Το σκόρδο μπορεί να το συναντούμε όλο το χρόνο όμως το καλοκαίρι έχει την τιμητική του σε πολλά εδέσματα! Στους περισσότερους είναι γνωστό για την έντονη γεύση και μυρωδιά του, εδώ και χιλιάδες χρόνια ωστόσο είναι γνωστό για τις ιδιαίτερες θρεπτικές και θεραπευτικές του ιδιότητες, αυτές που το κατατάσσουν στο ράφι του «φαρμακείου της φύσης». Το σκόρδο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και Β6, δύο βιταμίνες που εμπλέκονται στον μηχανισμό άμυνας του οργανισμού, η μία χάρη στις αντιοξειδωτικές της ικανότητες και η δεύτερη σε σχέση με την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων. Παράλληλα, είναι πηγή βιταμίνης Β1 η οποία μαζί με την Β6 ενισχύει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και της σύνθεσης των πρωτεϊνών στο σώμα μας. Στο σκόρδο όμως συναντάμε σε πλούσιες ποσότητες και σημαντικά ιχνοστοιχεία όπως ο χαλκός που παίζει σημαντικό ρόλο στην σύνθεση μελανίνης στο σώμα μας και την δημιουργία συνδετικού ιστού, άρα και την ελαστικότητα του δέρματός μας και το μαγγάνιο που συμμετέχει στην δημιουργία των οστών και των μυών. Ταυτόχρονα, αποτελεί πηγή ασβεστίου και φωσφόρου που συμμετέχουν στην υγεία των οστών και των δοντιών, ενώ συναντούμε και σημαντικές ποσότητες σεληνίου και καλίου που προσφέρουν ισχυρή αντιοξειδωτική άμυνα στον οργανισμό και συνεισφέρουν στην ισορροπία των υγρών και την μυϊκή και νευρική λειτουργία. Τα συστατικά όμως που το έχουν κάνει εξαιρετικά διάσημο ως προς το άρωμα αλλά και τις θεραπευτικές του ιδιότητες είναι οι θειούχες ενώσεις όπως η αλιίνη και αλιινάση, οι οποίες όταν σπάμε ή επεξεργαζόμαστε τις σκελίδες του σκόρδου ενώνονται και δημιουργούν την αλλισίνη η οποία και σε συνδυασμό με την παρουσία όλων των παραπάνω ιχνοστοιχείων και βιταμινών φαίνεται να επιδρά ευεργετικά στο σώμα. Το σκόρδο έχει σχετισθεί με αντιμικροβιακές, αντιθρομβωτικές, αντινεοπλασματικές και τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες καθώς και με την συνεισφορά του στη μείωση των λιπιδίων του αίματος. Συγκεκριμένα, μελέτες έχουν δείξει ότι η αλλισίνη στο σκόρδο (σε συμπυκνωμένες δόσεις - χάπια ή σκόνη σκόρδου) φαίνεται να επιδρά θετικά στη μείωση της υπερλιπιδαιμίας, στην αύξηση της πίεσης και την δημιουργία θρομβώσεων. Παράλληλα, άλλες μελέτες συσχετίζουν την επίδραση του σκόρδου με την πρόληψη εμφάνισης νεοπλασιών όπως του εντέρου, του κολον και του προστάτη ενώ υπάρχουν και μελέτες σε πειραματόζωα που σχετίζουν το σκόρδο με αντιαιμοπεταλιακές και αντιπηκτικές δράσεις και ηπατοπροστατευτική δράση. Παρ’ όλα αυτά μένει να δούμε το αποτέλεσμα των μελετών αυτών στον άνθρωπο για να επιβεβαιώσουμε τις δράσεις αυτές.
Σκόρδο ωμό (100g) 2 κ.σ. = 6 γρ/ 6 σκελίδες 20γρ |
||
Θρεπτικά συστατικά |
Ποσότητα θρ. συστατικών |
% ΠΠΑ* |
Ενέργεια – Θερμίδες |
149 kcal |
7,5% |
Νερό |
50g |
|
Συνολικά Λιπαρά |
0,5 |
0,7% |
Υδατάνθρακες/ σάκχαρα |
33 g / 1 g |
12,7% / 1,1% |
Πρωτεΐνες |
6,36 g |
12,7% |
Φυτικές ίνες |
2,1 g |
|
Νάτριο |
17 mg |
|
Βιταμίνη C |
31,2 mg |
39% |
Θειαμίνη (Β1) |
0,2 mg |
18% |
Βιταμίνη Β6 |
1,24 mg |
89% |
Ασβέστιο |
181 mg |
23% |
Φώσφορος |
153 mg |
22% |
Χαλκός |
0,3 mg |
30% |
Μαγγάνιο |
1,67 mg |
84% |
Σελήνιο |
14,2 μg |
26% |
Κάλιο |
401 mg |
20% |
Πηγές: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (2016). www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp. U.S. Department of Agriculture.USDA Database for the Flavonoid Content of Selected Foods. May 2016. *ΠΠΑ: Προσλαμβανόμενη ποσότητα αναφοράς ενός μέσου ενήλικα (8400 kj/ 2000kcal) |
Κατά την αγορά και την αποθήκευσή τους:
Δώστε προσοχή!
Στο μαγείρεμα…
Στην ποσότητα/δοσολογία που το καταναλώνεται…
Extra Tip … για φάγωμα!
Το φρέσκο σκόρδο έχει πιο ήπια γεύση σχετικά με το ξερό. Για να δώσετε το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα αρκεί αντικαταστήστε μία σκελίδα με ένα βλαστό.
Για πιο ελαφριά γεύση μπορείτε να ψήσετε κομμάτια σκόρδου στο φούρνο, να τα πολτοποιήσετε και να τα διατηρήσετε σε ένα βάζο με επικάλυψη λαδιού στο ψυγείο σας.