Μπρόκολο

Μπρόκολο

ΜΑΘΕ

  • «Γεννήθηκε» στην Ιταλία, τον 6ο αι. π.Χ., στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία.
  • Στα Ιταλικά μεταφράζεται ως «η ανθισμένη κορυφή του λάχανου».

ΦΑΕ

  • Ενισχύει & προστατεύει το ανοσοποιητικό.
  • Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία.

ΖΗΣΕ

  • Συντηρήστε το στο ψυγείο, χωρίς να το πλύνετε.
  • Για μια extra αντιοξειδωτική σαλάτα συνδυάστε μπρόκολο, τομάτα κομμένη σε κυβάκια & ελαιόλαδο.

Η ιστορία και καταγωγή του: To μπρόκολο, όπως δηλώνει και το όνομά του «η ανθισμένη κορυφή του λάχανου", ξεκίνησε την πορεία του στη διατροφή μας με τη μορφή άγριου λάχανου και χρειάστηκαν αιώνες για να δημιουργηθούν οι ποικιλίες που καταναλώνουμε σήμερα. Η καταγωγή του βρίσκεται στην Ιταλία από τον 6ο αιώνα π.Χ., στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Σήμερα η μεγαλύτερη παραγωγή γίνεται στις Η.Π.Α και ακολουθούν η Ισπανία και η Ιταλία, ενώ στην Ελλάδα η παραγωγή ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια λόγω αύξησης της ζήτησης.

Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Το μπρόκολο ανήκει στην οικογένεια των κραμβοειδών λαχανικών μαζί με το λάχανο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι λαχανίδες κα. Αποτελείται από πολλά διαφορετικά βρώσιμα τμήματα με ποικιλία γεύσεων. Στη χώρα μας το συναντούμε από πράσινο μέχρι και μωβ χρώμα. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι η έντονη μυρωδιά που αναδύεται όταν μαγειρεύεται.

Good for you: Στο μπρόκολο συναντάμε πληθώρα θρεπτικών συστατικών που συσχετίζονται με πολλαπλά οφέλη υγείας ενώ έρευνες δείχνουν πώς ο συνδυασμός τους στο τρόφιμο αυτό φαίνεται να προστατεύει από διάφορα χρόνια νοσήματα, όπως ο καρκίνος. Συγκεκριμένα το μπρόκολο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες όπως η βιταμίνη Α και C, ισχυρά φυτικά συστατικά με αντιοξειδωτική δράση όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη καθώς και με θειικές ενώσεις αντίστοιχες αυτών του σκόρδου και του κρεμμυδιού. Ο συνδυασμός αυτός φαίνεται να συνδέει το τρόφιμο αυτό με ευεργετικά οφέλη για την υγεία κατά χρόνιων φλεγμονών (αντιφλεγμονώδη δράση) και της ανάπτυξης του οξειδωτικού στρές η οποία συμβάλλει εν μέρει στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών και της φθοράς του δέρματος και του νευρικού συστήματος. Έτσι πολλές έρευνες έχουν εστιάσει πλέον στην επίδραση του μπρόκολου στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την επίδρασή του στην  μείωση εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου όπως του προστάτη και των ωοθηκών αλλά και στην ευρύτερη ενίσχυση της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος. Παράλληλα, στο μπρόκολο συναντάμε σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Κ που συμβάλλει στο σχηματισμό οστών, φυλλικού οξέος απαραίτητο για την αιμοποίηση και την αναπαραγωγή καθώς και φυτικών ινών σημαντικές για την λειτουργία του εντέρου.

Πώς να τα επιλέξετε και να τα συντηρήσετε:

  • Προτιμήστε τα σφιχτά με σκούρο πράσινο χρώμα μπρόκολα
  • Συντηρήστε τα στο ψυγείο, χωρίς να τα πλύνετε.
  • Χρησιμοποιήστε τα εντός 3-5 ημερών. Καθώς περνούν οι ημέρες χάνουν το χρώμα τους

Extra Τip … για φάγωμα!

  • Το μπρόκολο μπορεί να χάσει σημαντικό μέρος της θρεπτικής του αξίας εάν δεν καταναλωθεί φρέσκο και ανάλογα με τα λεπτά βρασίματος. Φροντίστε να το καταναλώνετε al dente μετά από 3-5 λεπτά βρασμού.
  • Για μια extra αντιοξειδωτική σαλάτα συνδυάστε μπρόκολο, τομάτα κομμένη σε κυβάκια και ελαιόλαδο. Τόσο το μπρόκολο όσο και η τομάτα φέρουν σημαντικά συστατικά που έχουν συνδεθεί με την προστασία του καρκίνου του προστάτη ενώ το ελαιόλαδο συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφησή τους!

1 μερίδα λαχανικών μεταφράζεται ως…

                        ....½ φλιτζάνι μπρόκολο βρασμένο και κομμένο ~80γρ που αποδίδει 27 θερμίδες

Μπρόκολο: το φυσικό αμυντικό όπλο καθώς συνδυάζει

  • Ενίσχυση και προστασία του ανοσοποιητικού
  • Ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία
  • Χαμηλό σε λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά
  • Χαμηλό σε αλάτι/ νάτριο
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη K
  • Πηγή φυλλικού οξεός
  • Πηγή βιταμίνης Α
  • Πηγή φυτικών ινών