Πορτοκάλι

Πορτοκάλι

ΜΑΘΕ

  • Ξεκίνησε από τη Ν. Κίνα, έφτασε στην Ινδονησία & εξαπλώθηκε στην Ινδία.
  • Στην Ευρώπη έφτασε από την Πορτογαλία, απ’ όπου φέρεται να πήρε το όνομά του.

ΦΑΕ

  • 1 μέτριο πορτοκάλι καλύπτει το 87% των καθημερινών μας αναγκών σε βιταμίνη C!
  • Για extra αντιοξειδωτική αξία καταναλώστε το φρέσκο αμέσως μετά το ξεφλούδισμα.

ΖΗΣΕ

  • Σε θερμοκρασία δωματίου συντηρούνται μέχρι και 1 εβδομάδα.
  • Στο ψυγείο διατηρούνται μέχρι και 2 εβδομάδες.

Η ιστορία και η καταγωγή:

Η ιστορία του πορτοκαλιών ξεκίνησε χιλιάδες χρόνια πριν στην περιοχή από τη νότια Κίνα στην Ινδονησία από την οποία εξαπλώθηκαν στην Ινδία. Ωστόσο, το αγαπημένο μας φρούτο έφτασε στην Ευρώπη και στις ακτές τις Μεσογείου μέσω της Πορτογαλίας, από την οποία φέρεται να έχει πάρει και το όνομά του! Σήμερα, στη χώρα μας συναντώνται πάνω από 150 διαφορετικές ποικιλίες πορτοκαλιών, με πιο γνωστές τα Βαλέντσια και τα Μέρλιν.

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά:

Αποτελεί ίσως το πιο δημοφιλές εσπεριδοειδές και έχει συγγενείς το μανταρίνι και το γκρέιπφρουτ. Μπορεί να καταναλωθεί νωπό σαν φρούτο- μόνο του ή ως μέρος μιας φρουτοσαλάτας- ή να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή χυμών, φρέσκων ή συσκευασμένων. Από τη φλούδα του παρασκευάζεται γλυκό κουταλιού και το ξύσμα του προστίθεται σε πληθώρα συνταγών, κυρίως σε γλυκά. Επίσης, το άρωμά του είναι τόσο ιδιαίτερο και αγαπημένο, που το αιθέριο έλαιό του χρησιμοποιείται όχι μόνο στη ζαχαροπλαστική αλλά και στην αρωματοποιία!

Good for you:

Μπορεί η βιταμίνη C να είναι το πιο διάσημο συστατικό τους – και όχι άδικα, αφού ένα μέτριο πορτοκάλι καλύπτει το 87% των καθημερινών μας αναγκών σε βιταμίνη C!- παρόλα αυτά, όπως φαίνεται, έχουν πολλά ακόμα να μας προσφέρουν! Εκτός, λοιπόν, από τη βιταμίνη C, που αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά αντιοξειδωτικά, τα πορτοκάλια κρύβουν μέσα τους ένα πολύπλοκο μείγμα αντιοξειδωτικών συστατικών όπως τα καροτενοειδή και τα φλαβονοειδή, που έχουν συνδεθεί με την μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, περιέχουν κάλιο, που βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, προστατεύοντας από το εγκεφαλικό και τις καρδιακές αρρυθμίες, αλλά και φυλλικό οξύ, το οποίο συμβάλλει επίσης στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Έτσι, δε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως τα πορτοκάλια αποτελούν ένα σύμμαχο για την υγεία της καρδιάς μας- όχι μόνο όμως! Ο συνδυασμός όλων αυτών των συστατικών που κρύβονται στο πορτοκάλι προσδίδουν στο φρούτο αυτό υψηλή αντιοξειδωτική δράση και το κάνουν τον πρωταγωνιστή ενάντια στη φθορά του χρόνου και της γήρανση αλλά και υπέρ της αναδόμησης του κολλαγόνου, χαρίζοντάς μας ένα υγιές και νεανικό δέρμα. Παράλληλα, η πολυσυζητημένη βιταμίνη C μας κρατάει μακριά απ’ το κρεβάτι τους χειμερινούς μήνες, αφού συνδέεται άμεσα με την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού ενάντια σε ιώσεις και ασθένειες. Επίσης τα πορτοκάλια περιέχουν ουσίες που ονομάζονται λιμονοειδή, τα οποία έχει φανεί πως έχουν αντικαρκινική δράση. Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται πως προστατεύουν στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, του στόματος και του παχέος εντέρου. Τέλος, τα πορτοκάλια  αποτελούν μια εξαιρετική πηγή φυτικών  ινών, οι οποίες παίζουν πολλαπλό ρόλο στην υγεία αφού συμβάλλουν-μεταξύ άλλων- στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης και τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Πώς να τα επιλέξετε και να τα συντηρήσετε:

  • Επιλέξτε σφιχτά πορτοκάλια και σχετικά βαριά για το μέγεθός τους, προσέχοντας η φλούδα τους να είναι ακέραια, χωρίς χτυπήματα.
  • Για χυμό, προτιμήστε πορτοκάλια με λεπτή φλούδα.
  • Σε θερμοκρασία δωματίου τα πορτοκάλια συντηρούνται μέχρι και μία εβδομάδα, ενώ εάν τα τοποθετήσετε στο ψυγείο ή σε θερμοκρασία (~4oC) αμέσως μετά την αγορά μπορείτε να τα καταναλώσετε έως και μετά από 2 εβδομάδες.
  • Αν δεν προλαβαίνετε να καταναλώσετε τα πορτοκάλια μπορείτε να καταψύξετε το χυμό ή/ και το ξύσμα τους, γνωρίζοντας όμως ότι χάνουν έτσι την πολυπόθητη βιταμίνη C τους!

Extra Tip … για φάγωμα!

  • Τα φυτικά αντιοξειδωτικά των πορτοκαλιών κρύβονται στην φλούδα και την λευκή σάρκα τους, εκεί υπάρχουν και οι φυτικές ίνες! Για extra αντιοξειδωτική προστασία λοιπόν προτιμήστε:
    • να καταναλώνετε τα πορτοκάλια φρέσκα ξεφλουδισμένα ή να τα στύβετε συμπιέζοντας και την φλούδα τους.
    • χρησιμοποιήσετε κομμάτια και ξύσμα πορτοκαλιών στις σαλάτες σας για γεύση και extraθρεπτική αξία! 
  • Η βιταμίνη C είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη βιταμίνη, με αποτέλεσμα να «καταστρέφεται» γρήγορα μόλις έρθει σε επαφή με το οξυγόνο του περιβάλλοντος. Για δυνατές δόσεις βιταμίνης C λοιπόν:
  • προτιμήστε να ξεφλουδίσετε παρά να κόψετε τα πορτοκάλια και να τα καταναλώσετε αμέσως.
  • τοποθετήστε κομμάτια πορτοκαλιού στα γιαούρτια και τις σαλάτες σας χωρίς να αφαιρέσετε τη φυσική προστατευτική τους μεμβράνη.
  • καταναλώστε τον φρέσκο χυμό τους αμέσως.

1 μερίδα φρούτων μεταφράζεται ως…

1 μέτριο πορτοκάλι (~131g) που μας δίνουν ~62 θερμίδες

Πορτοκάλι: το μυρωδάτο ελιξίριο υγείας και νεότητας

  • Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες: το δώρο υγείας του χειμώνα

Πορτοκάλι: το μυρωδάτο ελιξίριο υγείας και νεότητας Συνδυασμός συστατικών που συμμετέχουν:

  • Στην προάσπιση της υγείας της καρδιάς
  • Στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Στην προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου
  • Πλούσια περιεκτικότητα σε νερό
  • Χωρίς λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά
  • Χωρίς αλάτι/ νάτριο
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε  βιταμίνη C
  • Περιέχει βιταμίνη Α και φυλλικό οξύ