Η ιστορία του πορτοκαλιών ξεκίνησε χιλιάδες χρόνια πριν στην περιοχή από τη νότια Κίνα στην Ινδονησία από την οποία εξαπλώθηκαν στην Ινδία. Ωστόσο, το αγαπημένο μας φρούτο έφτασε στην Ευρώπη και στις ακτές τις Μεσογείου μέσω της Πορτογαλίας, από την οποία φέρεται να έχει πάρει και το όνομά του! Σήμερα, στη χώρα μας συναντώνται πάνω από 150 διαφορετικές ποικιλίες πορτοκαλιών, με πιο γνωστές τα Βαλέντσια και τα Μέρλιν.
Αποτελεί ίσως το πιο δημοφιλές εσπεριδοειδές και έχει συγγενείς το μανταρίνι και το γκρέιπφρουτ. Μπορεί να καταναλωθεί νωπό σαν φρούτο- μόνο του ή ως μέρος μιας φρουτοσαλάτας- ή να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή χυμών, φρέσκων ή συσκευασμένων. Από τη φλούδα του παρασκευάζεται γλυκό κουταλιού και το ξύσμα του προστίθεται σε πληθώρα συνταγών, κυρίως σε γλυκά. Επίσης, το άρωμά του είναι τόσο ιδιαίτερο και αγαπημένο, που το αιθέριο έλαιό του χρησιμοποιείται όχι μόνο στη ζαχαροπλαστική αλλά και στην αρωματοποιία!
Μπορεί η βιταμίνη C να είναι το πιο διάσημο συστατικό τους – και όχι άδικα, αφού ένα μέτριο πορτοκάλι καλύπτει το 87% των καθημερινών μας αναγκών σε βιταμίνη C!- παρόλα αυτά, όπως φαίνεται, έχουν πολλά ακόμα να μας προσφέρουν! Εκτός, λοιπόν, από τη βιταμίνη C, που αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά αντιοξειδωτικά, τα πορτοκάλια κρύβουν μέσα τους ένα πολύπλοκο μείγμα αντιοξειδωτικών συστατικών όπως τα καροτενοειδή και τα φλαβονοειδή, που έχουν συνδεθεί με την μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, περιέχουν κάλιο, που βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, προστατεύοντας από το εγκεφαλικό και τις καρδιακές αρρυθμίες, αλλά και φυλλικό οξύ, το οποίο συμβάλλει επίσης στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Έτσι, δε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως τα πορτοκάλια αποτελούν ένα σύμμαχο για την υγεία της καρδιάς μας- όχι μόνο όμως! Ο συνδυασμός όλων αυτών των συστατικών που κρύβονται στο πορτοκάλι προσδίδουν στο φρούτο αυτό υψηλή αντιοξειδωτική δράση και το κάνουν τον πρωταγωνιστή ενάντια στη φθορά του χρόνου και της γήρανση αλλά και υπέρ της αναδόμησης του κολλαγόνου, χαρίζοντάς μας ένα υγιές και νεανικό δέρμα. Παράλληλα, η πολυσυζητημένη βιταμίνη C μας κρατάει μακριά απ’ το κρεβάτι τους χειμερινούς μήνες, αφού συνδέεται άμεσα με την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού ενάντια σε ιώσεις και ασθένειες. Επίσης τα πορτοκάλια περιέχουν ουσίες που ονομάζονται λιμονοειδή, τα οποία έχει φανεί πως έχουν αντικαρκινική δράση. Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται πως προστατεύουν στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, του στόματος και του παχέος εντέρου. Τέλος, τα πορτοκάλια αποτελούν μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες παίζουν πολλαπλό ρόλο στην υγεία αφού συμβάλλουν-μεταξύ άλλων- στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης και τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
1 μέτριο πορτοκάλι (~131g) που μας δίνουν ~62 θερμίδες