Το άπαχο κρέας και ο ρόλος του στη διατροφή μας!

Το άπαχο κρέας και ο ρόλος του στη διατροφή μας!

Τι γνωρίζετε για το άπαχο κρέας;

  • ...όταν μιλάμε για άπαχο κρέας, αναφερόμαστε στα είδη ή τμήματα κρέατος που περιέχουν λιγότερα από 10 γρ. λιπαρών ανά 100 γραμμάρια π.χ. πουλερικά, κουνέλι, μοσχαρίσιο φιλέτο, ψαρονέφρι κ.α.

  • ...αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, που είναι το απαραίτητο δομικό υλικό για το «χτίσιμο» των ιστών, όπως οι μύες, τα νύχια και τα μαλλιά. 
  • ...το κρέας αποτελεί την πιο βασική πηγή αιμικού σιδήρου. Όσο πιο «κόκκινο» είναι τόσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητά του σε σίδηρο!

  • ...η κατανάλωση του μπορεί να αποτελέσει σύμμαχό μας στη μάχη κατά του στρες! Κι αυτό γιατί περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ψευδάργυρο αλλά και ω-3 (ακόρεστα) λιπαρά οξέα. Η επαρκής πρόσληψη των παραπάνω συστατικών έχει συνδεθεί με βελτίωση της διάθεσης και μας βοηθά να ανταπεξέλθουμε καλύτερα σε καταστάσεις άγχους και στρες. 
  •  …ορισμένα τμήματα του, όπως το μοσχαρίσιο κιλότο, περιέχουν κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη πολύτιμης αξίας για τον οργανισμό. Σύμφωνα με μελέτες, το κολλαγόνο:
  • μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις 
  • φαίνεται να έχει αντιγηραντικές ιδιότητες για το δέρμα. 
  • ...η περιεκτικότητα ενός πιάτου με κρέας σε λιπαρά εξαρτάται και από τον τρόπο μαγειρέματος! Όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία μαγειρέματος, τόσο περισσότερη ποσότητα λαδιού «εγκλωβίζεται» στο τρόφιμο και τόσο περισσότερο αυξάνεται η θερμιδική του αξία! Προσπαθήστε λοιπόν, να αποφύγετε το τηγάνισμα και πάντα να προσέχετε την ποσότητα λαδιού που χρησιμοποιείτε!

Αξιοποιήστε έξυπνα το μαγειρεμένο κρέας που σας έχει περισσέψει προσθέτοντας το σε: σαλάτα με ρόκα, τοματίνια και κουκουνάρι

  • κρεατοπιτάκια με σπιτικό ή έτοιμο φύλλο και λαχανικά επιλογής 
  • πράσινη σαλάτα με πλιγούρι

Μαγειρέψτε νόστιμα και θρεπτικά!

Χοιρινό ψαρονέφρι με λαχανικά στη λαδόκολλα

Υλικά (για 1 μερίδα)

  • ψαρονέφρι χοιρινό (περίπου 180-200 γρ.)
  • 1 μέτριο κολοκυθάκι
  • 1 μικρή τομάτα
  • 1 μέτριο καρότο
  • 1 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κ. σούπας κόκκινο κρασί
  • ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση 

  • Κόβετε τα λαχανικά σε μέτρια κομμάτια (όχι πολύ μικρά για να μη λιώσουν).
  • Αλατοπιπερώνετε το φιλέτο και τα λαχανικά (με μέτρο στην ποσότητα αλατιού).
  • Απλώνετε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί. Στη μέση του τοποθείτε τα υλικά σε 3 στρώσεις:
  • στη βάση λίγα από τα λαχανικά
  • στη μέση το ψαρονέφρι με λίγη ρίγανη
  • στην κορυφή τα υπόλοιπα λαχανικά με λίγη ρίγανη
  • Στο τέλος, προσθέτετε το ελαιόλαδο και το κρασί και κλείνετε τη λαδόκολλα σαν πουγκί με ένα κομμάτι σπάγκο ή σαν πακέτο.
  • Ψήνετε στο φούρνο σε θερμοκρασία 160-170°C για 1-1μιση ώρα.
    Το κείμενο έχει επιμεληθεί η επιστημονική ομάδα της Nutrimed.