρι να ωριμάσει. Μετά την ωρίμανση καπνίζεται με φυσικό καπνό από καύση χόρτων, φύλλων και βοτάνων της περιοχής, για 1-2 ημέρες, παραφινώνεται, και είναι έτοιμο προς διάθεση.
Υλικά
Συστατικά
Λίπος Επί Ξηρού 40% Υγρασία 45% Αλάτι, Γάλα, Πυτιά