Τα προστιθέμενα λίπη, τα έλαια και οι ελιές αποτελούν μια ξεχωριστή ομάδα, στην οποία περιλαμβάνονται τα παρακάτω τρόφιμα
Έλαια και άλλα προστιθέμενα λίπη |
Ελιές |
Ξηροί καρποί |
---|---|---|
Ελαιόλαδο |
Μαύρες, πράσινες κ.ά. |
Καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια κτλ |
Άλλα έλαια φυτικής προέλευσης (σπορέλαια): αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο κ.ά. |
|
Ηλιόσποροι, σουσάμι κτλ |
Μαργαρίνη |
|
Προιόντα επάλειψης που προέρχονται από τα παραπάνω π.χ. ταχίνι, φυστικοβούτυρο |
Βούτυρο |
|
|
Πόσες μερίδες ελαίων, ελιών και ξηρών καρπών συστήνεται να καταναλώνω καθημερινά;
Σύμφωνα με τις συστάσεις του Εθνικού Διατροφικού μας Οδηγού, είναι καλό να καταναλώνουμε 4-5 μερίδες ελαίων, ελιών και ξηρών καρπών την ημέρα, με την μερίδα να ορίζεται ως εξής:
1 κ. σούπας ελαιόλαδο
1 κ. σούπας άλλα φυτικά έλαια
1 κ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
10-12 ελιές
1 χούφτα ξηρών καρπών (π.χ. 18 ανάλατα αμύγδαλα ή 6 ολόκληρα καρύδια)
1 ½ κ. σούπας ταχίνι (25γρ)