Ολική άλεση: ανακαλύψτε την στις ετικέτες!

Ολική άλεση: ανακαλύψτε την στις ετικέτες!

Κουίζ: Είναι τα «πολύσπορα», προϊόντα ολικής άλεσης; 

Η απάντηση είναι: Όχι σε όλες τις περιπτώσεις! 

Πολλοί μπερδεύονται και γενικώς επικρατεί μια σύγχυση με το τι προϊόν είναι ολικής άλεσης και τι όχι. Το κλειδί για να το διαπιστώσουμε βρίσκεται στις ετικέτες των τροφίμων, αυτές είναι το λυσάρι μας για να βάλουμε τα κατάλληλα προϊόντα στο καλάθι. Αναζητήστε τρόφιμα με την ένδειξη «ολικής αλέσεως» στη συσκευασία.

Ποια τρόφιμα; Τα δημητριακά ολικής άλεσης περιλαμβάνονται στη διατροφή μας με τη μορφή νιφάδων, ρυζιού, κριθαριού, διάφορων ειδών ψωμιού, ζυμαρικών, δημητριακών πρωινού, αλεύρου βρώμης, μπισκότων, κράκερ κτλ. Πιο συγκεκριμένα, στα δημητριακά ολικής άλεσης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: καστανό ρύζι, φαγόπυρος, ντίνκελ, σιτάρι, σίκαλη, βρώμη, αραβόσιτος και κριθάρι.

Mε άλλα λόγια, η ολική άλεση υπάρχει σε άπειρες εκδοχές στο ράφι του σούπερ μάρκετ! Όρεξη να έχετε να δοκιμάζετε!

Μπορεί ακόμα να δείτε στην ετικέτα αυτών των τροφίμων να αναγράφονται όροι, όπως «ολόκληρη βρώμη», «ολόκληρη σίκαλη», «καστανό ρύζι», «πλιγούρι» ή «φαγόπυρο» κ.α. Κι αυτά προϊόντα ολική άλεση μαρτυρούν, βάλτε τα στο καλάθι σας χωρίς δισταγμό.

Ας μη ξεχνάμε, άλλωστε, ότι τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι μια κατηγορία τροφίμων που δεν πρέπει να λείπει απ’ τη διατροφή μας, γιατί τα οφέλη τους για την υγεία είναι πολλά. Οι πιο πρόσφατες συστάσεις, μάλιστα, αναφέρουν ότι το 50% των δημητριακών που καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση, πρέπει να είναι ολικής άλεσης.

Υπάρχει και ολική άλεση χωρίς γλουτένη.

Πιστεύετε ότι δημητριακά και γλουτένη πάνε μαζί;

Αυτός κι αν είναι μύθος! Υπάρχουν και δημητριακά χωρίς γλουτένη για να εντάξετε στη διατροφή σας, αν έχετε κάποια δυσανεξία ή αν απλώς δεν θέλετε να τρώτε γλουτένη. Ρύζι, καλαμπόκι, βρώμη (που δεν έχει αναμειχθεί με σιτάρι), φαγόπυρο, κινόα και αμάραντος είναι επιλογές ολικής άλεσης που μπορείτε να καταναλώσετε άφοβα και να μείνετε glutenfree. Απλώς τσεκάρετε τη συσκευασία. Αν λέει «χωρίς γλουτένη», είναι αυτό που ψάχνετε.