Σπανάκι

Σπανάκι

ΜΑΘΕ

  • Η ιστορία του στην Ευρώπη είναι μικρότερη συγκριτικά με άλλων λαχανικών.
  • Η παρουσία του στον Ποπάυ αύξησε την κατανάλωσή του στις ΗΠΑ κατά 33%.

ΦΑΕ

  • Το σπανάκι είναι πλούσιο και σε βιταμίνη Κ που βοηθά την υγεία των οστών μας.
  • Είναι ευεργετικό για την υγεία των ματιών μας & μειώνει την αρτηριακή πίεση.

ΖΗΣΕ

  • Επιλέξτε το τραγανό με ολόκληρα φύλλα.
  • Συντηρήστε το στο ψυγείο σε πλαστική σακούλα για 3-5 ημέρες.

Η ιστορία:

Το σπανάκι φαίνεται ότι καλλιεργήθηκε αρχικά στο Ιράν, ενώ αργότερα «ταξίδεψε» στην Κίνα τον έβδομο αιώνα μ.Χ. Η ιστορία του στην Ευρώπη είναι σχετικά μικρότερη συγκριτικά με αυτή άλλων λαχανικών, ενώ η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία έγινε καλλιέργεια σπανακιού ήταν η Ισπανία τον 11ο αιώνα. Στις περισσότερες οικογένειες και τα παιδιά έγινε γνωστό από το γνωστό ήρωα τον κόμικ, Ποπάυ.

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά:

Η γεύση του λαχανικού αυτού είναι γεμάτη χωρίς όμως να είναι ιδιαίτερα έντονη. Συνδυάζετε άψογα με άλλα λαχανικά στις σαλάτες και τις πίτες αλλά αποτελεί και βασικό συστατικό πολλών παραδοσιακών μας πιάτων που δομούν τη Μεσογειακή διατροφή.

Good for you:

Το σπανάκι είναι πολύ πλούσιο και σε βιταμίνη Κ. Ένα φλιτζάνι ωμό σπανάκι καλύπτει το 200% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης τη βιταμίνης, ενώ ένα φλιτζάνι βραστό σπανάκι περιέχει πενταπλάσια περίπου ποσότητα. Η βιταμίνη Κ ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη, η οποία διεγείρει τη σύνθεση οστού. Επιπλέον, το σπανάκι περιέχει τόσο ασβέστιο όσο και μαγνήσιο τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών. Βέβαια, το σπανάκι περιέχει και οξαλικά οξέα, τα οποία παρεμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου. Έτσι, συνίσταται στο διαιτολόγιο της ημέρας που περιλαμβάνει σπανάκι, να καταναλώνονται σε άλλα γεύματα και άλλα τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, για να επιτυγχάνεται η καλύτερη απορρόφηση του απαραίτητου αυτού συστατικού. Δύο άλλες σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στο σπανάκι είναι η βιταμίνη C και η βιταμίνη Α, οι οποίες έχουν καρδιοπροστατευτική δράση, ενώ μεταξύ άλλων προστατεύουν από καρκίνο του προστάτη και από αρθρίτιδα. Το σπανάκι είναι επίσης πλούσιο σε φυλλικό οξύ αλλά και μαγνήσιο, το οποίο μειώνει την αρτηριακή πίεση. Εκτός από τα παραπάνω, το σπανάκι περιέχει πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών που ανήκουν στην κατηγορία των φλαβονοειδών, γνωστές με την ονομασία γλυκουρονίδες. Τα φλαβονοειδή αυτά σε ενδιαφέρουσες μελέτες έχουν συνδεθεί με μικρότερο κίνδυνο διαφόρων τύπων καρκίνους όταν καταναλώνονται τακτικά. Στο σπανάκι περιέχονται και τα καροτενοειδή: νεοξανθίνη και λουτεΐνη. Στη νοεξανθίνη αποδίδονται επίσης ιδιότητες αντι-καρκινικές, ενώ η λουτείνη είναι μια πολύ σημαντική αντιοξειδωτική ουσία που προστατεύει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού από εκφυλισμούς και αλλοιώσεις.

Πώς να επιλέξετε και να αποθηκεύσετε το σπανάκι:

  • Επίλεξε τα φρέσκα, τραγανά με ολόκληρα φύλλα
  • Συντήρησέ  το στο ψυγείο σε πλαστική σακούλα για 3-5 ημέρες

Extra tip … για φάγωμα

  • Στις πίτες ή το αγαπημένο σας σπανακόρυζο, προσθέστε φρέσκο κρεμμύδι και πράσο. Εκτός από μοναδική γεύση, κερδίζετε και ένα κοκτέιλ αντιοξειδωτικών με ιδιαίτερες αντικαρκινικές ιδιότητες.
  • Προσθέστε στην ομελέτα σπανάκι και λίγο ελαιόλαδο. Ο συνδυασμός του σπανακιού με τρόφιμα που περιέχουν λιπαρά, αυξάνει κατά πολύ την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών του συστατικών.
  • Κάντε τα πιάτα με ζυμαρικά πιο "Μεσογειακά" προσθέτοντας σπανάκι, μανιτάρια και ντοματίνια. Με τις προσθήκες αυτές απογειώνετε το πιάτο σας σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες χωρίς να το επιβαρύνεται με περιττές θερμίδες.

1 μερίδα λαχανικών μεταφράζεται ως…

  • 1 κούπα ωμό σπανάκι  (~85γρ) που μας δίνει 30 θερμίδες ή ½ φλ. βρασμένο (~90γρ) που μας δίνει ~22 θερμίδες

Σπανάκι : Το βαθυπράσινο διατροφικό πολυ-εργαλείο

Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη A,Κ

Σπανάκι : Το βαθυπράσινο διατροφικό πολυ-εργαλείο . Συνδυασμός συστατικών που συμμετέχουν:

  • Στην αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού
  • Στην προστασία του αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού
  • Στην παροχή συστατικών που βελτιώνουν την υγεία των οστών
  • Στη λειτουργία πήξης του αίματος
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α
  • Πηγή βιταμίνης C
  • Πηγή ασβεστίου
  • Πηγή φυλλικού οξέος
  • Πηγή μαγνησίου