...όταν μιλάμε για άπαχο κρέας, αναφερόμαστε στα είδη ή τμήματα κρέατος που περιέχουν λιγότερα από 10 γρ. λιπαρών ανά 100 γραμμάρια π.χ. πουλερικά, κουνέλι, μοσχαρίσιο φιλέτο, ψαρονέφρι κ.α.
...αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, που είναι το απαραίτητο δομικό υλικό για το «χτίσιμο» των ιστών, όπως οι μύες, τα νύχια και τα μαλλιά.
...το κρέας αποτελεί την πιο βασική πηγή αιμικού σιδήρου. Όσο πιο «κόκκινο» είναι τόσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητά του σε σίδηρο!
...η κατανάλωση του μπορεί να αποτελέσει σύμμαχό μας στη μάχη κατά του στρες! Κι αυτό γιατί περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ψευδάργυρο αλλά και ω-3 (ακόρεστα) λιπαρά οξέα. Η επαρκής πρόσληψη των παραπάνω συστατικών έχει συνδεθεί με βελτίωση της διάθεσης και μας βοηθά να ανταπεξέλθουμε καλύτερα σε καταστάσεις άγχους και στρες.
…ορισμένα τμήματα του, όπως το μοσχαρίσιο κιλότο, περιέχουν κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη πολύτιμης αξίας για τον οργανισμό. Σύμφωνα με μελέτες, το κολλαγόνο:
μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις
φαίνεται να έχει αντιγηραντικές ιδιότητες για το δέρμα.
...η περιεκτικότητα ενός πιάτου με κρέας σε λιπαρά εξαρτάται και από τον τρόπο μαγειρέματος! Όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία μαγειρέματος, τόσο περισσότερη ποσότητα λαδιού «εγκλωβίζεται» στο τρόφιμο και τόσο περισσότερο αυξάνεται η θερμιδική του αξία! Προσπαθήστε λοιπόν, να αποφύγετε το τηγάνισμα και πάντα να προσέχετε την ποσότητα λαδιού που χρησιμοποιείτε!
Αξιοποιήστε έξυπνα το μαγειρεμένο κρέας που σας έχει περισσέψει προσθέτοντας το σε: σαλάτα με ρόκα, τοματίνια και κουκουνάρι
κρεατοπιτάκια με σπιτικό ή έτοιμο φύλλο και λαχανικά επιλογής
πράσινη σαλάτα με πλιγούρι
Μαγειρέψτε νόστιμα και θρεπτικά!
Χοιρινό ψαρονέφρι με λαχανικά στη λαδόκολλα
Υλικά (για 1 μερίδα)
ψαρονέφρι χοιρινό (περίπου 180-200 γρ.)
1 μέτριο κολοκυθάκι
1 μικρή τομάτα
1 μέτριο καρότο
1 κ. σούπας ελαιόλαδο
2 κ. σούπας κόκκινο κρασί
ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβετε τα λαχανικά σε μέτρια κομμάτια (όχι πολύ μικρά για να μη λιώσουν).
Αλατοπιπερώνετε το φιλέτο και τα λαχανικά (με μέτρο στην ποσότητα αλατιού).
Απλώνετε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί. Στη μέση του τοποθείτε τα υλικά σε 3 στρώσεις:
στη βάση λίγα από τα λαχανικά
στη μέση το ψαρονέφρι με λίγη ρίγανη
στην κορυφή τα υπόλοιπα λαχανικά με λίγη ρίγανη
Στο τέλος, προσθέτετε το ελαιόλαδο και το κρασί και κλείνετε τη λαδόκολλα σαν πουγκί με ένα κομμάτι σπάγκο ή σαν πακέτο.
Ψήνετε στο φούρνο σε θερμοκρασία 160-170°C για 1-1μιση ώρα. Το κείμενο έχει επιμεληθεί η επιστημονική ομάδα της Nutrimed.