Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του και νέα, πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά που:
Βάλτε χρώμα στα πιάτα σας
Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει τα φρούτα και τα λαχανικά του φθινοπώρου;
Τα μήλα, τα κυδώνια, το κουνουπίδι και τα ραπανάκια, για παράδειγμα; Ποιο είναι το κοινό τους σημείο; Το έχετε αναρωτηθεί ποτέ; Δεν είναι άλλο από την πλούσια σάρκα τους, η οποία -αν το δούμε διατροφικά- μεταφράζεται σε πολλές φυτικές ίνες! Το έχετε ακουστά, το πιθανότερο, ότι οι φυτικές ίνες είναι «ο καλύτερος» φίλος του εντέρου! Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι πως τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες μας βοηθούν να έχουμε τη χοληστερόλη υπό έλεγχο και κάνουν τα γεύματά μας πιο χορταστικά. Ειδικά όσοι προσπαθούμε να χάσουμε τα παραπανίσια κιλά των διακοπών, αυτό το τελευταίο μας συμφέρει ιδιαιτέρως!
Το φθινόπωρο το ανοσοποιητικό μας σύστημα χρειάζεται ενισχύσεις.
Μην τις αναζητάτε όπου να ‘ναι, η καλύτερη ενίσχυση του ανοσοποιητικού έρχεται από τη φύση. Τα εποχιακά φρούτα και τα λαχανικά μας προσφέρουν πολύτιμα συστατικά που ενισχύουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού μας, όπως για παράδειγμα η βιταμίνη Α, που υπάρχει στον λωτό, την κολοκύθα, τη γλυκοπατάτα και την πιπεριά Φλωρίνης.
Εxtra tip! Η βιταμίνη Α απορροφάται καλύτερα αν συνδυάζετε τα φρούτα/λαχανικά που την περιέχουν, στα γεύματα ή τα snacks σας, με τρόφιμα που περιέχουν λιπαρά, όπως ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά, ξηροί καρποί κλπ.
Το χρωματολόγιο δίνει απαντήσεις, στις απορίες μας, καθώς τα χρώματα των φρούτων και των λαχανικών είναι ο οδηγός μας για να αναγνωρίσουμε τα μοναδικά φυτοθρεπτικά συστατικά που περιέχουν, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό μας και μας βοηθούν να παραμένουμε νέοι εσωτερικά κι εξωτερικά.
Οι εκπρόσωποι του κάθε χρώματος, μας ωφελούν και μας προστατεύουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο!
Υπάρχει ένα ουράνιο τόξο από φρούτα και λαχανικά και καλό είναι να το βάλετε στο καλάθι σας. Προσπαθήστε να καταναλώνετε καθημερινά τουλάχιστον 5 μερίδες από όλα τα χρώματα!
Για να σας βοηθήσουμε, συγκεντρώσαμε στον παρακάτω πίνακα τους κύριους εκπροσώπους του φθινοπώρου για κάθε χρωματική ομάδα, τα βασικά τους φυτοθρεπτικά συστατικά και τα οφέλη που μας προσφέρουν.
Κόκκινο | μήλα (κόκκινα), ρόδια, πιπεριές Φλωρίνης, ραπανάκια | Ανθοκυανίνες, καροτενοειδή (π.χ. λυκοπένιο) - Εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, αντικαρκινικές ιδιότητες, προστασία καρδιαγγειακού συστήματος |
Πορτοκαλί - Κίτρινο | κυδώνια, λωτοί, γλυκοπατάτα, πατάτα, κολοκύθα, καλαμπόκι | Φλαβονοειδή, καροτενοειδή – Αντιοξειδωτική δράση, αντικαρκινικές ιδιότητες |
Πράσινο | ακτινίδια, μήλα (πράσινα), μαϊντανός, ραδίκια | Ζεαξανθίνη, λουτεΐνη, χλωροφύλλη- Ενίσχυση της όρασης, αντιοξειδωτική δράση, αντικαρκινικές ιδιότητες |
Μπλε - Μωβ | σταφίδα μαύρη, κουνουπίδι (μωβ) | Ανθοκυανίνες- Ενίσχυση ανοσοποιητικού, αποτροπή πρόωρης γήρανσης κυττάρων, καρδιοπροστατευτική δράση |
Λευκό - Καφέ | πράσα, κουνουπίδι(λευκό), φινόκιο | Φαινολικές και θειούχες ενώσεις (π.χ. αλλισίνη) - Αντικαρκινικές ιδιότητες |