Περιορίστε τη ζάχαρη, μπορείτε!

Περιορίστε τη ζάχαρη, μπορείτε!

 Αντίθετα, ο σταδιακός περιορισμός της ποσότητας ζάχαρης που καταναλώνετε και οι μικρές και απλές αλλαγές στη διατροφή σας αποτελούν μία πιο αποτελεσματική λύση.

 Έτσι, με την πάροδο του χρόνου θα μάθετε να απολαμβάνετε τρόφιμα που δεν είναι τόσο γλυκά. Διαβάστε tips για να περιορίσετε τη ζάχαρη στο άρθρο που ακολουθεί.

1. Μειώστε σταδιακά τη ζάχαρη που προσθέτετε οι ίδιοι. Πίνετε τον καφέ σας πετιμέζι; Για αρχή, προσπαθήστε να μειώσετε τον αριθμό καφέδων που πίνετε μέσα στην ημέρα. Όχι τρία καφεδάκια, αλλά δύο, είναι μια αρχή! Δοκιμάστε να περιορίσετε σταδιακά και τα κουταλάκια ζάχαρης που βάζετε σε κάθε φλιτζάνι/ποτήρι (π.χ. από 3 σε 2,5, έπειτα σε 2 κ.ο.κ.). Δεν τα καταφέρνετε; Υπάρχει και η λύση της αντικατάστασης ζάχαρης με κάποιο ολιγοθερμιδικό γλυκαντικό π.χ. γλυκαντικό από το φυτό στέβια. Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να το θέλετε.

2. Κάνετε έξυπνες αντικαταστάσεις. Αν, για παράδειγμα, σας αρέσει να τρώτε πρωινό με δημητριακά, συνεχίστε ακάθεκτοι να το τρώτε. Απλώς, βρείτε δημητριακά με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Ψωνίστε στοχευμένα και δεν θα χρειαστεί να στερηθείτε καμία από τις αγαπημένες σας συνήθειες.

3. Ακόμα μια έξυπνη αντικατάσταση για το πρωινό ή το σνακ σας: αλείψτε φέτες ψωμιού, φρυγανιές ή κράκερς ολικής άλεσης με ταχίνι, φυστικοβούτυρο χωρίς ζάχαρη, τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών ή ακόμα και χούμους αντί για μέλι ή μαρμελάδα. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

4. Εντάξτε στη διατροφή σας προϊόντα με την ένδειξη «χωρίς ζάχαρη» ή «χωρίς προσθήκη ζάχαρης». Όχι ένα, όχι δύο, αλλά εκατόν δύο και βάλε ανάλογα προϊόντα θα βρείτε στο supermarket, π.χ. φρυγανιές, κράκερς κλπ. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία τέτοιων προϊόντων εκεί έξω, τα οποία θα σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε όχι μόνο ζάχαρη, αλλά και θερμίδες.

5. Προτιμήστε να δώσετε γεύση στις σαλάτες σας με σπιτικά dressings με βάση το ελαιόλαδο και διάφορα μπαχαρικά/μυρωδικά.

6. Αφήστε στην άκρη τις έτοιμες σάλτσες και τις κέτσαπ. Φτιάξτε με τα χεράκια σας για τις μακαρονάδες, γευστικές σάλτσες συνδυάζοντας τα αγαπημένα σας λαχανικά π.χ. τοματίνια, πιπεριές, μανιτάρια κλπ.

7. Απόγευμα=γλυκό! Αν το αναζητάτε σε κάθε δύση του ηλίου, απολαύστε ένα γιαούρτι με φρούτα, φρέσκα ή αποξηραμένα χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε ένα smoothie με γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και φρούτα επιλογής.

8. Κρύβετε μέσα σας έναν pastrychef; Αν η ζαχαροπλαστική είναι το χόμπι σας, κάντε τη διαφορά, δοκιμάστε συνταγές γλυκών με λιγότερη -ή καθόλου- ζάχαρη! Στο internet βρίσκεται ο τσελεμεντές σας. Εκεί θα βρείτε ένα σωρό συνταγές για γλυκά με λίγη ζάχαρη/μέλι ή με χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στη θέση της ζάχαρης. Κάποια απ’ αυτά θα σας αποζημιώσουν και με τη γεύση τους. 

Δοκιμάστε:

  • κέικ με αλεύρι ολικής άλεσης, ελαιόλαδο και τη μισή από την προτεινόμενη ζάχαρη ή μέλι
  • pancakes με σιρόπι σφενδάμου
  • σπιτικό «παγωτό» από πολτοποιημένες ώριμες μπανάνες ή χουρμάδες και κακάο για σοκολατένια γεύση
  • γιαουρτογλυκό με ζελέ χωρίς ζάχαρη
  • κέικ με χουρμάδες και καρύδια χωρίς ζάχαρη

9. Μην ξεχνάτε τη ζάχαρη των ροφημάτων!

  • Αν αγαπάτε τα αναψυκτικά, συνηθίστε να πίνετε στη θέση τους σόδα ή ανθρακούχο νερό με λίγο λεμόνι/lime, light/zero αναψυκτικά ή παγωμένο τσάι χωρίς ζάχαρη κλπ. Γενικά, προσπαθήστε να μειώσετε όσο μπορείτε τη συχνότητα κατανάλωσής τους και καλύψτε το κενό με τις παραπάνω, πιο υγιεινές, εναλλακτικές.

  • Όσο για τους χυμούς φρούτων, δεν υπάρχει καλύτερο από έναν  φρεσκοστυμμένο χυμό, ένα φρέσκο smoothie με φρούτα εποχής και γάλα αμυγδάλου. Για τους πιο πολυάσχολους, υπάρχουν και οι συσκευασμένοι χυμοί χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.