Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα, ο κολιός και η ζαργάνα, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα ω-3 και συμβάλλουν στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Αυτό σημαίνει ότι ενισχύουν τη νοητική λειτουργία και πιθανώς δρουν ευεργετικά και στην πρόληψη άλλων χρόνιων νοσημάτων, όπως η οστεοπόρωση και η άνοια.
Ο παρακάτω πίνακας μας βοηθά να καταλάβουμε πώς κατατάσσονται κάποια από τα πιο συνηθισμένα ψάρια και θαλασσινά που καταναλώνουμε, ως προς τα ω-3 λιπαρά τους.
Ψάρια - Θαλασσινά
Ω3 λιπαρά / 100 γρ.
Σαρδέλα
1,41
Κολιός - Σκουμπρί
1,34
Σολομός Φρέσκος
1,03
Μελανούρι
0,96
Γόπα
0,86
Γαλέος
0,84
Γαύρος
0,80
Ξιφίας
0,75
Πέστροφα
0,73
Μαρίδα - Αθερίνα
0,61
Λαβράκι
0,59
Καλαμάρι
0,48
Τσιπούρα - Σπάρος - Σαργός
0,48
Σολομός Καπνιστός
0,45
Γλώσσα
0,25
Τόνος Κονσέρβας
0,24
Γαρίδα
0,24
Χταπόδι
0,16
Μύδια
0,11
Extra tip: Σας αρέσουν τα ψάρια τηγανιτά; Δυστυχώς χάσατε… μέρος των θρεπτικών τους συστατικών! Για να διατηρήσετε τη θρεπτική τους αξία, προτιμήστε να μαγειρέψετε τα ψάρια ψητά στο φούρνο ή στον ατμό.