Το σπαράγγι είναι ένα λαχανικό με μεγάλη ιστορία, ενώ οι φαρμακευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια περίπου. Η καλλιέργειά του ξεκίνησε στις περιοχές της Μεσογείου και συγκεκριμένα της Αιγύπτου. Το Μεσαίωνα, ωστόσο, η κατανάλωσή του περιορίστηκε, ενώ «επανεμφανίσθηκε» το 18ο αιώνα. Σήμερα τα σπαράγγια καλλιεργούνται κυρίως σε εύκρατα κλίματα και οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό, το Περού και χώρες της Μεσογείου, όπως η Γαλλία και η Ισπανία.
Το σπαράγγι, τρυφερό και ζουμερό, αποτελεί ένα κατεξοχήν ανοιξιάτικο λαχανικό, που αρχικά ανήκε στην ίδια οικογένεια με τα κρεμμύδια, τα πράσα και το σκόρδο και στη συνέχεια διαφοροποιήθηκε. Ανάλογα με την ποικιλία του, μπορεί να είναι πράσινο, λευκό ή ιώδες, ενώ το σχήμα του είναι πολύ χαρακτηριστικό, αφού δεν έχει φύλλα, αλλά βράκτια που μοιάζουν με λέπια. Στην κουζίνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους: να γίνει ψητό ή στον ατμό καθώς και να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, σούπες, ακόμα και σε πίτσες!
Το σπαράγγι, ως τρόφιμο, είναι προικισμένο με εξαιρετικές ιδιότητες. Αποτελεί φυσικό διουρητικό, αφού είναι ιδιαίτερα υδατώδες και παράλληλα έχει υψηλή περιεκτικότητα στο αμινοξύ ασπαραγίνη και σε κάλιο, ενώ η περιεκτικότητά του σε νάτριο είναι πολύ χαμηλή. Επιπλέον, είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ- αρκεί να σκεφτούμε πως μόνο με μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα σπαράγγια μπορούμε να καλύψουμε πάνω από το 50% των ημερήσιων μας αναγκών! Η βιταμίνη Κ παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στη σκελετική υγεία, αφού συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά, όσο και στη διαδικασία πήξης του αίματος. Επιπλέον, η κατανάλωση σπαραγγιών ενισχύει τον εγκέφαλο, καθώς έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ το οποίο, σε συνεργασία με τη βιταμίνη Β12, έχει φανεί πως προστατεύει τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Το φυλλικό οξύ είναι επίσης απαραίτητο για τον οργανισμό στις περιόδους ταχείας ανάπτυξης όπως είναι η εγκυμοσύνη και η εφηβεία. Παράλληλα, οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν τα σπαράγγια (γλουταθειόνη, βιταμίνη Α, σελήνιο κ.ά) συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ και τα καρδιαγγειακά αλλά και ορισμένων τύπων καρκίνων. Τέλος, η κατανάλωσή τους μπορεί αν βοηθήσει άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και νερό.
… ½ φλιτζάνι βρασμένα σπαράγγια (~90g) που μας δίνουν ~20 θερμίδες
Σπαράγγι: το «δόρυ» της φύσης ενάντια στις ασθένειες. Συνδυασμός θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στην