Σπαράγγι

Σπαράγγι

ΜΑΘΕ

  • Η καλλιέργειά του ξεκίνησε στις περιοχές της Μεσογείου & συγκεκριμένα της Αιγύπτου.
  • Ανάλογα με την ποικιλία του μπορεί να είναι πράσινο, λευκό ή ιώδες, ενώ αντί για φύλλα έχει βράκτια που μοιάζουν με λέπια.

ΦΑΕ

  • Ενισχύει τον εγκέφαλο, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ & βιταμίνη Β12.
  • Ο συνδυασμός των θρεπτικών συστατικών του συμβάλλει στη λειτουργία του νευρικού συστήματος, την υγεία των οστών & της καρδιάς.

ΖΗΣΕ

  • Για να τα συντηρήσετε, κόψτε τα κοτσάνια τους, καθαρίστε τα με νερό & στεγνώστε τα καλά με χαρτί κουζίνας.
  • Για κοφτερό μυαλό & μνήμη ελέφαντα, «παντρέψτε» τα με μια πηγή βιταμίνης Β12, όπως φιλέτο μοσχαρίσιο ή  χοιρινό ψαρονέφρι.

Η ιστορία και η καταγωγή:

Το σπαράγγι είναι ένα λαχανικό με μεγάλη ιστορία, ενώ οι φαρμακευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια περίπου. Η καλλιέργειά του ξεκίνησε στις περιοχές της Μεσογείου και συγκεκριμένα της Αιγύπτου. Το Μεσαίωνα, ωστόσο, η κατανάλωσή του περιορίστηκε, ενώ «επανεμφανίσθηκε» το 18ο αιώνα. Σήμερα τα σπαράγγια καλλιεργούνται κυρίως σε εύκρατα κλίματα και οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό, το Περού και χώρες της Μεσογείου, όπως η Γαλλία και η Ισπανία.

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά:

Το σπαράγγι, τρυφερό και ζουμερό, αποτελεί ένα κατεξοχήν ανοιξιάτικο λαχανικό, που αρχικά ανήκε στην ίδια οικογένεια με τα κρεμμύδια, τα πράσα και το σκόρδο και στη συνέχεια διαφοροποιήθηκε. Ανάλογα με την ποικιλία του, μπορεί να είναι πράσινο, λευκό ή ιώδες, ενώ το σχήμα του είναι πολύ χαρακτηριστικό, αφού δεν έχει φύλλα, αλλά βράκτια που μοιάζουν με λέπια. Στην κουζίνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους: να γίνει ψητό ή στον ατμό καθώς και να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, σούπες, ακόμα και σε πίτσες!

Good for you:

Το σπαράγγι, ως τρόφιμο, είναι προικισμένο με εξαιρετικές ιδιότητες. Αποτελεί φυσικό διουρητικό, αφού είναι ιδιαίτερα υδατώδες και παράλληλα έχει υψηλή περιεκτικότητα στο αμινοξύ ασπαραγίνη και σε κάλιο, ενώ η περιεκτικότητά του σε νάτριο είναι πολύ χαμηλή. Επιπλέον, είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ- αρκεί να σκεφτούμε πως μόνο με μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα σπαράγγια μπορούμε να καλύψουμε  πάνω από το 50% των ημερήσιων μας αναγκών! Η βιταμίνη Κ παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στη σκελετική υγεία, αφού συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά, όσο και στη διαδικασία πήξης του αίματος. Επιπλέον, η κατανάλωση σπαραγγιών ενισχύει τον εγκέφαλο, καθώς έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ το οποίο, σε συνεργασία με τη βιταμίνη Β12, έχει φανεί πως προστατεύει τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Το φυλλικό οξύ είναι επίσης απαραίτητο για τον οργανισμό στις περιόδους ταχείας ανάπτυξης όπως είναι η εγκυμοσύνη και η εφηβεία. Παράλληλα, οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν τα σπαράγγια (γλουταθειόνη, βιταμίνη Α, σελήνιο κ.ά) συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ και τα καρδιαγγειακά αλλά και ορισμένων τύπων καρκίνων. Τέλος, η κατανάλωσή τους μπορεί αν βοηθήσει άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και νερό.

Πώς να τα επιλέξετε και να τα συντηρήσετε:

  • Επιλέξτε άοσμα σπαράγγια με στενές, σφιχτές άκρες.
  • Αποφύγετε όσα είναι μαλακά ή έχουν μαραμένα κοτσάνια.
  • Για να τα συντηρήσετε, κόψτε τα κοτσάνια τους, καθαρίστε τα με νερό και στεγνώστε τα καλά με χαρτί κουζίνας.
  • Αν δεν έχετε σκοπό να τα καταναλώσετε αμέσως, τυλίξτε τα σε μια νωπή πετσέτα και αποθηκεύστε τα στο ψυγείο μέσα σε μία ειδική σακούλα τροφίμων, όπου θα διατηρηθούν για περίπου 4 ημέρες.

Extra Tip … για φάγωμα!

  • Το αυγό αποτελεί ιδανικό ταίρι για τα σπαράγγια, τόσο γευστικά όσο και διατροφικά. Απολαύστε τα μαζί σε μια νόστιμη ομελέτα με λίγο λάδι, που αποτελεί μια απλή, γρήγορη και light επιλογή γεύματος. Παράλληλα, τα λιπαρά του αυγού και του ελαιόλαδου βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση των βιταμινών Κ και Α που περιέχουν τα σπαράγγια.
  • Για κοφτερό μυαλό και μνήμη ελέφαντα, «παντρέψτε» τα σπαράγγια, που είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, με μια πηγή βιταμίνης Β12, όπως για παράδειγμα ένα φιλέτο μοσχαρίσιο ή χοιρινό ψαρονέφρι.

1 μερίδα λαχανικών μεταφράζεται ως…

… ½ φλιτζάνι βρασμένα σπαράγγια  (~90g) που μας δίνουν ~20 θερμίδες

Σπαράγγι: το «δόρυ» της φύσης ενάντια στις ασθένειες

  • Υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ: Το «προικισμένο» λαχανικό της άνοιξης

Σπαράγγι: το «δόρυ» της φύσης ενάντια στις ασθένειες. Συνδυασμός θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στην

  • Λειτουργία του νευρικού συστήματος
  • Υγεία των οστών
  • Υγεία της καρδιάς
  • Την άμυνα του οργανισμού

Σπαράγγια μαγειρεμένα:

  • Πλούσια περιεκτικότητα σε νερό
  • Χαμηλό σε θερμίδες και σάκχαρα
  • Χωρίς  λιπαρά/κορεσμένα λιπαρά
  • Πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι/ νάτριο
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ
  • Πηγή βιταμίνης Α