Πού χρησιμοποιούνται τα βασικά έλαια που βρίσκουμε στο supermarket; Από πού προέρχονται; Βρείτε τις απαντήσεις στον παρακάτω πίνακα!
Σπορέλαια |
Προέλευση |
Χρήσεις |
---|---|---|
Βαμβακέλαιο |
από σπέρματα βαμβακιάς |
Χρήση στη μαγειρική και την κοσμετολογία |
Αραβοσιτέλαιο |
από τα σπέρματα της σόγιας |
Προτιμάται ως λάδι για τηγάνισμα λόγω υψηλής οξειδωτικής σταθερότητας, βασικό συστατικό σε κάποιες μαργαρίνες |
Σογιέλαιο |
από τους καρπούς του σησαμιού |
λάδι για τηγάνισμα, dressing για σαλάτες, γλυκά, μαργαρίνες |
Σησαμέλαιο |
από τα σπέρματα του σησαμιού |
παρασκευή ταχινιού και χαλβά |
Ηλιέλαιο |
από τα σπέρματα του ηλίανθου |
λάδι για τηγάνσμα, μαγιονέζα, καθώς και σε καλλυντικά |
Αραχιδέλαιο |
από τα σπέρματα της αραχίδας |
λάδι για τηγάνισμα γλυκών λόγω ουδέτερης γεύσης, ως καλλυντικό για ενυδάτωση |
Φοινικέλαιο |
από τον σαρκώδη μεσόκαρπο του φρούτου της ελαιοφοινικιάς |
λάδι για τηγάνισμα, αρτοποιία, ζαχαροπλαστική |
Γνωρίζατε ότι: Το εξαιρετικό παρθένο και το παρθένο ελαιόλαδο είναι οι μόνες κατηγορίες φυτικών ελαίων που διατίθενται στον καταναλωτή χωρίς περαιτέρω χημική επεξεργασία (εξευγενισμός ή ραφινάρισμα). Όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες φυτικών ελαίων (ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο, σησαμέλαιο κτλ.), όπως και το ελαιόλαδο (χωρίς καμία άλλη ένδειξη), υφίστανται ειδική επεξεργασία, καθώς και ένα σύνολο χημικών διαδικασιών που αποσκοπούν στη βελτίωση των αρχικών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών (χρώμα, γεύση, άρωμα) και τη μείωση της αρχικής οξύτητας σε χαμηλά επίπεδα.