Η γλυκιά γεύση βρίσκεται στο στόχαστρο της επιστημονικής κοινότητας, εδώ και δεκαετίες.
Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση ζάχαρης -και πρόσθετων σακχάρων εν γένει- έχει συνδεθεί με:
• αύξηση του σωματικού βάρους
• προβλήματα υγείας όπως, ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα
• ανάπτυξη τερηδόνας και φθορά των δοντιών
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν μπορούμε να καταναλώνουμε σάκχαρα. Μπορούμε, κι αυτό είναι το καλό νέο.
Το κακό νέο είναι ότι τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά, η ημερήσια πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% των θερμίδων που λαμβάνουμε καθημερινά, σύμφωνα πάντα με πρόσφατες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO, 2015).
Τι είναι όμως τα ελεύθερα σάκχαρα;
Πρόκειται για πρόσθετα σάκχαρα (μονοσακχαρίτες όπως γλυκόζη, φρουκτόζη και δισακχαρίτες όπως σακχαρόζη και επιτραπέζια ζάχαρη) τα οποία προστίθενται στα τρόφιμα/ροφήματα. Πρόκειται επίσης για σάκχαρα που απαντώνται φυσικά στο μέλι, τα σιρόπια, τους χυμούς και τα συμπυκνώματα χυμών φρούτων.
Ας κάνουμε τη θεωρία, πράξη:
Είστε ένας μέσος ενήλικας κι έχετε ένα ημερήσιο διαιτολόγιο 2.000 θερμίδων. Πόσα σάκχαρα σας συνιστώνται; Η ποσότητα των θερμίδων που προέρχονται από ελεύθερα σάκχαρα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200. Άρα, συνίσταται να καταναλώνετε 50 γραμμάρια σακχάρων (αφού αποδίδουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο).
Και για να το δούμε με αναλογίες.. κουζίνας, δεν πρέπει να καταναλώνετε πάνω από 4 κ.σ. ζάχαρη. Απλό;