Σκόρδο

Σκόρδο

ΜΑΘΕ

  • Γνωστό εδώ & χιλιάδες χρόνια για τις ιδιαίτερες θρεπτικές & θεραπευτικές του ιδιότητες, κατατάσσεται στο ράφι του «φαρμακείου της φύσης».
  • Στην αρχαιότητα το φορούσαν στο λαιμό ή το κρεμούσαν στην εξώπορτα του σπιτιού για να κρατάει τους βρικόλακες μακριά.

ΦΑΕ

  • Για πιο ελαφριά γεύση μπορείτε να ψήσετε κομμάτια σκόρδου στο φούρνο, να τα πολτοποιήσετε & να τα διατηρήσετε σ’ ένα βάζο με επικάλυψη λαδιού στο ψυγείο σας.
  • Για να αποκομίσετε στο μέγιστο τα θρεπτικά του οφέλη, ψιλοκόψτε το ή πολτοποιήστε το πριν το μαγείρεμα & αφήστε το λίγη ώρα προτού το μαγειρέψετε.

ΖΗΣΕ

  • Είναι πλούσιο σε χαλκό, που παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση μελανίνης στο σώμα μας & στη δημιουργία συνδετικού ιστού.
  • Αποτελεί πηγή ασβεστίου & φωσφόρου που συμμετέχουν στην υγεία των οστών & των δοντιών.

Το σκόρδο μπορεί να το συναντούμε όλο το χρόνο όμως το καλοκαίρι έχει την τιμητική του σε πολλά εδέσματα! Στους περισσότερους είναι γνωστό για την έντονη γεύση και μυρωδιά του, εδώ και χιλιάδες χρόνια ωστόσο είναι γνωστό για τις ιδιαίτερες θρεπτικές και θεραπευτικές του ιδιότητες, αυτές που το κατατάσσουν στο ράφι του «φαρμακείου της φύσης».  Το σκόρδο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και Β6, δύο βιταμίνες που εμπλέκονται στον μηχανισμό άμυνας του οργανισμού, η μία χάρη στις αντιοξειδωτικές της ικανότητες και η δεύτερη σε σχέση με την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων. Παράλληλα, είναι πηγή βιταμίνης Β1 η οποία μαζί με την Β6 ενισχύει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και της σύνθεσης των πρωτεϊνών στο σώμα μας. Στο σκόρδο όμως συναντάμε σε πλούσιες ποσότητες και σημαντικά ιχνοστοιχεία όπως ο χαλκός που παίζει σημαντικό ρόλο στην σύνθεση μελανίνης στο σώμα μας και την δημιουργία συνδετικού ιστού, άρα και την ελαστικότητα του δέρματός μας και το μαγγάνιο που συμμετέχει στην δημιουργία των οστών και των μυών. Ταυτόχρονα, αποτελεί πηγή ασβεστίου και φωσφόρου που συμμετέχουν στην υγεία των οστών και των δοντιών, ενώ συναντούμε και σημαντικές ποσότητες σεληνίου και καλίου που προσφέρουν ισχυρή αντιοξειδωτική άμυνα στον οργανισμό και συνεισφέρουν στην ισορροπία των υγρών και την μυϊκή και νευρική λειτουργία. Τα συστατικά όμως που το έχουν κάνει εξαιρετικά διάσημο ως προς το άρωμα αλλά και τις θεραπευτικές του ιδιότητες είναι οι θειούχες ενώσεις όπως η αλιίνη και αλιινάση, οι οποίες όταν σπάμε ή επεξεργαζόμαστε τις σκελίδες του σκόρδου ενώνονται και δημιουργούν την αλλισίνη η οποία και σε συνδυασμό με την παρουσία όλων των παραπάνω ιχνοστοιχείων και βιταμινών φαίνεται να επιδρά ευεργετικά στο σώμα. Το σκόρδο έχει σχετισθεί με αντιμικροβιακές, αντιθρομβωτικές, αντινεοπλασματικές και τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες καθώς και με την συνεισφορά του στη μείωση των λιπιδίων του αίματος. Συγκεκριμένα, μελέτες έχουν δείξει ότι η αλλισίνη στο σκόρδο (σε συμπυκνωμένες δόσεις - χάπια ή σκόνη σκόρδου) φαίνεται να επιδρά θετικά στη μείωση της υπερλιπιδαιμίας, στην αύξηση της πίεσης και την δημιουργία θρομβώσεων. Παράλληλα, άλλες μελέτες συσχετίζουν την επίδραση του σκόρδου με την πρόληψη εμφάνισης νεοπλασιών όπως του εντέρου, του κολον και του προστάτη ενώ υπάρχουν και μελέτες σε πειραματόζωα που σχετίζουν το σκόρδο με αντιαιμοπεταλιακές και αντιπηκτικές δράσεις και ηπατοπροστατευτική δράση. Παρ’ όλα αυτά μένει να δούμε το αποτέλεσμα των μελετών αυτών στον άνθρωπο για να επιβεβαιώσουμε τις δράσεις αυτές.

  • Χαμηλό σε σάκχαρα
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνης C
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε Β6
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε χαλκό
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε μαγγάνιο
  • Πηγή φυτικών ινών
  • Πηγή θειαμίνης Β1 
  • Πηγή ασβεστίου
  • Πηγή φωσφόρου
  • Πηγή σεληνίου
  • Πηγή καλίου
  • Χωρίς λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά
  • Χαμηλή περιεκτικότητα αλάτι/ νάτριο

 

Σκόρδο ωμό (100g) 2 κ.σ. = 6 γρ/ 6 σκελίδες 20γρ

Θρεπτικά συστατικά

Ποσότητα θρ. συστατικών

% ΠΠΑ*

Ενέργεια – Θερμίδες

149 kcal

7,5%

Νερό

50g

 

Συνολικά Λιπαρά

0,5

0,7%

Υδατάνθρακες/ σάκχαρα

33 g / 1 g

12,7% / 1,1%

Πρωτεΐνες

6,36 g

12,7%

Φυτικές ίνες

2,1 g

 

Νάτριο

17 mg

 

Βιταμίνη C

31,2 mg

39%

Θειαμίνη (Β1)

0,2 mg

18%

Βιταμίνη Β6

1,24 mg

89%

Ασβέστιο

181 mg

23%

Φώσφορος

153 mg

22%

Χαλκός

0,3 mg

30%

Μαγγάνιο

1,67 mg

84%

Σελήνιο

14,2 μg

26%

Κάλιο

401 mg

20%

Πηγές: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (2016). www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp. U.S. Department of Agriculture.USDA Database for the Flavonoid Content of Selected Foods. May 2016.

*ΠΠΑ: Προσλαμβανόμενη ποσότητα αναφοράς ενός μέσου ενήλικα (8400 kj/ 2000kcal)

Κατά την αγορά και την αποθήκευσή τους:

  • Στα ξερά σκόρδα, επιλέξτε αυτά που είναι παχουλά, ξερά – χωρίς υγρασία και σφιχτά.
  • Όταν επιλέγετε φρέσκα σκόρδα η βάση τους πρέπει να είναι λευκή ή υπόλευκη και τα φύλλα να είναι ακέραια με ζωηρό πράσινο χρώμα.
  • Το ξερό σκόρδο πρέπει να αποθηκεύεται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος αλλά όχι στο ψυγείο και μπορεί να διατηρηθεί για αρκετές ημέρες.

Δώστε προσοχή!

Στο μαγείρεμα…

  • Μεγάλο μέρος των ευεργετικών συστατικών του σκόρδου (θειούχες ενώσεις) καταστρέφεται ακόμη και με λίγα λεπτά μαγειρέματος και μάλιστα η καταστροφή είναι μεγαλύτερη όταν μαγειρεύεται ολόκληρο! Αντιμετωπίστε το:
    • Καταναλώστε το ωμό ή
    • Δοκιμάστε να ψιλοκόψετε ή πολτοποιήσετε το σκόρδο πριν το μαγείρεμα και να το αφήσετε λίγη ώρα προτού το μαγειρέψετε. Έτσι θα δώσετε χρόνο στο να δημιουργηθούν οι κατάλληλες ουσίες πριν το μαγειρέψετε.

Στην ποσότητα/δοσολογία που το καταναλώνεται…

  • Ένα άτομο μπορεί να καταναλώσει με ασφάλεια 1-2 σκελίδες σκόρδου.
  • Κατανάλωση πάνω από 5-6 σκελίδων σκόρδου και ιδιαίτερα με άδειο στομάχι μπορεί να δημιουργήσει γαστρεντερικά προβλήματα.
  • Τα άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή θα πρέπει να ενημερώσουν τον γιατρό τους προτού καταναλώσουν σκόρδο.

Extra Tip … για φάγωμα!

Το φρέσκο σκόρδο έχει πιο ήπια γεύση σχετικά με το ξερό. Για να δώσετε το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα αρκεί αντικαταστήστε μία σκελίδα με ένα βλαστό.

Για πιο ελαφριά γεύση μπορείτε να ψήσετε κομμάτια σκόρδου στο φούρνο, να τα πολτοποιήσετε και να τα διατηρήσετε σε ένα βάζο με επικάλυψη λαδιού στο ψυγείο σας.