Η ζάχαρη κρύβεται σε πληθώρα συσκευασμένων τροφίμων και ροφημάτων, ακόμα και σε εκείνα που δεν είναι γλυκά στη γεύση! Για να την περιορίσουμε πρέπει να μάθουμε σε ποια τρόφιμα τη συναντάμε κι αυτό αποδεικνύεται ένας μεγάλος γρίφος, τον οποίο για να λύσουμε πρέπει να μεταμορφωθούμε σε Ιντιάνα Τζόουνς.. της ζάχαρης.
Τρόφιμα/ροφήματα με προστιθέμενα σάκχαρα | Φυσικές πηγές ελευθέρων σακχάρων |
• συσκευασμένα γλυκίσματα/ κάποια αρτοσκευάσματα (π.χ. μπισκότα, γκοφρέτες, κρουασάν, κ.λπ.) • σακχαρούχα ροφήματα (π.χ. αναψυκτικά, τυποποιημένοι χυμοί φρούτων, ενεργειακά ποτά, έτοιμα σοκολατούχα γάλατα κλπ.) • κομπόστες, μαρμελάδες • καραμέλες, γλειφιτζούρια, ζαχαρωτά • επιδόρπια γιαουρτιού • τα περισσότερα δημητριακά πρωινού και μπάρες δημητριακών • ψωμί • έτοιμες σάλτσες για μακαρόνια, σως (π.χ. κέτσαπ, barbeque), dressings για σαλάτες |
μέλι, σιρόπια, χυμοί φρούτων |
Για να εντοπίσετε τα σάκχαρα ενός προϊόντος, γυρίστε τη συσκευασία του και ξεκινήστε τη μελέτη. Οι απαντήσεις βρίσκονται στον πίνακα διατροφικής δήλωσης στην ετικέτα του, στο πίσω μέρος. Εκεί αναγράφεται η περιεκτικότητα ενός συσκευασμένου τροφίμου σε σάκχαρα, η ποσότητα των σακχάρων ανά 100g/ml αλλά και ανά μερίδα προϊόντος.