Από τη ρωμαϊκή εποχή, η ρόκα καλλιεργείται ως βρώσιμο χορτάρι στην περιοχή της Μεσογείου. Οι αρχαίοι, εκτός από τα φύλλα, χρησιμοποιούσαν και τα μαύρα σποράκια της ρόκας, σαν καρύκευμα!
Αν και, ως λαχανικό, η ρόκα ανήκει στην «οικονέγεια» των σταυρανθών, συγγενεύει δηλαδή με το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο κ.ά., αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η μοναδική γεύση της. Τα φύλλα της, πιπεράτα, αρωματικά και ελαφρώς πικρά, προσδίδουν μια ιδιαίτερη και πικάντικη “πινελιά” σε σαλάτες, σάντουιτς και πολλές άλλες συνταγές.
Θα μπορούσαμε να πούμε πως η ρόκα αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για άτομα που προσέχουν το σωματικό τους βάρος, αφού είναι ένα από τα πιο φτωχά σε θερμίδες λαχανικά- μία κούπα ψιλοκομμένη ρόκα έχει 5 (μόνο!) θερμίδες, ενώ παράλληλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που προσφέρουν υψηλότερο αίσθημα κορεσμού. Τα οφέλη της όμως δεν περιορίζονται εκεί, αφού στην πραγματικότητα αποτελεί ένα τρόφιμο-ασπίδα για τον οργανισμό μας! Πιο συγκεκριμένα, η ρόκα συμβάλλει στη διατήρηση της οστικής υγείας, καθώς περιέχει ένα «συνδυασμό-κλειδί» θρεπτικών συστατικών. Από τη μία, περιέχει ασβέστιο, συνεισφέροντας στην κάλυψη των ημερήσιων μας αναγκών και από την άλλη είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, που αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου, ενώ παράλληλα μειώνει την ουρική έκκρισή του. Επιπλέον, περιέχει 2 διάσημες αντιοξειδωτικές βιταμίνες, την Α και τη C, που, μεταξύ άλλων, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού μας και παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών. Τέλος, σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, το φαινολικό αντιοξειδωτικό σουλφοραφανη που δίνει στη ρόκα και σε άλλα σταυρανθή λαχανικά την πικρή τους γεύση, φαίνεται να έχει αντικαρκινική δράση.
… 1 φλιτζάνι φρέσκια ρόκα (~20g) που μας δίνουν ~5 θερμίδες
Ρόκα: πικάντικη... αλλά θαυματουργή! Συνδυασμός θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στην