Σταφύλι

Σταφύλι

ΜΑΘΕ

  • Πλούσιο άρωμα, γεύση & καταγωγή που φτάνει στους προϊστορικούς χρόνους.
  • Το ίδιο όσο & τα παράγωγα του με πιο δημοφιλές το κρασί, έχουν συνδεθεί με διαφορετικές πτυχές της ζωής μας όπως ιστορία, παράδοση, καλλωπισμό, φαρμακευτική χρήση κ.ο.κ.

ΦΑΕ

  • Συνδυάστε το με γιαούρτι & καρύδια. Ο συνδυασμός συστατικών & βιταμινών τους προσφέρουν άμεση ενέργεια στο νευρικό σύστημα & συμβάλλουν στη νοητική υγεία.
  • Μετατρέψτε τη σαλάτα σας σε ένα ισχυρό σύμμαχο για την καρδιά σας, συνδυάζοντας τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά & τις ρόγες σταφυλιού με ξηρούς καρπούς & ελαιόλαδο.

ΖΗΣΕ

  • Αποτελούν ισχυρό σύμμαχο της διάθεσης & της ζωντάνιας χάρη στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που περιέχουν.
  • Περιέχουν βιταμίνη Κ, η οποία συμμετέχει στη δημιουργία των οστών & εμπλέκεται με την πήξη του αίματος.

Ένα από τα πιο γλυκά και λαχταριστά φρούτα του καλοκαιριού με πλούσιο άρωμα, γεύση και καταγωγή που φτάνει στους προϊστορικούς χρόνους. Εκ τότε, αγαπήθηκε και αξιοποιήθηκε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και αναπτύχθηκε σε πολλές διαφορετικές ποικιλίες ανά τον κόσμο. Η επιστημονική κοινότητα έχει στρέψει το ενδιαφέρον της πάνω τόσο στον φρέσκο καρπό του σταφυλιού όσο και στα παράγωγά του χυμό, κρασί και σταφίδες με όλο και περισσότερες έρευνες να φέρνουν στο φως εντυπωσιακές αλληλεπιδράσεις με την υγεία επιβεβαιώνοντας ότι εκτός από την υπέροχη γεύση του προσφέρει εδώ και αιώνες σημαντικά ευεργετικά συστατικά για την υγεία! Στα σταφύλια συναντούμε βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως η θειαμίνη (Β1), η ριβοφλαβίνη (Β2) και την πυριδοξίνη (Β6) κάνοντάς τα έναν ισχυρό σύμμαχο για της διάθεσης και της ζωντάνιας και μικρότερες ποσότητες βιταμίνης C. Παράλληλα, αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης Κ, μιας λιποδιαλυτής βιταμίνης που συμμετέχει στη δημιουργία των οστών και εμπλέκεται με την πήξη του αίματος για αυτό και άτομα που ακολουθούν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή είναι σημαντικό να συμβουλεύονται τον γιατρό τους. Το κάλιο και ο χαλκός είναι δύο ακόμη συστατικά που συναντούμε σε υψηλές ποσότητες στα σταφύλια. Το κάλιο συμμετέχει λειτουργία των μυών και των νεύρων, επηρεάζοντας την λειτουργία των πιο σημαντικών οργάνων όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, το έντερο και τα νεφρά  αλλά και τη λειτουργία του μεταβολισμού ενώ, ο χαλκός συμμετέχει στην σφριγηλότητα του δέρματος καθώς και στην παραγωγή μελανίνης. Τα συστατικά όμως που φαίνεται να κάνουν διάσημα τα σταφύλια είναι αυτά που βρίσκονται στις μικρότερες ποσότητες και είναι τα αντιοξειδωτικά τους που βρίσκονται στη σάρκα – χυμό τους, τη φλούδα και τους σπόρους τους, με πιο διαδεδομένα αυτά που συναντούμε στη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών. Τα πιο σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι τα φλαβονοειδή και συγκεκριμένα οι ανθοκυανίνες των σταφυλιών και των παραγώγων του (κρασί, χυμός ή και εκχύλισμα) συμβάλλουν στην προστασία εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων ακόμη και σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο, αφού η κατανάλωσή τους φαίνεται να εμποδίζει την καταστροφή της LDL - κακής χοληστερόλης και να μειώνει την επίδραση του οξειδωτικού στρες αλλά και την αρτηριακή πίεση. Σε συνδυασμό μάλιστα με μούρα, ξηρούς καρπούς και ρόδι δημιουργούν μία πολύ ισχυρή ασπίδα για την καρδιά μας αφού φαίνεται να βελτιώνουν την καλή χοληστερόλη (HDL), να μειώνουν την κακή (LDL) και την αρτηριακή πίεση. Παράλληλα, έρευνες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά που συναντάμε και σε λιγότερα μελετημένα μέρη του φρούτου πιθανόν να έχουν ευεργετικές δράσεις στην υγεία της επιδερμίδας, το ενδοκρινολογικό και νευρικό σύστημα αλλά και προστατευτική δράση στην υγεία του συκωτιού και την προστασία της εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, έρευνες που μένει να αποδειχθούν σε ανθρώπους σε σχέση με την κατανάλωση σταφυλιού. 

 

 

Σταφύλια ωμά 1 φλιτζάνι (150g)

Θρεπτικά συστατικά

Ποσότητα θρ. συστατικών

% ΠΠΑ

Ενέργεια – Θερμίδες

104 kcal

5,2%

Νερό

121,62g

 

Συνολικά/Κορεσμένα Λιπαρά

0,24 g/0,082 g

0,34% / 0,41 %

Υδατάνθρακες/ σάκχαρα

27,33 g / 23,27 g

10,51%/ 25,86%

Πρωτεΐνες

1,09 g

2,18%

Φυτικές ίνες

0,4 g

 

Νάτριο

3 mg

Χωρίς νάτριο/ αλάτι

Βιταμίνη Κ

22 mg

29,33%

Θειαμίνη Β1

0,104 mg

9.45%

Ριβοφλαβίνη Β2

0,106 mg

7,57%

Βιταμίνη Β6

0,13 mg

9,29%

Κάλιο

288 mg

14,4 %

Χαλκός

0,192 mg

19,2 %

Πηγές: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (2016). www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp. U.S. Department of Agriculture.USDA Database for the Flavonoid Content of Selected Foods. May 2016.

*ΠΠΑ: Προσλαμβανόμενη ποσότητα αναφοράς ενός μέσου ενήλικα (8400 kj/ 2000kcal)

  • Πλούσια περιεκτικότητα σε νερό
  • Χωρίς λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά
  • Χωρίς αλάτι/ νάτριο
  • Πηγή σακχάρων
  • Πηγή βιταμίνης Κ
  • Πηγή χαλκού

 

Πώς να τα επιλέξετε και πώς να τα συντηρήσετε:

  • Για να είναι τα σταφύλια που θα επιλέξετε πλούσια σε γεύση και αντιοξειδωτικά, πρέπει να είναι ώριμα, σφριγηλά, χωρίς «ρυτίδες» και γερά κολλημένα στο τσαμπί.
  • Τα πράσινα σταφύλια πρέπει να έχουν μια ελαφρώς κιτρινωπή απόχρωση, ενώ τα κόκκινα και τα μαύρα πρέπει να είναι βαθιά και πλούσια σε χρώμα.
  • Τα σταφύλια πρέπει πάντα να διατηρούνται στο ψυγείο. Τυλίξτε τα χαλαρά με χαρτί κουζίνας –χωρίς να τα έχετε πλύνει- και στη συνέχεια τοποθετήστε τα σε ένα αεροστεγές δοχείο ή σε πλαστική σακούλα. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα μείνουν φρέσκα για έως και 5 ημέρες.

Extra Tip … για φάγωμα!

  • Τα σταφύλια είναι αναπόσπαστο κομμάτι κάθε καλοκαιρινής φρουτοσαλάτας. Για να κάνετε το αγαπημένο σας light επιδόρπιο ακόμα πιο πολύχρωμο και γευστικό, προσθέστε σταφύλια από διαφορετικές ποικιλίες!
  • Μερικές ρόγες από σταφύλι μπορούν να σπάσουν τη μονοτονία μιας πράσινης σαλάτας και να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο το περιεχόμενο της σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά! Αν θέλετε να μετατρέψετε τη σαλάτα σας σε ένα ισχυρό σύμμαχο για την καρδιά σας αρκεί να συνδυάσετε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τις ρόγες σταφυλιού με μούρα, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο.