Παντζάρι

Παντζάρι

ΜΑΘΕ

  • Χρονολογείται το 2.000 π.Χ. και οι ρίζες του κόκκινου βολβού βρίσκονται στη Μεσόγειο.
  • Στην αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν ως βαφή αλλά και ως «γιατρικό».

ΦΑΕ

  • Βοηθά στην καλύτερη αθλητική και νοητική απόδοση.
  • Συμβάλλει στην καλύτερη υγεία της καρδιάς και των αγγείων.

ΖΗΣΕ

  • Αφαιρέστε τα φύλλα από το βολβό κόβοντάς τα 2 εκατοστά απόσταση.
  • Αποθηκεύστε τους βολβούς σε πλαστική σακούλα στο ψυγείο μέχρι και 3 εβδομάδες.

Η ιστορία και η καταγωγή:

Η καταγωγή του φαίνεται να χρονολογείται το 2.000 π.Χ. και οι ρίζες του κόκκινου βολβού βρίσκονται στη Μεσόγειο. Συγγενείς με το σέσκουλο και το ζαχαρότευτλο, από την αρχαιότητα ακόμη αλλά και το μεσαίωνα, φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε ως βαφή αλλά και ως «γιατρικό».

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά:

Μπορεί το παντζάρι, στη χώρα μας, να είναι γνωστό για το μοναδικό μωβ χρώμα του βολβού του αλλά και τα νόστιμα φύλλα του που καταναλώνονται συνήθως βραστά ως σαλάτα. Ωστόσο, σε πολλές άλλες περιοχές της γης θα συναντήσουμε παντζάρια και σε άλλα χρώματα όπως τα κίτρινα, χρυσά, κόκκινα ή λευκά παντζάρια, ενώ στις μαγειρικές παρασκευές προτιμώνται βραστά, μαγειρεμένα αλλά και ωμά, τόσο οι βολβοί όσο και τα φύλλα τους σε πολλές διαφορετικές συνταγές!

Good for you:

Τα παντζάρια αν και έχουν γίνει διάσημα για το ιδιαίτερο χρώμα και κατ’ επέκταση τα αντιοξειδωτικά που κρύβουν στο βολβό τους, το φανερό τους τμήμα όμως δηλαδή τα φύλλα τους έχουν να αναδείξουν υψηλή θρεπτική αξία. Τα φύλλα Χαμηλά σε θερμίδες αποτελούν μία από τις πιο θρεπτικές επιλογές σαλάτας ακόμη και στη βραστή επιλογή τους. Πλούσια σε βιταμίνη Α και υψηλές ποσότητες λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, τα πράσινα πικρά φύλλα των παντζαριών μπορούν να γίνουν σύμμαχος ενάντια στις ιώσειςστην καλύτερη όραση αλλά και την προστασία της καρδιάς σε συνδυασμό με το κάλιο που περιέχουν. Παράλληλα αποτελούν πηγή βιταμίνης Β2, μαγνησίου, μαγγανίου και χαλκού συστατικά που εμπλέκονται στην καλύτερη λειτουργία του νευρομυϊκού συστήματος. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην κατανάλωσή τους από άτομα τα οποία λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή, λόγω των υψηλών ποσοτήτων βιταμίνης Κ που περιέχουν μια βιταμίνη που ευθύνεται για την πήξη του αίματος και την οστική υγεία. Παράλληλα στα παντζαρόφυλλα συναντάμε σίδηρο και ασβέστιο! Ο βολβός των παντζαριών από την άλλη, περιλαμβάνει κυρίως φυλλικό οξύ και μαγγάνιο ενώ σε μικρές ποσότητες συναντάμε το κάλιο και τον χαλκό, συστατικά που εμπλέκονται στην αναπαραγωγή και την παραγωγή ενέργειας στο σώμα. Τα φύλλα, ο βολβός και οι σπόροι, αποτελούν ένα συνδυασμό τροφών πλούσιο σε φυτοσυστατικά όπως οι πολυφαινόλες και τα καροτενοειδή, τα νητρικά συστατικά και βηταλαΐνες – που αποδίδουν το ιδιαίτερο χρώμα του βολβού, τα οποία έχουν συσχετισθεί με αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, ηπατοπροστατευτικές, αντικαρκινικές δράσεις στον οργανισμό και βελτιωμένη αθλητική απόδοση. Παράλληλα, ο συνδυασμός των διαφορετικών τμημάτων του παντζαριού καθώς και μελέτες που πραγματοποιούνται με τη χρήση χυμού ή εκχυλισμάτων παντζαριού έχουν δείξει ότι σε συμπυκνωμένη μορφή τα συστατικά τους πιθανόν δρουν θετικά ενάντια στην φθορά και σε λοιμώξεις του δέρματος, στην βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και του στρες καθώς και στη βελτίωση παραγόντων καρδιαγγειακού και μεταβολικού κινδύνου. Παρόλα αυτά, η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με μέτρο μέσα στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής ώστε απολαμβάνουμε τα πλούσια οφέλη τους.

Πώς να τα επιλέξετε και να τα συντηρήσετε:

  • Επιλέξτε: Παντζάρια μέτριου μεγέθους όπου ο βολβός είναι σφιχτός με λεία φλούδα και σκούρο χρώμα και τα φύλλα τους είναι φρέσκα και πάνω στο βολβό. Τα μικρά είναι πιο τρυφερά.
  • Αποθηκεύστε: Αφαιρέστε τα φύλλα από το βολβό κόβοντάς τα 2 εκατοστά απόσταση. Αποθηκεύστε τους βολβούς σε πλαστική σακούλα στο ψυγείο μέχρι και 3 εβδομάδες, καθαρίστε και βράστε τα φύλλα άμεσα.
  • Προτού τα μαγειρέψετε τα πλένετε καλά.

Extra Tip … για φάγωμα!

  • Για υψηλές πνευματικές αποδόσεις φτιάξτε μια ζεστή σούπα με βολβούς και φύλλα παντζαριού, καρότο, σπανάκι, ελαιόλαδο και συνδυάστε την με ένα ποσέ αυγό για τον κορεσμό και τριμμένο καρύδι.
  • Για υψηλές αθλητικές αποδόσεις, δοκιμάστε ένα smoothie με ρίζες παντζαριού, καρότο, πορτοκάλι και γιαούρτι.
  • Για ενίσχυση της άμυνας και της καρδιάς... επιλέξτε παραδοσιακά παντζάρια χόρτα και βολβοί (al dente) με σκορδαλιά από σκόρδο, καρύδι και ελαιόλαδο!  

1 μερίδα λαχανικών μεταφράζεται ως…

…  ½ φλιτζάνι βρασμένα φύλλα ~20kcal & ½ φλ. Βρασμένος βολβός σε φέτες ~ 37kcal

Παντζάρι: Παντζάρι: η κόκκινη πνευματική και σωματική ευεξία!

  • Πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα όπως βιταμίνη Β2, φυλλικό, μαγνήσιο, μαγγάνιο και χαλκό αλλά και αντιοξειδωτικά

Παντζάρι: η κόκκινη πνευματική και σωματική ευεξία! Συνδυασμός συστατικών που συμμετέχουν:

  • Στην καλύτερη αθλητική και νοητική απόδοση
  • Στην καλύτερη υγεία της καρδιάς και των αγγείων
  • Στην προστασία του οργανισμού ενάντια στη φθορά (γήρανση) και τις φλεγμονές

Τα φύλλα:

  • Χαμηλό σε σάκχαρα
  • Πολύ Χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι/ νάτριο
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, Κ και φυτικές ίνες
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο
  • Πηγή βιταμίνης C και Β2
  • Πηγή μαγνησίου, μαγγανίου και χαλκού

Ο βολβός:

  • Πολύ Χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι/ νάτριο
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ
  • Πηγή μαγγανίου
  • Περιέχει κάλιο και χαλκό