Καταρχάς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα όσπρια ως συνοδευτικό για το κύριο γεύμα σας -τι πιο ωραίο, για παράδειγμα, από το να βάλετε φάβα δίπλα στο ψητό ψάρι.
Ένας ακόμη απίθανος τρόπος να φάτε όσπρια, είναι να φτιάξετε μ’ αυτά πολύχρωμες και super θρεπτικές σαλάτες. Εδώ, μάλιστα, μιλάμε για σαλάτες «βόμβες» ενέργειας, που θα σας κρατήσουν χορτάτους για ώρες.
Να μια ωραία ιδέα: δοκιμάστε μια σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια ή φασόλια χάντρες.
Τέλος, φύγετε από το κοινότοπο «τρώω όσπρια στα κύρια γεύματα της ημέρας». Βρείτε τρόπους να τα «χωρέσετε» στα ενδιάμεσα snacks π.χ. τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, χούμους και ψητά λαχανικά.
Σας έπεσε βαριά η ρεβιθάδα;
Μπορεί να μη φταίνε τα έρμα τα ρεβίθια, αλλά ο τρόπος που τα μαγειρέψατε. Πολύ συχνά τα όσπρια μας πέφτουν βαριά γιατί τα μαγειρεύουμε ή τα τρώμε με έναν τόνο λάδι! Για να κάνετε, λοιπόν, το πιάτο σας πιο ελαφρύ, την επόμενη φορά προσθέστε μικρότερη ποσότητα λαδιού στη συνταγή -ιδανικά στο τέλος του μαγειρέματος.
Να σας το πούμε με θερμίδες: εξοικονομώντας 1 κουταλιά της σούπας λάδι από τη μερίδα σας, η θερμιδική αξία του πιάτου σας «πέφτει» αυτόματα κατά περίπου 135 θερμίδες. Δεν είναι και λίγες! .. Σας πείσαμε;
Η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα είναι ανεξάντλητη, αλλά ας πάμε και κανένα γευστικό ταξίδι πού και πού. Καλό είναι να ανοίγουμε τους γευστικούς μας ορίζοντες και να δανειζόμαστε συνταγές από τις κουζίνες άλλων πολιτισμών. Το internet θα μας φέρει όποια κουζίνα θέλουμε μπροστά μας, ακόμα και την πιο εξωτική.
Εμείς τώρα, σας πάμε Ινδία. Δοκιμάστε συνταγές για πίτα ολικής με φαλάφελ (προσπαθήστε να αποφύγετε το τηγάνισμα), χούμους ή ακόμα και σαλάτα ταμπουλέ με όσπρια. Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από τη μαγεία των νέων γεύσεων σε συνδυασμό με την υψηλή θρεπτική αξία. Κι έχουμε και κάτι καινούργιο στο πιάτο μας, βεβαίως!
Μπιφτέκια μοσχαρίσια, μπιφτέκια αρνίσια, μπιφτέκια κοτόπουλου ή γαλοπούλας, μάλλον τα έχετε δοκιμάσει όλα. Ίσως, όμως, σας διέφυγαν τα μπιφτέκια οσπρίων. Άλλον ένας πολύ ενδιαφέρων τρόπος να εντάξετε τα όσπρια στο μενού της εβδομάδας. Δεν είναι καθόλου δύσκολο. Απλώς θα φτιάξετε μια ζύμη με φακές, ρεβίθια, φάβα ή όποιο άλλο όσπριο επιθυμείτε.
Είτε, ακόμα, με τα όσπρια που περίσσεψαν από χτες και δεν τα τρώει κανείς! Έτσι, κάνετε και οικονομία στην κουζίνα. Για extra γεύση, μην προσθέτετε άλλο αλάτι, είναι η εύκολη λύση. Βάλτε μπαχαρικά και μυρωδικά της εποχής.
Τα όσπρια μας είναι πολύτιμα όλο το χρόνο, αλλά σε περιόδους νηστείας είναι κυριολεκτικά, σωτήρια, αφού καλύπτουν τις ανάγκες μας σε συστατικά όπως η πρωτεΐνη και ο σίδηρος. Συνδυάζοντας, μάλιστα, τα όσπρια με θαλασσινά λαμβάνουμε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, αντίστοιχη με αυτή του κρέατος.
Αφήστε που όσπρια και θαλασσινά ταιριάζουν, όπως ταιριάζει ο ήλιος με το καλοκαίρι. Έχετε δοκιμάσει μαυρομάτικα φασόλια με χταπόδι και χόρτα εποχής; Αν όχι, χάνετε!
Το μούλιασμα των οσπρίων βοηθάει, ώστε να μην μας πέφτουν βαριά. Αλλά το μούλιασμα με μαγειρική σόδα, κάτι στο οποίο καταφεύγουν αρκετοί, πέφτει βαρύ για τις βιταμίνες που τα όσπρια περιέχουν. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα κατά το μούλιασμα τους, για να μείνουν ακέραιες οι βιταμίνες τους, στο μέγιστο βαθμό.
Για το τέλος αφήσαμε το καλύτερο! Το πιθανότερο είναι ότι έχετε συνδέσει τα όσπρια με αλμυρές συνταγές. Καιρός να τα συνδέσετε και με γλυκές, και να φτιάξετε ένα επιδόρπιο με τη βοήθειά τους.
Όχι μόνο ένα, πολλά γλυκά μπορείτε να δημιουργήσετε με όσπρια, που θα είναι και πιο υγιεινά, αλλά και πιο πρωτότυπα.
Μια γρήγορη περιήγηση στο διαδίκτυο, θα σας φέρει μπροστά σε νόστιμες και θρεπτικές συνταγές για γλυκά, όπως:
Σας ανοίξαμε την όρεξη; Έχετε το διαδίκτυο, έχετε τα όσπρια, έχετε και την κουζίνα. Μπορείτε να έχετε και το γλυκάκι σας!