Τα αλάτια της ζωής μας

Τα αλάτια της ζωής μας

Το αλάτι στη διατροφή μας

Το αλάτι συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του μυϊκού και του νευρικού συστήματος, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των υγρών του σώματος και της αρτηριακής πίεσης, όταν η πρόσληψή του γίνεται με μέτρο.

Ωστόσο, η αυξημένη κατανάλωσή του έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, που συνδέεται με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά.

Πόσο συστήνεται να καταναλώνουμε; 5-6 γραμμάρια την ημέρα, ποσότητα που μεταφράζεται σε 1 κουταλάκι του γλυκού.

Πού συναντάμε το αλάτι; Πρακτικά δεν υπάρχει τροφή που να μην περιέχει από μόνη της αλάτι. Άρα, εκτός από το αλάτι που προσθέτουμε στο φαγητό, χρειάζεται να συνυπολογίσουμε το αλάτι που προσλαμβάνουμε από φυσικές πηγές αλλά και αυτό που κρύβεται σε επεξεργασμένα τρόφιμα.

Tips για να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού:

  • Απομακρύνετε την αλατιέρα από το τραπέζι
  • Προτιμήστε τα σπιτικά γεύματα
  • Μαρινάρετε το κρέας σε μαρινάδα χωρίς αλάτι
  • Πριν ψήσετε το ψάρι, προσθέστε χοντρό αλάτι στην επιφάνειά του. Μόλις ψηθεί, αφαιρέστε την πέτσα του ψαριού που έχει όλο το ορατό αλάτι που προσθέσατε
  • Χρησιμοποιήστε ροζ αλάτι Ιμαλαΐων ή ανθό αλατιού ή αφρίνα που δίνουν το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα με μικρότερη ποσότητα
  • Δώστε γεύση στα φαγητά σας χρησιμοποιώντας, αντί για αλάτι, μυρωδικά, μπαχαρικά αλλά και ξίδι, λεμόνι, σκόρδο κ.λπ.
  • Διατηρήστε τη φέτα σε νερό αντί για άλμη
  • Επιλέξτε ανάλατους ξηρούς καρπούς.


*Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας αρωματικά αλάτια προσθέτοντας μέσα διάφορα συστατικά, από ρίγανη και πιπέρι, μέχρι πράσινο τσάι!

Στους δρόμους του αλατιού

Fleur de sel - Ο ανθός του αλατιού
Το πιο καθαρό αλάτι, χωρίς καμία επεξεργασία και πρόσθετα. Συλλέγεται αυστηρά με το χέρι και μόνο από την επιφάνεια του νερού. Ο ελληνικός ανθός αλατιού, η Αφρίνα, παράγεται μόνο στις Αλυκές Μεσολογγίου.
Ιδανικό για: ψητά λαχανικά και φιλέτα ψαριού.

Αλάτι μπλε Περσίας - Ονομάζεται και «ζαφείρι των Ιμαλαΐων": Οφείλει το ιδιαίτερο μπλε χρώμα του στην επαφή του με τα τοπικά πετρώματα καθώς δημιουργείται από τις αποχρώσεις τους. Η γεύση του είναι πολύ ιδιαίτερη και έντονη στην αρχή, ωστόσο στην επίγευση γίνεται πιο ήπια.
Ιδανικό για: κρεατικά, θαλασσινά ή για φινίρισμα στα βραστά λαχανικά και τα ζυμαρικά.

Κόκκινο αλάτι Χαβάης
Προέρχεται από την ηφαιστειακή λάβα και αποκτά αυτό το έντονο χρώμα τερακότας από την ανάμειξή του με τον πηλό από το ηφαίστειο. Είναι ένα αγνό ορυκτό αλάτι με ιδιαίτερη και έντονη γεύση και αρώματα που θυμίζουν καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς.
Ιδανικό για: μαρινάρισμα και για γκριλ, αλλά και για δίαιτες αποτοξίνωσης γιατί είναι πλούσιο σε ηλεκτρολύτες, ιχνοστοιχεία αλλά και σίδηρο.

Καπνιστό αλάτι
Συνήθεις «πατρίδες» του είναι η Δανία και η Γαλλία. Το χρώμα του είναι γκρι ή καφέ. Το εξαιρετικό καπνιστό άρωμα που αφήνει οφείλεται στην ειδική επεξεργασία που υφίσταται σε ξύλο ερυθρής σημύδας. Οι κόκκοι του, ωστόσο, δεν διαλύονται αμέσως όταν αναμειχθούν με τις τροφές. Γι’ αυτό, θεωρείται κυρίως αλάτι φινιρίσματος.
Ιδανικό για: θαλασσινά, μαρινάδες, σαλάτες και σούπες αλλά κυρίως για μπάρμπεκιου.

Ροζ αλάτι Ιμαλαΐων: Προέρχεται από την περιοχή Παντζάμπ του Πακιστάν και θεωρείται ένα από τα πιο αγνά είδη αλατιού. Το σομόν ελκυστικό χρώμα προκύπτει από την ανάμειξή του με το σίδηρο της περιοχής. Έχει νόστιμη και έντονη γεύση.
Ιδανικό για: κόκκινα κρέατα και εξωτικές σαλάτες.

Μαύρο αλάτι: Το μυστικό σε αυτό το σκούρο αλάτι που έχει τις ρίζες του στην Ινδία, στη Χαβάη και στο Περού είναι ο ενεργός άνθρακας. Εξατμίζεται φυσικά και συλλέγεται με το χέρι. Έχει διακριτική παρουσία ιωδίου και καπνού στη μύτη και στο στόμα.
Ιδανικό για: ψητά ψάρια, σούπες, κρεατικά που σιγοψήνονται στο φούρνο αλλά και σαλάτες.

Αλάτι των βράχων: Τα πιο διάσημα ελληνικά αλάτια που συλλέγονται / μαζεύονται με το χέρι από τις φυσικές αλυκές των βράχων, είναι της Γραμβούσας, της Μάνης, των Κυθήρων. Οι νιφάδες του κλείνουν μέσα τους πολλά ευεργετικά συστατικά και έχουν ξεχωριστή γεύση.

Από τη Μικαέλα Θεοφίλου και τον Dr Πωλ Φαρατζιάν, κλινικό διαιτολόγο - διατροφολόγο