Τα βερίκοκα, γνωστά και ως «χρυσόμηλα» φέρνουν τη γεύση του καλοκαιριού. Η ιστορία τους ξεκινά 4.000 χρόνια πριν στην Κίνα ενώ σήμερα τα συναντούμε σε ηλιόλουστες περιοχές του πλανήτη συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας! Το ιδιαίτερο σχήμα τους θυμίζει κάτι από δαμάσκηνο και ροδάκινο, δύο συγγενών φρούτων του ενώ, το χρώμα και η υφή τους προδίδουν τα ιδιαίτερα διατροφικά τους χαρακτηριστικά από την πρώτη ματιά! Το πορτοκαλί χρώμα τους φανερώνει το υψηλό περιεχόμενό τους σε β-καροτένιο δηλαδή βιταμίνη Α, αφού ένα φλιτζάνι με βερίκοκα καλύπτει το 60% των αναγκών μας σε βιταμίνη Α και σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη C – η ίδια ποσότητα καλύπτει το 25% - κάνουν τα βερίκοκα έναν ισχυρό σύμμαχο στην προστασία του οργανισμού και του δέρματός μας από την ηλιακή ακτινοβολία του καλοκαιριού και τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργεί αυτή. Η χνουδωτή επιφάνειά τους είναι και το σύμβολο του περιεχομένου τους σε φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου μας ενώ ταυτόχρονα συνεισφέρουν στην ομαλή απορρόφηση των σακχάρων που περιέχουν από τον οργανισμό. Παράλληλα ένα φλιτζάνι, δηλαδή 5-6 μικρά βερίκοκα, μας προσφέρουν και πλήθος άλλων θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2 και Β6), βιταμίνη Ε αλλά και ιχνοστοιχείων όπως μαγγάνιο και χαλκό. Παράλληλα, περιέχουν σημαντική ποσότητα καλίου, ένα συστατικό που βοηθά στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και την ισορροπία του νατρίου (αλατιού) και των υγρών στον οργανισμό.
Βερίκοκα, ωμά με τη φλούδα 4-5 μικρά βερίκοκα (~35g/τμχ) |
||
Θρεπτικά συστατικά |
Ποσότητα θρ. συστατικών |
% ΠΠΑ* |
Ενέργεια – Θερμίδες |
74 kcal |
3,7% |
Νερό |
133,84g |
|
Συνολικά Λιπαρά |
0,6g |
0,9% |
Υδατάνθρακες/ σάκχαρα |
17,24 g / 14,32 g |
6,6%/15,9% |
Πρωτεΐνες |
2,17 g |
4,3% |
Φυτικές ίνες |
3,1 g |
|
Νάτριο |
2mg |
|
Βιταμίνη Α |
2985 ΙU |
112% |
Βιταμίνη C |
15,5 mg |
19% |
Κάλιο |
401 mg |
20% |
Πηγές: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (2016). www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp U.S. Department of Agriculture.USDA Database for the Flavonoid Content of Selected Foods. May 2016. *ΠΠΑ: Προσλαμβανόμενη ποσότητα αναφοράς ενός μέσου ενήλικα (8400 kj/ 2000kcal) |
· Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α
· Πηγή Σακχάρων
· Πηγή βιταμίνης C
· Πηγή καλίου
· Πηγή φυτικών ινών
· Χαμηλό σε λιπαρά
· Χωρίς κορεσμένα λιπαρά
· Χωρίς νάτριο/ αλάτι
Πώς να τα επιλέξετε και πώς να τα συντηρήσετε:
Extra Tip … για φάγωμα!
Απελευθερώστε τη γλυκύτητά τους βάζοντας σε αντικολλητικό τηγάνι ή ταψί φέτες βερίκοκα και λίγη κανέλλα. Αφήστε τα μέχρι να μαλακώσουν και προσθέστε τα στο γιαούρτι σας για ένα χορταστικό και συνάμα γλυκό γεύμα!
Λιώστε βερίκοκα και φράουλες σε ένα μπλέντερ με λίγο χυμό πορτοκάλι, προσθέστε ημι-αποβουτυρωμένο γάλα ή γιαούρτι και βάλτε τα σε ξυλάκια γρανίτας. Μόλις παρασκευάσατε μια super αντιοξειδωτική γρανίτα!