Οδηγός «επιβίωσης» για το Πασχαλινό τραπέζι!

Οδηγός «επιβίωσης» για το Πασχαλινό τραπέζι!

Ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος Dr. Πωλ Φαρατζιάν μας δίνει χρήσιμα tips για να απολαύσουμε τις γιορτινές γεύσεις χωρίς ενοχές αλλά με γνώση.

Πριν καθίσετε στο πασχαλινό τραπέζι, είναι καλό να γνωρίζετε τον αριθμό των θερμίδων που προσδίδουν τα παραδοσιακά αγαπημένα εδέσματα.

ΤΡΟΦΙΜΟ/ΡΟΦΗΜΑ ΘΕΡΜΙΔΕΣ:

Αρνί ψητό μπούτι (100 γρ.) ~270

Τζατζίκι (με πλήρες γιαούρτι) (100 γρ.) ~110

Αυγό βραστό ~75

Κοκορέτσι (100 γρ.) ~190

Μαγειρίτσα (1 μερίδα ~300 γρ.) ~550

Πατάτες φούρνου (100 γρ.) ~145

Αρνί παϊδάκια στη σχάρα (100 γρ.) ~350

Κατσίκι ψητό μπούτι (100 γρ.) ~190

Τσουρέκι (1 λεπτή φέτα ~60 γρ.) ~140

Κουλουράκια πασχαλινά (~2 κουλουράκια) ~250

Πασχαλινό σοκολατένιο αυγό (1 μικρό κομμάτι~50γρ.) ~260

Κρασί λευκό (~120 ml) ~85

Μπίρα (330 ml) ~135

Ούζο (45 ml) ~105

Ακόμη και στο σπίτι με την οικογένεια, το πιο πιθανό είναι στο τραπέζι της Κυριακής θα είστε... περικυκλωμένοι από μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων, σερβιρισμένων σε μεγάλες ποσότητες. Αν, λοιπόν, επιθυμείτε να απολαύσετε το φαγητό χωρίς να ανησυχείτε για το βάρος σας αλλά και χωρίς να έχετε ανεπιθύμητες στομαχικές και εντερικές ενοχλήσεις έπειτα από το γεύμα, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω απλές συμβουλές:

  • Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα πλήρες πρωινό. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε  ένα ποτήρι ημιάπαχο γάλα με λίγα δημητριακά ολικής άλεσης ή δύο πασχαλινά κουλουράκια ή μια λεπτή φέτα τσουρέκι (περίπου 50-60 γρ.).
  • Προσπαθήστε να αποφύγετε το υπερβολικό τσιμπολόγημα μέχρι να ξεκινήσει «επισήμως» το τραπέζι. Με το τσιμπολόγημα υπερφορτώνουμε τον οργανισμό όχι μόνο με θερμίδες αλλά και με πολλά λιπαρά, μιας και το τσιμπολόγημα περιλαμβάνει συνήθως τυριά, αυγά, τσουρέκι, κ.λπ., ενώ και το αλκοόλ ρέει άφθονο. Εναλλακτικά μπορείτε να ετοιμάσετε μια πιατέλα με τυριά χαμηλών λιπαρών και ψητά λαχανικά (ή ακόμα και κομμάτια φρούτων!) και αντί για αλκοόλ να καταναλώσετε νερό ή κάποιο light αναψυκτικό. 
  • Κατά τη διάρκεια του γεύματος τρώτε αργά και γεμίστε το πιάτο σας έξυπνα. Στο μισό πιάτο τοποθετήστε λαχανικά και το υπόλοιπο χωρίστε το στη μέση: στο ένα μέρος βάλτε κρέας και στο άλλο πατάτα, ρύζι ή ψωμί ή ακόμα και 1-2 μικρά ορεκτικά. 
  • Όσο για το επιδόρπιο προσπαθήστε να αρκεστείτε σε μια μικρή ποσότητα γλυκού, ώστε να απολαύσετε τη γεύση, αλλά να μην επιβαρυνθείτε με παραπανίσιες θερμίδες. Από τη «συλλογή» των γλυκών που θα έχετε μπροστά σας διαλέξτε ένα… το αγαπημένο σας και μην μπείτε στον πειρασμό να τα δοκιμάσετε όλα.
  • Φροντίστε το βραδινό σας γεύμα να είναι ελαφρύ. Προτιμήστε, για παράδειγμα, ένα γιαούρτι με φρούτα ή μια σαλάτα και αφήστε τα περισσεύματα για άλλη ημέρα!