Ψάρι - Το διατροφικό δώρο της θάλασσας

Ψάρι - Το διατροφικό δώρο της θάλασσας

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ…

…στο ερώτημα «ψάρι ή κρέας;» η απάντηση είναι πως και τα δύο χρειάζονται στο πλαίσιο μια ισορροπημένης διατροφής; Ωστόσο, κάνοντας ένα μικρό «τεστ», τα ψάρια φαίνεται να έχουν προβάδισμα καθώς: 

  • περιέχουν και αυτά, όπως το κρέας, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση ή/και ανάπτυξη του μυικού ιστού του ανθρώπου, αλλά
  • έχουν μικρότερο ποσοστό κορεσμένων λιπαρών και είναι πλούσια σε ακόρεστα (καλά) λιπαρά, είναι δηλαδή πιο φιλικά για την καρδιά
  • τα ω-3 δεν προστατεύουν μόνο την καρδιά μας αλλά και την όρασή μας ενώ, παράλληλα, ενισχύουν και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Για να τα προσλάβουμε σε επαρκείς ποσότητες, εντάσσουμε στη διατροφή μας λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, ο γαύρος κ.λπ.
  • μικρά αλλά θαυματουργά! Τα μικρά ψάρια, όπως η σαρδέλα και ο γαύρος, έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να καταναλωθούν ολόκληρα μαζί με το κόκκαλο. Τι σημαίνει αυτό; Ολόκληρα μας προσφέρουν ασβέστιο και φώσφορο που είναι απαραίτητα μέταλλα για την υγεία των οστών!  

ΣΥΝΔΙΑΣΤΕ ΤΟ ΨΗΤΟ ΨΑΡΙ ΜΕ...

  • βραστά χόρτα π.χ. βλίτα, αντίδια (ιδανικά επιλέξτε χόρτα εποχής)
  • μια μικρή μερίδα σαλάτας οσπρίων (δοκιμάστε λευκά φασόλια με κρεμμύδι, μαϊντανό και δενδρολίβανο)
  • βραστή σαλάτα: τα κολοκυθάκια, τα καρότα και το μπρόκολο αποτελούν το "ιδανικό ταίρι"
  • σπιτική πατατοσαλάτα με κρεμμύδι και κάππαρη
  • λαδολέμονο (για έξτρα γεύση προσθέστε λίγη μουστάρδα και ρίγανη)

ΚΑΛΟΣ ΨΑΡΟΦΑΓΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΨΑΡΟΦΑΓΑΣ

Η Φένια Νικολάου, υπεύθυνη του προγράμματος Fish Forward για το WWF Ελλάς, μας δίνει tips για να βοηθήσουμε τον πλανήτη από την άνεση… της κουζίνας μας!

Ακούγεται απίστευτο, όμως το 33%των πληθυσμών των ψαριών παγκοσμίως υπεραλιεύεται, ενώ στη Μεσόγειο το ποσοστό αυτό αγγίζει το 80%. Η υπεραλίευση αδειάζει τις θάλασσές μας και απειλεί 800 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που εξαρτώνται από τα ψαρικά για να επιβιώσουν. Αλλάζοντας συνήθειες και επιλέγοντας ψαρικά υπεύθυνα, όλοι μας μπορούμε να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της υπεραλίευσης!

Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός… ποτέ τον Αύγουστο!

  • Δεν επιλέγουμε ποτέ ψαρικά την περίοδο αναπαραγωγής τους, αλλά τα αφήνουμε να γεννήσουν και να κάνουν απογόνους.
  • Λέμε «όχι» στο γόνο! Αν δεν αφήσουμε τα νεαρά ψαράκια να μεγαλώσουν και να αναπαραχθούν, οι θάλασσές μας θα αδειάσουν.
  • Βγάζουμε από το μενού απειλούμενα είδη, όπως ο ερυθρός τόνος, ο ξιφίας και ο γαλέος.
  • Λέμε πάντα «όχι» στα ψαρικά των οποίων η αλιεία και η εμπορία απαγορεύεται, όπως οι πετροσωλήνες.
  • Βάζουμε ποικιλία στις γεύσεις! Επιλέγοντας λιγότερο δημοφιλή είδη, αμβλύνουμε τις πιέσεις προς τα εμπορικά ψάρια βοηθώντας έτσι τον πληθυσμό τους να ανακάμψει.
  • Προσέχουμε τις ετικέτες. Ελέγχουμε την περιοχή, τη μέθοδο αλιείας ή εκτροφής.
  • Συμβουλευόμαστε πάντα το Fish-Guide (fishguide.wwf.gr) για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε πριν αγοράσουμε ψαρικά, αλλά και για μαγειρικά tips!

Από τον Dr Πωλ Φαρατζιάν, κλινικό διαιτολόγο- διατρογολόγο