Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα, ο κολιός και η ζαργάνα, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα ω-3 και συμβάλλουν στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Αυτό σημαίνει ότι ενισχύουν τη νοητική λειτουργία και πιθανώς δρουν ευεργετικά και στην πρόληψη άλλων χρόνιων νοσημάτων, όπως η οστεοπόρωση και η άνοια.
Ο παρακάτω πίνακας μας βοηθά να καταλάβουμε πώς κατατάσσονται κάποια από τα πιο συνηθισμένα ψάρια και θαλασσινά που καταναλώνουμε, ως προς τα ω-3 λιπαρά τους.
Ψάρια - Θαλασσινά | Ω3 λιπαρά / 100 γρ. |
Σαρδέλα | 1,41 |
Κολιός - Σκουμπρί | 1,34 |
Σολομός Φρέσκος | 1,03 |
Μελανούρι | 0,96 |
Γόπα | 0,86 |
Γαλέος | 0,84 |
Γαύρος | 0,80 |
Ξιφίας | 0,75 |
Πέστροφα | 0,73 |
Μαρίδα - Αθερίνα | 0,61 |
Λαβράκι | 0,59 |
Καλαμάρι | 0,48 |
Τσιπούρα - Σπάρος - Σαργός | 0,48 |
Σολομός Καπνιστός | 0,45 |
Γλώσσα | 0,25 |
Τόνος Κονσέρβας | 0,24 |
Γαρίδα | 0,24 |
Χταπόδι | 0,16 |
Μύδια | 0,11 |
Extra tip: Σας αρέσουν τα ψάρια τηγανιτά; Δυστυχώς χάσατε… μέρος των θρεπτικών τους συστατικών! Για να διατηρήσετε τη θρεπτική τους αξία, προτιμήστε να μαγειρέψετε τα ψάρια ψητά στο φούρνο ή στον ατμό.