Οι τομάτες σε όλες τους τις εκδοχές απλές, τοματίνια ή/και βελανίδια αποτελούν τον κατεξοχήν εκπρόσωπο του καλοκαιριού. Το «χρυσό μήλο» κατά τους Ιταλούς (pomi d'oro) από τον 19ο αιώνα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής Διατροφής χαρίζοντας στις καλοκαιρινές ημέρες μας μυρωδάτη και δροσιστική γεύση. Και πράγματι οι τομάτες συνδυάζουν το πολύ νερό, με τα ελάχιστα λιπαρά, τα λίγα σάκχαρα και τις πρωτεΐνες και σημαντικές ποσότητες βιταμινών, ιχνοστοιχείων και φυτοσυστατικών! Συγκεκριμένα, η τομάτα περικλείει μια σημαντική ποσότητα βιταμίνης C – αφού 1 μεγάλη τομάτα καλύπτει το 1/3 της ποσότητας που χρειαζόμαστε καθημερινά - και μικρότερες ποσότητες βιταμίνης Α με τη μορφή καροτενοειδών όπως το λυκοπένιο. Οι δύο αυτές βιταμίνες συγκεντρώνουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση προστατεύοντας τον οργανισμό από προβλήματα υγείας όπως η δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, η επιδείνωση επιπλοκών του διαβήτη, το άσθμα και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Την ίδια στιγμή οι τομάτες τροφοδοτούν το γαστρεντερικό μας σύστημα και το έντερο με υψηλή ποσότητα φυτικών ινών, οι οποίες μειώνουν την απορρόφηση των λιπαρών στο έντερό μας συμβάλλοντας στη μείωση των επίπεδων της χοληστερόλης στο αίμα, βοηθούν στην ομαλή απορρόφηση της γλυκόζης και την διατήρηση πιο σταθερών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα ενώ παράλληλα συμβάλλον στην κινητικότητα του εντέρου και την προστασία του από επιβλαβείς ενώσεις και την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου. Ταυτόχρονα, η παρουσία υψηλής περιεκτικότητας καλίου στην τομάτα σε συνδυασμό με συστατικά όπως η νιασίνη, η βιταμίνη Β6 και το φυλλικό οξύ ενισχύουν την ευεργετική επίδραση των φυτικών ινών και της βιταμίνης C στον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης.
Η τομάτα αποτελεί ένα «διάσημο» λαχανικό στον τομέα της έρευνας για αυτό και πολλοί την κατατάσσουν στα superfoods! Ενώ οι φήμες πολλές φορές θέλουν την τομάτα να είναι ένα λαχανικό ή και φρούτο με δυσμενείς επιπτώσεις στο βάρος μας, οι επιστημονικές μελέτες όχι μόνο καταρρίπτουν αυτές τις θεωρίες αλλά αντίθετα επιβεβαιώνουν την ισχυρή προστατευτική δράση της στην καρδιά και την εμφάνιση καρκίνου. Εκτός από τα αντιοξειδωτικά συστατικά τους (βιταμίνη C, A, E, μαγγάνιο) οι τομάτες στο κόκκινο χρώμα τους κρύβουν και σημαντικά φυτοσυστατικά με αντιφλεγμονώδη δράση όπως φλαβονοειδή, καροτενοειδή με κύριο πρωταγωνιστή το λυκοπένιο, τις σαπονίνες κ.α. Το λυκοπένιο αποτελεί και το πιο διάσημο και το πιο πολυμελετημένο φυτοσυστατικό της τομάτας. Βρίσκεται τόσο στην τομάτα αλλά και σε όλα τα προϊόντα που παρασκευάζονται από αυτήν και μάλιστα στο χυμό της σε πιο συμπυκνωμένη μορφή. Οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί τόσο σε ανθρώπους όσο και σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι το λυκοπένο συμμετέχει στην προστασία της καρδιάς και της δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας ενώ φαίνεται να έχει προστατευτική επίδραση ενάντια στον καρκίνο του προστάτη και του μαστού (κυρίως με τη μορφή συμπληρωμάτων σε μεγάλες δόσεις), ενώ σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα συστατικά της φαίνεται να συμβάλλει και στην προστασία του δέρματος. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι η σάλτσα φρέσκιας τομάτας σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο φαίνεται να αυξάνει την καρδιοπροστατευτική δράση της.
Ντομάτες ωμές 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένες ή σε φέτες (180g) |
||
Θρεπτικά συστατικά |
Ποσότητα θρ. συστατικών |
% ΠΠΑ |
Ενέργεια – Θερμίδες |
32 kcal |
1,6% |
Νερό |
170,14 g |
|
Συνολικά/Κορεσμένα Λιπαρά |
0,36/0,05 |
0,51%/0,25% |
Υδατάνθρακες/ σάκχαρα |
7 g / 4,73 g |
2,69%/ 5,26% |
Πρωτεΐνες |
1,58 g |
3,16% |
Φυτικές ίνες |
2,2 g |
|
Νάτριο |
9mg |
|
Βιταμίνη Α |
76 μg |
9.5 % |
Βιταμίνη E |
0,97 mg |
8,08% |
Βιταμίνη C |
24,7 mg |
30,88 % |
Βιταμίνη Κ |
14,2 μg |
18,93 % |
Βιταμίνη Β6 |
0,114 mg |
8,14% |
Φυλλικό οξύ |
27 μg |
13,5% |
Κάλιο |
427 mg |
21,35 % |
Χαλκός |
0,106 mg |
10,6% |
Μαγγάνιο |
0,205 mg |
10,25 % |
Πηγές: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (2016). www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp U.S. Department of Agriculture.USDA Database for the Flavonoid Content of Selected Foods. May 2016. *ΠΠΑ: Προσλαμβανόμενη ποσότητα αναφοράς ενός μέσου ενήλικα (8400 kj/ 2000kcal) |
Πώς να τα επιλέξετε και πώς να τα συντηρήσετε:
Extra Tip … για φάγωμα!