Είναι ο ορισμός του νόστιμου, θρεπτικού και ίσως και πιο πρακτικού snack, αφού αν το καλοσκεφτούμε
- χωράνε σε κάθε τσάντα (ακόμα και στην τσέπη μας)
- δε αλλοιώνονται εύκολα
- δε λερώνουν τίποτα!
Έτσι, μπορούμε να τους παίρνουμε μαζί μας όπου κι αν πάμε: στο γραφείο, στο σχολείο, στην εκδρομή, στο γήπεδο!
Παρόλο που μπορούν να καταναλωθούν ευχάριστα και σκέτοι, αποτελούν και ένα πραγματικό πολυεργαλείο στην κουζίνα, αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πάρα πολλούς τρόπους σε αλμυρές και γλυκιές συνταγές! Μπορούν επίσης να δώσουν «το κάτι παραπάνω» σ’ ένα «βαρετό» σνακ ή σε μια συνηθισμένη σαλάτα.
Πάμε να ανακαλύψουμε μαζί τους μύθους και τις αλήθειες γύρω από την κατανάλωση των ξηρών καρπών.
- Συχνότητα κατανάλωσης:
- Οι ξηροί καρποί έχουν κατακτήσει μια θέση στη Μεσογειακή διατροφική πυραμίδα. Στα πλαίσια της μεσογειακής διατροφής λοιπόν, συστήνεται η κατανάλωση μιας μικρής χούφτας ανάλατων ξηρών καρπών 3-4 φορές την εβδομάδα. Η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί για παράδειγμα με ≃ 18 αμύγδαλα, ≃ 6 καρύδια ολόκληρα, ≃ 3 κουταλιές της σούπας ηλιόσπορους.
- Τα τρία μειονεκτήματα των ξηρών καρπών:
- Παρόλο που όταν ακούμε τη λέξη «λιπαρά» οι ξηροί καρποί δεν είναι το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό, δε θα πρέπει να παραβλέπουμε ότι η περιεκτικότητά τους σε λιπαρά αγγίζει το 50-70%! Ωστόσο θα ήταν άδικο να τους βάλουμε στη «μαύρη λίστα», και θα εξηγήσουμε τους λόγους παρακάτω.
- Το ταίρι των πολλών λιπαρών είναι οι πολλές θερμίδες. Και οι ξηροί καρποί σίγουρα δεν είναι φτωχοί σε θερμίδες. Για το λόγο αυτό τονίζεται η κατανάλωσή τους να γίνεται με μέτρο. Ένα αριθμητικό παράδειγμα μπορεί να μας βοηθήσει να αποτυπώσουμε καλύτερα την πραγματικότητα:
- 100g Μαρούλι ≃14 θερμίδες
- 100g Ψωμί ολικής άλεσης≃254 θερμίδες
- 100g Αμύγδαλο ωμό (άψητο) ≃579 θερμίδες
- Τα τέσσερα πλεονεκτήματα των ξηρών καρπών:
- Μπορεί οι ξηροί καρποί να είναι πλούσιοι σε λιπαρά, όμως τα λιπαρά αυτά ανήκουν στην κατηγορία των «καλών λιπαρών», όπως είναι τα μονοακόρεστα και τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.
- Επιπλέον, οι ξηροί καρποί είναι καλή πηγή φυτικών ινών, κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που μας δίνουν το αίσθημα του κορεσμού. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι φυτικές ίνες είναι υψίστης σημασίας για ένα υγιές πεπτικό σύστημα.
- Στους ξηρούς καρπούς βρίσκουμε επίσης και πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης. Μάλιστα αποτελούν μία από τις καλύτερες εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης για άτομα που απέχουν από τα ζωικά προϊόντα (είτε λόγω πεποιθήσεων βλ. vegetarian/vegan είτε λόγω διατροφικών ιδιαιτεροτήτων) ή για περιόδους νηστείας.
- Τέλος, οι ξηροί καρποί περιέχουν και άλλα πολύτιμα συστατικά για τον οργανισμό μας όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Κάθε διαφορετικό είδος κρύβει μέσα του τον δικό του μοναδικό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών.
- Η κατανάλωση ενός αλμυρού σνακ συνοδεία ενός αλκοολούχου ποτού είναι ευρέως διαδεδομένη.
Το πιο διάσημο συνοδευτικό είναι αναμφίβολα οι ξηροί καρποί. Πρόκειται όντως για ένα απολαυστικό συνδυασμό, που όμως μπορεί να κρύβει μία μικρή παγίδα. Η αυξημένη πρόσληψη νατρίου/αλατιού, που προέρχεται από τους ξηρούς καρπούς, δημιουργεί το αίσθημα της δίψας. Έτσι, χωρίς να το καταλάβετε, μπορεί να αναζητήσετε και τελικά να καταναλώσετε περισσότερο αλκοόλ. Να λοιπόν ένα μυστικό που θα πρέπει να έχετε πάντα κατά νου.
Συνοπτικά, η μεγάλη ποικιλία ξηρών καρπών που έχουμε στη διάθεσή μας, μας ανοίγει μια μεγάλη βεντάλια δυνατοτήτων για να κάνουμε θρεπτικούς γευστικούς συνδυασμούς που θα μας δίνουν ενέργεια και θα λειτουργούν ευεργετικά για την υγεία μας. Η τήρηση του μέτρου στην κατανάλωσή τους, μπορεί να εξαλείψει τα μειονεκτήματά τους και να μας δώσει ό,τι καλύτερο έχουν να μας προσφέρουν!