Υπάρχουν πολλές ελληνικές παραδοσιακές συνταγές, όπως για παράδειγμα ψάρια στο φούρνο με λαχανικά και μυρωδικά από πάνω. Κρεμμυδάκι, τοματούλα και ρίγανη αρκούν για να γίνει το ψαράκι ζουμερό και πεντανόστιμο. Μπορείτε επίσης, να φτιάξετε και ψαρόσουπες, σουπιές με σπανάκι, σαρδέλες ριγανάτες στο φούρνο, γαύρο πλακί, καλαμάρια γεμιστά με ρύζι, μυδοπίλαφο ή γαρίδες αχνιστές. Βάλτε το ψαράκι στη σχάρα, στο ταψί, στην κατσαρόλα.. τόσα σκεύη έχει η κουζίνα, εκτός από τηγάνια.
Περιορίστε το καπνιστό
Το ξέρουμε, τα καπνιστά και παστά ψάρια είναι μια μικρή απόλαυση για τους περισσότερους. Βάζουμε κι ένα ουζάκι κι ένα παστό από δίπλα και δεν θέλουμε τίποτα άλλο. Ωστόσο, χρειάζεται ένα μέτρο στην κατανάλωση παστών και καπνιστών ψαριών, κυρίως λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε αλάτι, αλλά και λόγω της επιβάρυνσης που υφίστανται με τη διαδικασία του καπνισμού. Δεν είναι κακό ένα παστό ή καπνιστό πού και πού, αλλά γενικά προτιμήστε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Είναι πολύ πιο υγιεινά, αφήστε που είναι και φτηνότερα.
Μάθετε να ψωνίζετε φρέσκα ψάρια
Δεν είναι δύσκολο. Απλώς, δώστε έμφαση σε 3 συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: τα μάτια τους πρέπει να έχουν έντονο λαμπερό χρώμα και να μην είναι θολά, τα βράγχια τους πρέπει να έχουν έντονο κόκκινο ή ροζ χρώμα και όχι καφέ και το σώμα τους πρέπει να είναι χωρίς παραμορφώσεις, να μην αφήνει την αίσθηση της «γλίτσας» και να επανέρχεται στην αρχική του θέση, όταν το ακουμπάμε.
Μη φοβάστε το κατεψυγμένο
Υπάρχει μια γενικότερη αντίληψη ότι τα κατεψυγμένα ψάρια και θαλασσινά δεν είναι τόσο θρεπτικά, όσο τα φρέσκα. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αν έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενοι για τη μέθοδο κατάψυξης κανονισμοί, τα κατεψυγμένα ψάρια και θαλασσινά δεν υστερούν σε θρεπτική αξία. Μην τα φοβάστε, βάλτε τα κι αυτά στο καλάθι.
Το μεγάλο ψάρι δεν τρώει το μικρό
Μπορεί στη θάλασσα τα μεγάλα ψάρια να τρώνε τα μικρά, δεν τα «τρώνε» όμως όσον αφορά στη θρεπτική τους αξία. Τα μικρότερα ψάρια, όπως ο γαύρος και η σαρδέλα, είναι εξίσου υγιεινά με τα μεγαλύτερα. Θα το εξακριβώσετε και στον πίνακα εδώ. Η σαρδέλα παίρνει χρυσό σε περιεκτικότητα ω-3 λιπαρών οξέων, όπως θα δείτε είναι στην πρώτη θέση και μάλιστα με διαφορά!
Και βέβαια, τα μικρότερα ψάρια είναι και πιο οικονομικά, πολύ σημαντικό κι αυτό για την τσέπη μας.
Στην κονσέρβα θαλασσινού λέμε ναι
Το μενού σας έχει όσπριο ή λαδερό; Ανοίξτε μια κονσέρβα σολομού ή σκουμπρί για να πάτε το πιάτο σε άλλο επίπεδο αλλά και για να το εμπλουτίσετε με ω-3 λιπαρά. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να κάνετε πιο θρεπτικές τις σαλάτες σας, προσθέτοντας για παράδειγμα μια κονσέρβα τόνου. Περιέχει μεν λιγότερα ω-3 λιπαρά, αλλά δίνει υπέροχη γεύση στα λαχανικά ή σε μία μακαρονοσαλάτα. Ή ακόμα και σε μια τορτίγια με αγγούρι, καρότο, ρόκα, μαρούλι, τοματίνια και σως γιαουρτιού με μουστάρδα. Κι επειδή η κονσέρβα τόνου έχει πρωτεΐνη, θα σας κρατήσει χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Που σημαίνει ότι δεν θα ανοίγετε κάθε τρεις και λίγο το ψυγείο. Λέμε τώρα!