Όλα τα μπεστ-σέλερ αυτοβοήθειας συμφωνούν: αυτό που κάνουμε όταν φύγουμε από τη δουλειά ή τις υποχρεώσεις μας καθορίζει τη ζωή μας. Αν ισχύει ότι είμαστε ο μέσος όρος των πέντε ανθρώπων με τους οποίους περνάμε περισσότερο χρόνο μαζί, τότε είμαστε και ο μέσος όρος των πέντε δραστηριοτήτων στις οποίες επενδύουμε τις ελεύθερες ώρες μας.
Ωστόσο, δεν είναι απλό. Ακόμα και η δρ Τσίκι Ντέιβις, συγγραφέας του βιβλίου «Happiness Skills Workbook», παραδέχεται πως η ισορροπία των υποχρεώσεων με τον ελεύθερο χρόνο αποτελεί έναν καθημερινό αγώνα και για την ίδια. «Το στοίχημα γίνεται όλο και πιο δύσκολο καθώς κανείς δεν μπορεί να πει πια ότι “σχόλασε”, όλοι είναι διαρκώς συνδεδεμένοι με τα κινητά.
Αν όμως ζείτε για να δουλεύετε, τότε διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για burn out. Βγάλτε το ημερολόγιο και προγραμματίστε τον χρόνο που θα επενδύσετε στην υγεία και την ευτυχία σας.» Όσο λογικά κι αν διαχειριστούμε τη μέρα, αυτή θα εξακολουθήσει να έχει 24 ώρες. «Στην ενήλικη ζωή επαναλαμβάνουμε τα ίδια πράγματα κάθε μέρα με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνουμε πώς φεύγει ο χρόνος», λέει η Λόρα Βάντερκαμ, συγγραφέας του βιβλίου «Off the Clock: Feel Less Busy while Getting More Done».
«Με μία απλή φράση, όμως, μπορούμε να αλλάξουμε την αντίληψη που έχουμε για τον χρόνο: “σε τι διαφέρει η σημερινή μέρα από τις προηγούμενες”; Αν μπορέσουμε να απαντήσουμε, τότε το πιο πιθανό είναι ότι θα θυμόμαστε το συγκεκριμένο εικοσιτετράωρο. Και αν έχουμε περισσότερες αναμνήσεις, θα έχουμε περισσότερο χρόνο».
1. Γυμναστική: Ακούγεται χιλιοειπωμένο αλλά ισχύει. Ένα συνεπές πρόγραμμα άσκησης ενισχύει τη δημιουργικότητα, την αυτοπεποίθηση και την ευελιξία τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική ζωή.
2. Έμπνευση και νέες εμπειρίες: Βγαίνουμε έξω από την προσωπική μας σφαίρα. Ένας σεφ μπορεί να πάει σε μουσείο. Ένας ζωγράφος μπορεί να πάει σε εστιατόριο. Βάζοντας τον εαυτό μας σε ένα άγνωστο περιβάλλον μέσα στην ίδια μας την πόλη ενεργοποιούμε τον εγκέφαλό μας ώστε να λειτουργήσει διαφορετικά.
3. Σχέσεις με νόημα: Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάναμε μια ζωντανή κουβέντα, όχι chat, μιλώντας ειλικρινά με έναν φίλο ή συνάδελφο; Οι συνδέσεις που δημιουργούμε και οι ιδέες που ανταλλάσσουμε μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας.
4. Λέμε πολλά όχι: Δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα και να τους εξυπηρετήσουμε όλους σε μια. Επιλέγουμε προσεκτικά τις μάχες που θα δώσουμε και αποφεύγουμε να διαχέουμε τον εαυτό μας γύρω γύρω.
5. Κοντά στη φύση: Όταν εισπνέουμε τον αέρα του κλιματιστικού και δουλεύουμε κάτω από τεχνητό φως, δεν είμαστε στα καλύτερά μας. Όταν συνδεόμαστε με τη φύση και επιτρέπουμε στην ομορφιά της να έρθει μέσα μας κάνοντας υπαίθριες δραστηριότητες, γεμίζουμε ενέργεια.
6. Βγαίνουμε από την πρίζα: Δεν είναι μαρτύριο, είναι ο μόνος τρόπος να οξυγονωθούν η ψυχή, το σώμα και το πνεύμα. Χωρίς συσκευές και social media. Μπορούμε να το κάνουμε οργανωμένα σε εκδρομές ή ως εβδομαδιαία αποτοξίνωση.
7. Βραδινές ρουτίνες: Όπως κάθε πρωί έχουμε μία συγκεκριμένη σειρά πραγμάτων ώστε να εξοικονομούμε χρόνο, το ίδιο χρειάζεται και το βράδυ.
8. Επενδύουμε στον εαυτό μας: Μπορεί να είναι ψυχοθεραπεία, ένα δημιουργικό εργαστήριο, μία ξένη γλώσσα, ένα άθλημα ή ένα μεταπτυχιακό. Όπου κι αν επενδύσουμε, στο σώμα ή το πνεύμα, σίγουρα έχουμε κάνει μία κίνηση για την ευτυχία και την επιτυχία.
Από τη Μαρίλη Ευφραιμίδη