Ξηροί καρποί από το Α ως το Ω!

Ξηροί καρποί από το Α ως το Ω!

Παρόλο που γενικά ως κατηγορία οι ξηροί καρποί έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά σχετικά με το διατροφικό τους προφίλ, κάθε είδος είναι ξεχωριστό και φέρει τα δικά του μοναδικά θρεπτικά συστατικά, συμβάλλοντας έτσι με διαφορετικό τρόπο στην υγεία μας.


Πάμε να ανακαλύψουμε μαζί τα κυριότερα και πιο γνωστά είδη ξηρών καρπών και τη διατροφική τους αξία.

 

  • Αμύγδαλα: Μια μικρή ασπίδα για το καρδιαγγειακό μας σύστημα λόγω της βιταμίνης Ε αλλά και των καλών λιπαρών που περιέχουν. Σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς, έχει περισσότερο ασβέστιο, μέταλλο απαραίτητο για την υγεία των οστών.
  • Ηλιόσποροι: Ένας ακόμα σύμμαχός για την καρδιά μας λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φυτοστερόλες. Επιπλέον περιέχουν σε υψηλά ποσοστά και φυλλικό οξύ, μια αναγκαία οργανική ένωση για τη σύνθεση των DNA και RNA.
  • Καρύδια: Μία από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων! Τα ω-3 οφελούν σημαντικά τη λειτουργία του εγκεφάλου, ενισχύοντας τη μνήμη, τη διάθεση και τη συγκέντρωση!
  • Καρύδια πεκάν: Καρπός πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινόλες, βιταμίνη Ε) αλλά και σε φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου. Επιπλέον είναι πηγή χαλκού και μαγγανίου, που μας βοηθούν να καλύψουμε τις ανάγκες του οργανισμού μας σε μέταλλα.
  • Κάσιους: Οι πρωτεΐνες και ο σίδηρος, που προσλαμβάνουμε με την κατανάλωση αυτού του ξηρού καρπού, ενδυναμώνουν τον οργανισμό μας συνολικά. Παρόλα αυτά θα πρέπει να είμαι προσεκτικοί και να τα καταναλώνουμε με μέτρο, καθώς περιέχουν και κορεσμένα λιπαρά που αυξάνουν τη χοληστερόλη.
  • Φουντούκια: Τροφή φιλική προς την καρδία και τον εγκέφαλο. Τόσο τα μονοακόρεσα λιπαρά (που αποτελούν το 76% της συνολικής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά) όσο και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενισχύουν την καρδιά και τη λειτουργία του εγκεφάλου μας αντίστοιχα.
  • Φιστίκια Αιγίνης: Ενισχύουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχουν σε μεγάλο ποσοστό και προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού λόγω του συνδυασμού πρωτεΐνης και φυτικών ινών.
  • Φιστίκια αράπικα: Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιοτίνης (βιταμίνης Β7), η οποία συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και στην υγεία του δέρματος και των μαλλιών.
  • Μακαντάμια: Ο συνδυασμός φλαβονοειδών και βιταμίνης Ε, που περιέχουν, βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης χάρη στην αντιοξειδωτική τους δράση.
  • Κολοκυθόσποροι: Αποτελούν τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης και σίδηρο που βοηθούν στη μείωση της κόπωσης.
  • Brazil nuts: Πρόκειται για έναν ξηρό καρπό με εντυπωσιακή περιεκτικότητα σε σελήνιο, στοιχείο ζωτικής σημασία για την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.

Συνοπτικά, οι ξηροί καρποί μπορούν να συμβάλουν σε διάφορες πτυχές της υγείας μας με έναν πολύ «νόστιμο» τρόπο! Παρόλα αυτά, όπως σε κάθε είδος τροφής, καλό θα ήταν να καταναλώνονται με μέτρο, καθώς η υπερβολική χρήση σημαίνει και πολύ μεγάλη πρόσληψη λιπαρών και θερμίδων.