Ψάρια & Θαλασσινά: Πότε να το βάλετε στη διατροφή του παιδιού σας και πώς!

Ψάρια & Θαλασσινά: Πότε να το βάλετε στη διατροφή του παιδιού σας και πώς!

Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η καθυστέρηση εισαγωγής του ψαριού στη διατροφή του βρέφους, δεν προλαμβάνει την εμφάνιση αλλεργίας, ακόμη και στα βρέφη με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης. Συστήνεται η εισαγωγή του ψαριού πριν από το τέλος του 1ου χρόνου ζωής του βρέφους και αφού πρώτα το βρέφος έχει συνηθίσει τα πρώτα κύρια τρόφιμα που εισάγονται στη διατροφή του, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, τα δημητριακά και το κρέας μέχρι το πέρας του 7ου μήνα.

Πόσες μερίδες συστήνεται να καταναλώνουν τα παιδιά;

Προφανώς, όλα έχουν να κάνουν με την ηλικία. Ο παρακάτω πίνακας μας δίνει μια ιδέα για το πόσο ψάρι πρέπει να βάλουμε στο πιάτο ενός παιδιού, αναλόγως με το πόσο χρονών είναι:

Αριθμός Μερίδων/=εβδομάδα 2 μερίδες 2 μερίδες 2-3 μερίδες 2-3 μερίδες 2-3 μερίδες

Ορισμός Μερίδας*

(*γρ. μαγειρεμένου ψαριού χωρίς κόκαλα)

60 γρ. 60-90 γρ. 90-120 γρ. 120-150 γρ. 150 γρ.


4+1 έξυπνοι τρόποι για να φάει το παιδί μας το ψάρι

Αν κυνηγάτε το παιδί σας για να φάει μια μπουκιά ψάρι, μην απελπίζεστε. Υπάρχουν έξυπνοι τρόποι για να βάλετε το ψάρι στη διατροφή του και να του αλλάξετε γνώμη. Ακολουθήστε τις οδηγίες:

1. Προσοχή στα κόκαλα!

Θα καθαρίζετε μια ώρα το ψάρι αλλά θ’ αποζημιωθείτε για τον κόπο σας. Αν ένα παιδί καταπιεί κόκαλο ψαριού, η εμπειρία μπορεί να του είναι τόσο δυσάρεστη που να μη θέλει να ξαναδεί το ψάρι ούτε ζωγραφιστό. Πιστέψτε μας, το σχολαστικό καθάρισμα για το παιδί μετράει! Είναι επένδυση στο μέλλον του!

2. Διατηρήστε το ζουμερό!

Κανείς δεν θέλει ένα στεγνό ψάρι στο πιάτο του, πόσο μάλλον ένα παιδί. Όλοι θέλουμε το ψάρι μας ζουμερό και μαλακό. Με την προσθήκη λίγου νερού σε οποιοδήποτε ψάρι και ειδικά σε αυτά που έχουν λευκή σάρκα, θα ικανοποιήσετε τον απαιτητικό παιδικό ουρανίσκο, κάνοντας το ψάρι πιο ελκυστικό και νόστιμο και σίγουρα πιο εύκολο στην κατάποση. Στο διαδίκτυο θα βρείτε διάφορες συνταγές για να μαγειρέψετε το ψάρι με σάλτσα, όπως π.χ. με μέλι και μουστάρδα ή σάλτσα εσπεριδοειδών. Αν το σερβίρετε και με την αγαπημένη του σάλτσα, όπως κέτσαπ ή μουστάρδα ή σως αβοκάντο, θα βάλετε γκολ στην καρδιά του.

3. Κροκέτες..αλλά τι κροκέτες;

Υπάρχουν οι προμαγειρεμένες κροκέτες και μια χαρά μας κάνουν κι αυτές, ειδικά όταν δεν περισσεύει χρόνος για να μαγειρέψουμε. Απλώς διαβάζουμε την ετικέτα για να διαπιστώσουμε ότι τα συστατικά τους είναι από ολόκληρο φιλέτο ψαριού. Αν πάλι μας περισσεύει χρόνος, δοκιμάζουμε να φτιάξουμε κροκέτες μόνοι μας. Μπορούν να γίνουν εύκολα και γρήγορα: απλώς πανάρουμε έτοιμα μαριναρισμένα φιλέτα με φρυγανιές ολικής άλεσης και τα ψήνουμε στον φούρνο.

4. Βάζουμε φαντασία στις συνταγές!

Τα παιδιά έχουν μεγάλη φαντασία, κι αυτό περιμένουν κι από εμάς όταν τους μαγειρεύουμε. Αντί να βάλετε στο πιάτο του ένα ολόκληρο φιλέτο ψαριού, κόψτε το κομματάκια και προσθέστε το στη σούπα του ή πολτοποιήστε το και αλείψτε το με γιαούρτι και μυρωδικά σε κράκερ ή φρυγανιές. Κάντε ζωάκια και φατσούλες με μπουκιές ψαριού στο πιάτο ή βάλτε δίπλα στο ψαράκι ένα ακόμα ψαράκι που θα το έχετε φτιάξει με κομματάκια λαχανικών. Πόσες πιθανότητες δίνετε να μην φάει το ψαράκι-φατσούλα; Λίγες!

5. Μαγειρέψτε μαζί με τα παιδιά σας!

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να μυήσουμε τα παιδιά σε μια ισορροπημένη διατροφή, απ’ το να τα βάλουμε να τη φτιάξουν μαζί μας. Να πάρουν μέρος στη διαδικασία, να διασκεδάσουν και να μάθουν τα μυστικά του φαγητού, προτού το φάνε. Περνάμε ωραία στα παρασκήνια κι αυτό φαίνεται στη σκηνή, έτσι δεν λένε; Το ίδιο ισχύει και στην κουζίνα! Περνάμε ωραία όταν μαγειρεύουμε, κι αυτό φαίνεται όταν τρώμε.