Ροδάκινα

Ροδάκινα

ΜΑΘΕ

  • Στην Κίνα τα απολαμβάνουν εδώ & περίπου 2.000 χρόνια.
  • Το άνθος της ροδακινιάς συμβολίζει την άνοιξη, την αναγέννηση & συνειρμικά τη γονιμότητα.

ΦΑΕ

  • Συνδυάστε τα με ξηρούς καρπούς ως σνακ στην παραλία! Θα εξασφαλίσετε άμεση ενέργεια από τα σάκχαρα, ενυδάτωση & κορεσμό.
  • 1-2 ώρες πριν το γυμναστήριο, φτιάξτε smoothie με ροδάκινα, ημι-αποβουτυρωμένο γάλα & 5-6 αμύγδαλα, για σνακ.

ΖΗΣΕ

  • Περιέχουν μαγγάνιο & κάλιο, συστατικά που συμμετέχουν στη λειτουργία του μεταβολισμού & στη μυϊκή & νευρική λειτουργία.
  • Mοναδικός σύμμαχός μας στα σπορ χάρη στο συνδυασμό συστατικών τους που συμβάλλουν στην απελευθέρωση της ενέργειας & στη νευρομυϊκή λειτουργία.

 

Τα γλυκά και ζουμερά ροδάκινα έχουν την τιμητική τους στη χώρα μας το καλοκαίρι. Φέρνουν την μυρωδιά του καλοκαιριού χαρίζοντάς μας απλά σάκχαρα, λίγες θερμίδες και πολύ νερό! Ενισχύουν την αντιοξειδωτική ασπίδα του οργανισμού μας καθώς αποτελούν πηγή βιταμίνης C αλλά και Α γεγονός που προδίδει και το χρώμα τους φροντίζοντας εκτός από την άμυνα του οργανισμού μας και το δέρμα μας στην υγεία του οποίου συνεισφέρει και ο χαλκός που συνυπάρχει σε αυτά! Παράλληλα μας προσφέρουν μικρές ποσότητες νιασίνης δηλαδή βιταμίνης Β3 που είναι απαραίτητη για την παραγωγή ενέργειας από τον οργανισμό, καθώς και μαγγάνιο και κάλιο δύο ακόμη συστατικά που συμμετέχουν τόσο στην λειτουργία του μεταβολισμού όσο και στην μυϊκή και νευρική λειτουργία. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν, ιδιαίτερα όταν τα καταναλώνουμε με τη φλούδα, βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου και μας χορταίνουν, μετατρέποντάς τα σε ένα ιδανικό σνακ.

  • Πηγή σακχάρων 

Ροδάκινο, ωμό με τη φλούδα 1 μέτριο (150g)*

Θρεπτικά συστατικά

Ποσότητα θρ. συστατικών

% ΠΠΑ

Ενέργεια – Θερμίδες

58 kcal

3%

Νερό

133,31g

 

Συνολικά Λιπαρά

0,38

0,54%

Υδατάνθρακες/ σάκχαρα

14,31 g / 12,59 g

6%/ 13,9%

Πρωτεΐνες

1,31 g

2,6%

Φυτικές ίνες

2,2 g

 

Νάτριο

2mg

 

Βιταμίνη Α

24μg/ 489IU

3% / 18,3%

Βιταμίνη C

9,9 mg

17%

Κάλιο

285 mg

14%

Πηγές: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (2016). www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp

U.S. Department of Agriculture.USDA Database for the Flavonoid Content of Selected Foods. May 2016.

*ΠΠΑ: Προσλαμβανόμενη ποσότητα αναφοράς ενός μέσου ενήλικα (8400 kj/ 2000kcal)

  • Πηγή βιταμίνης C
  • Πηγή βιταμίνης Α
  • Πηγή Φυτικών ινών
  • Χωρίς λιπαρά
  • Χωρίς κορεσμένα λιπαρά
  • Χωρίς αλάτι/ νάτριο

Πώς να τα επιλέξετε και πώς να τα συντηρήσετε:

  • Επιλέξτε τα ροδάκινα με μαλακή/απαλή υφή, έντονο άρωμα, χωρίς ψεγάδια
  • Προτιμήστε σφιχτά και χνουδωτά ροδάκινα με φλούδα που υποχωρεί ελαφρώς όταν τα πιέζετε. Όσο πιο κόκκινο ένα ροδάκινο τόσο πιο ώριμο, ανάλογα με την ποικιλία.
  • Τα ροδάκινα ωριμάζουν σε θερμοκρασία δωματίου. Εάν θέλετε να ωριμάσετε τα ροδάκινα τοποθετήστε τα σε καφέ χάρτινη σακούλα και αφήστε για 2-3 ημέρες σε δροσερό και σκιερό μέρος. Ελέγξετε τα συχνά καθώς η υψηλή θερμοκρασία της εποχής συμμετέχει στην ωρίμανση.
  • Τα ροδάκινα μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο σε χάρτινη σακούλα χωρίς να τα πλύνετε μέχρι και μία εβδομάδα.
  • Πλύνετέ τα προτού τα καταναλώσετε.

Tip! Μιας και είναι ιδιαίτερα ευπαθή, αποφύγετε να αγοράζετε περισσότερα από αυτά που θέλετε να καταναλώσετε.

Extra Tip … για φάγωμα!

Τα ροδάκινα κρύβουν ένα συνδυασμό συστατικών που συμβάλλει τόσο στην ενίσχυση του κολλαγόνου και την προστασία της επιδερμίδας όσο και στην απελευθέρωση ενέργειας και την νευρομυϊκή λειτουργία γεγονός που τα κάνουν μοναδικό σύμμαχό μας στην παραλία αλλά και τα σπορ! Δοκιμάστε:

  • Ροδάκινα με ξηρούς καρπούς ως σνακ στην παραλία! Θα εξασφαλίσετε άμεση ενέργεια από τα σάκχαρα, ενυδάτωση αλλά και κορεσμό.
  • Smoothie με ροδάκινα, ημι-αποβουτυρωμένο γάλα και 5-6 αμύγδαλα για σνακ, μία με δύο ώρες πριν το γυμναστήριο!