Τα μονοακόρεστα λιπαρά, σύμφωνα με μελέτες, έχουν θετική επίδραση στην HDL (καλή) χοληστερόλη του αίματος όταν αντικαθιστούν τα κορεσμένα λιπαρά («κακά» λιπαρά) ή τους υδατάνθρακες στη διατροφή μας. Πηγές: Ελαιόλαδο, ελιές, φυτικά έλαια, μαλακές μαργαρίνες, αβοκάντο, ξηροί καρποί.
Αντίστοιχα, τα πολυακόρεστα λιπαρά σχετίζονται με μειωμένα επίπεδα LDL (κακής) χοληστερόλης στο αίμα όταν αντικαθιστούν τα κορεσμένα λιπαρά. Πηγές: Λιπαρά ψάρια, φυτικά έλαια, φυτικές μαργαρίνες, ξηροί καρποί και σπόροι.
Πρακτικές συμβουλές
Στοχεύστε στην κατανάλωση λιπαρών ψαριών 1-2 φορές την εβδομάδα, χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο κατά το μαγείρεμα και εμπλουτίστε τα γεύματά σας με ξηρούς καρπούς τους οποίους μπορείτε να προσθέσετε στις σαλάτες, στο γιαούρτι σας ή/και σε συνδυασμό με τα φρούτα σας, σαν ενδιάμεσο snack.