Ωραίο το ποπ κορν, αλλά ακόμα πιο ωραίο το σπιτικό ποπ κορν. Φτιάξτε το μόνοι σας στο σπίτι, με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που είναι.. έξτρα ανθεκτικό σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες, σε σύγκριση με άλλα φυτικά έλαια. Θυμηθείτε ότι οι επιβλαβείς ουσίες παράγονται σε θερμοκρασία >180ΟC. Αν έχετε συσκευή για ποπ κορν χωρίς τη χρήση λαδιού ή βουτύρου, μόνο με τη χρήση θερμού αέρα, έχετε αγγίξει την τελειότητα.
Μια χρήσιμη γνώση: Τα σακουλάκια ποπ κορν του εμπορίου με γεύση βουτύρου είναι μια εύκολη λύση, αλλά πιθανώς να περιέχουν μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά (trans). Διαβάστε την ετικέτα στο πίσω μέρος, ίσως σας αποκαλύψει την παρουσία κακών λιπαρών και σας οδηγήσει σε μια πιο ασφαλή επιλογή.
Το τηγάνισμα πρέπει να το κάνετε με μέτρο. Ούτε καν με μέτρο… με σταγονόμετρο. Η διαδικασία τηγανίσματος και η χρήση του ίδιου λαδιού σε τρόφιμα όπως οι πατάτες τηγανιτές ή οι κοτομπουκιές (chickennuggets), αυξάνει σημαντικά το περιεχόμενό τους σε trans λιπαρά.
Αν (κακώς!) επιμένετε στις τηγανιτές πατάτες, προτιμήστε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κατά το τηγάνισμα. Για πιο υγιεινό αποτέλεσμα, φτιάξτε τις πατάτες στον αέρα, στον φούρνο, γαρνίροντας προαιρετικά με θυμάρι ή δεντρολίβανο ή πάπρικα, για έξτρα γεύση! Κι επειδή και η γλυκοπατάτα έχει τους fans της, μια ωραία ιδέα είναι να φτιάξετε λεπτοκομμένες γλυκοπατάτες στο φούρνο. Αυτό αποτελεί και μια ακόμα πιο υγιεινή λύση, αφού η γλυκοπατάτα υπερέχει σε βιταμίνη C και Α από την κλασική πατάτα! Απλά τις κόβετε, τις αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και ρίγανη και τις ψήνετε στους 200 ΟC στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν.
Junkfood;.. Όχι, ευχαριστώ! Αυτό πρέπει να λέτε στον εαυτό σας, τις περισσότερες φορές που μπαίνετε στον πειρασμό να φάτε Junkfood απέξω. Γιατί μπορείτε να φάτε κάλλιστα και σπιτικό Junkfood, το οποίο θα έχετε παρασκευάσει μόνοι σας στο σπίτι. Δείτε παραπάνω τι λέγαμε για τις τηγανιτές πατάτες, αυτό είναι ένα υγιεινό, εναλλακτικό Junkfood. Μπορείτε ακόμα να παρασκευάσετε μόνοι σας κοτομπουκιές με αποξηραμένα βότανα, τριμμένο αμύγδαλο, παρμεζάνα και αβγό τις οποίες θα ψήσετε στον φούρνο.
Η πίτσα είναι έρωτας που δεν ξεπερνιέται. Αντί όμως να την τρώτε έξω, δοκιμάστε να τη φτιάξετε μόνοι σας, χρησιμοποιώντας για τη βάση αλεύρι ολικής άλεσης ή κουνουπίδι (κι όμως, γίνεται!), αυγό, αμύγδαλα και παρμεζάνα, ώστε να αποφύγετε την μεγάλη περιεκτικότητα trans λιπαρών που περιέχει η ζύμη της πίτσας.
Πίτα, όπως πίτσα. Οι ίδιες οδηγίες ισχύουν κι εδώ. Αντί για σφολιάτες του εμπορίου, προτιμήστε να φτιάξετε μια σπιτική πίτα με χωριάτικο φύλλο και ελαιόλαδο.