Οι ρίζες της στο χρόνο φτάνουν το 5.000 π.Χ. στη Νότια Αμερική. Η πιπεριά αποτελεί ένα από τα πιο μυρωδάτα και νόστιμα λαχανικά, ενώ η τραγανή της υφή, η ποικιλία χρωμάτων και η εύκολη παραγωγή της σε πολλά διαφορετικά κλίματα την αναγάγουν σε ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά στις κουζίνες όλου του κόσμου. Στην χώρα μας τη συναντάμε όλο το χρόνο, ενώ την τιμητική της έχει τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Η πιπεριά εκτός από την ιδιαίτερη γεύση της και τα πολλά χρώματά της, προσφέρει στα πιάτα μας μια μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών και σημαντικό όφελος για την υγεία. Οι πιπεριές είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και οι κόκκινες και πορτοκαλί και βιταμίνης Α (με τη μορφή του β-καροτενίου). Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι μια μέτρια πράσινη πιπεριά (1 φλιτζάνι περίπου κομμένη) καλύπτει 1,5 φορά τις ανάγκες μας σε βιταμίνη C ή διαφορετικά περιέχει τη βιταμίνη C δύο μέτριων πορτοκαλιών! Αυτές οι δύο βιταμίνες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και σε συνεργασία εξουδετερώνουν ενώσεις που προκαλούν «φθορές» στο σώμα μας, όπως η αθηρωματική πλάκα στα τοιχώματα των αρτηριών, η γήρανση του δέρματος και η φθορά των νευρικών μας κυττάρων που οδηγεί σε νόσους όπως το Alzheimer. Η λειτουργία των αντιοξειδωτικών βιταμινών όμως ενισχύεται από την παρουσία του χαλκού και του μαγγανίου στις πιπεριές δύο συστατικών που συμμετέχουν στη δημιουργία μελανίνης και τη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματός μας και στη δημιουργία των οστών και των μυών. Παράλληλα, στις πιπεριές συναντάμε σε σημαντικές ποσότητες τη βιταμίνη Β6 η οποία ενισχύει την καρδιοπροστατευτική δράση και σε συνδυασμό με τις βιταμίνες Β1, Β2, Β3 και του φυλλικού οξέος που βρίσκονται σε μικρότερες ποσότητες στις πιπεριές ενισχύουν την μνήμη και την λειτουργία του εγκεφάλου. Τα οφέλη τους όμως δεν σταματούν εδώ! Η τραγανή υφή τους προδίδει τις υψηλές ποσότητες φυτικών ινών που περιέχουν και βοηθούν στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα αλλά και την ομαλή λειτουργία του εντέρου.
Ήξερες ότι οι κόκκινες πιπεριές είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό συστατικό που έχει συσχετισθεί με μείωση του κινδύνου εμφάνισης πολλών τύπων καρκίνου; Ιδιαίτερα ο συνδυασμός φυτικών ινών, βιταμίνης C, β-καροτένιου, φυλλικού οξέος και λυκοπενίου φαίνεται να ευθύνεται και για την προστασία καρκίνου του παχέος εντέρου.
Πιπεριές ωμές 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένες 149g (1 μεγάλη) |
||
Θρεπτικά συστατικά |
Ποσότητα θρ. συστατικών |
% ΠΠΑ |
Ενέργεια – Θερμίδες |
30 kcal |
1,5% |
Νερό |
139,9 g |
|
Συνολικά/Κορεσμένα Λιπαρά |
0,25/0,086 |
0,36%/0,43% |
Υδατάνθρακες/ σάκχαρα |
6,91 g / 3,58 g |
2,66%/ 3,98% |
Πρωτεΐνες |
1,28 g |
2,56% |
Φυτικές ίνες |
2,5 g |
|
Νάτριο |
4 mg |
|
Βιταμίνη C |
119,8 mg |
149,75 % |
Βιταμίνη Κ |
11 μg |
14,67 % |
Βιταμίνη Β6 |
0,334 mg |
23,86% |
Κάλιο |
261 mg |
13,05 % |
Χαλκός |
0,098 mg |
9,8% |
Μαγγάνιο |
0,182 mg |
9,1 % |
Πηγές: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (2016). www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp U.S. Department of Agriculture.USDA Database for the Flavonoid Content of Selected Foods. May 2016. *ΠΠΑ: Προσλαμβανόμενη ποσότητα αναφοράς ενός μέσου ενήλικα (8400 kj/ 2000kcal) |
· Χαμηλές σε θερμίδες και σάκχαρα
· Πλούσια περιεκτικότητα σε νερό
· Χωρίς λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά
· Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
· Πολύ χαμηλή περιεκτικότητα αλάτι/ νάτριο
· Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C
· Πηγή βιταμίνης B6
Πώς να τις επιλέξετε και πώς να τις συντηρήσετε:
· Επιλέξτε πιπεριές που έχουν βαθιά, ζωντανά χρώματα και τα κοτσάνια τους είναι πράσινα και δείχνουν φρέσκα. Αποφύγετε αυτές που έχουν σημάδια, χτυπήματα ή μαλακές περιοχές.
· Οι πιπεριές πρέπει να είναι βαριές για το μέγεθός τους και αρκετά σκληρές ώστε να μπορούν να πιεστούν μόνο ελαφρώς.
· Αποθηκεύστε τις πιπεριές -χωρίς να τις πλύνετε- στο ράφι των λαχανικών του ψυγείου σας, όπου μπορούν να διατηρηθούν για 7-10 ημέρες.
· Επειδή οι πιπεριές χρειάζεται να μείνουν καλά ενυδατωμένες και είναι πολύ ευαίσθητες στην απώλεια υγρασίας, συστήνεται να τις τοποθετήσετε στο ψυγείο-χωρίς να αφαιρέσετε το κοτσάνι τους- μαζί με ένα βρεγμένο πανί ή χαρτί κουζίνας
Extra Tip … για φάγωμα!
· Προτιμήστε τις πιπεριές al dente στα καλοκαιρινά σας πιάτα! Η θερμική επεξεργασία καταστρέφει μέρος των βιταμινών και κυρίως της βιταμίνης C για αυτό προτιμήστε να προσθέτετε τις πιπεριές στο τέλος του φαγητού ώστε να έχετε το γευστικό αποτέλεσμα και την μέγιστη θρεπτική αξία!
· Προσθέστε ψιλοκομμένη πιπεριά σε σαλάτες με κοτόπουλο ή τόνο. Εκτός από την ιδιαίτερη γεύση που θα προσφέρει η πιπεριά, η βιταμίνη C που περιέχει βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου του κοτόπουλου/τόνου.