Αν και μπορούμε να την συναντήσουμε πλέον όλο το χρόνο, η μελιτζάνα ευδοκιμεί το καλοκαίρι όπου και εμφανίζει πλούσια γεύση και μυρωδιά. Πλούσια σε νερό και χαμηλή σε θερμίδες, σάκχαρα και λιπαρά η μελιτζάνα μπορεί να δώσει γεύση και θρεπτική αξία στα πιάτα μας και να αποτελέσει μέρος χορταστικών πιάτων με λίγες θερμίδες σε συνδυασμό με άπαχο κρέας ή κοτόπουλο μαγειρεμένη, ψητή ή βραστή ενώ όταν τηγανίζεται η σάρκα της λειτουργεί ως «σφουγγάρι» απορροφώντας μεγάλο μέρος λιπαρών. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της μελιτζάνας είναι η πικρή της γεύση που προδίδει και το περιεχόμενό της σε φυτοσυστατικά. Η γεύση αυτή καθώς και το περιεχόμενο σε φυτοσυστατικά διαφοροποιείται ανάλογα με την ποικιλία π.χ. τσακώνικη και το χρώμα της μελιτζάνας. Στην μελιτζάνα συναντάμε σε μικρές ποσότητες βιταμίνες όπως αυτές του συμπλέγματος Β κυρίως θειαμίνης, νιασίνης, φυλλικού και πυριδοξίνης αλλά και μαγνησίου κάνοντάς τες έναν ιδιαίτερο σύμμαχο για τον εγκέφαλο και το νευρικό μας σύστημα. Παράλληλα, σε αυτές βρίσκουμε και τις βιταμίνες Κ και Ε που σχετίζονται με το σχηματισμό των οστών και την προστασία του δέρματος και της καρδιάς και άλλα ιχνοστοιχεία όπως το μαγγάνιο που συμμετέχει στην δημιουργία των οστών και ο χαλκός που είναι υπεύθυνος στην παραγωγή μελανίνης στο δέρμα αλλά και στην παραγωγή ενέργειας μαζί με τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία. Ένα ιδιαίτερο συστατικό της μελιτζάνας είναι η νασουνίνη που βρίσκεται στον φλοιό της και φαίνεται να σχετίζεται με την προστασία των κυττάρων του εγκεφάλου μας από την φθορά που δημιουργούν οι ελεύθερες ρίζες ενώ μελέτες σε πειραματόζωα φαίνεται να επιβεβαιώνουν μια συνολική θετική επίδραση της κατανάλωσης μελιτζάνας στο νευρικό σύστημα. Επίσης, η μελιτζάνα είναι πλούσια σε φαινολικά συστατικά – φαινόλες- συστατικά που έχουν συνδεθεί με δράση κατά των μικροβίων, αντικαρκινικές ιδιότητες ενώ, επιδρούν και στην μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) στο αίμα, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από μελέτες σε πειραματόζωα στα οποία ο χυμός μελιτζάνας φαίνεται να συνέβαλε στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Σε συνδυασμό λοιπόν με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες οι μελιτζάνες μπορούν να συνδράμουν στην προστασία της καρδιάς και την βελτίωση επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, αλλά και στην καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.
Μελιτζάνες ωμές 1 φλιτζάνι κομμένες σε κύβους (82g) |
||
Θρεπτικά συστατικά |
Ποσότητα θρ. συστατικών |
% ΠΠΑ |
Ενέργεια – Θερμίδες |
20 kcal |
1% |
Νερό |
75,69g |
|
Συνολικά/Κορεσμένα Λιπαρά |
0,15/0,028 |
0,21%/0,14% |
Υδατάνθρακες/ σάκχαρα |
4,82 g / 2,89 g |
1,85%/ 3,21% |
Πρωτεΐνες |
0,8 g |
1,6% |
Φυτικές ίνες |
2,5 g |
|
Νάτριο |
2mg |
|
Βιταμίνη Κ |
2,9 μg |
3,9% |
Κάλιο |
188 mg |
9,4% |
Χαλκός |
0,066 mg |
6,6% |
Μαγγάνιο |
0,19 mg |
9,5 % |
Πηγές: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (2016). www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp U.S. Department of Agriculture.USDA Database for the Flavonoid Content of Selected Foods. May 2016. *ΠΠΑ: Προσλαμβανόμενη ποσότητα αναφοράς ενός μέσου ενήλικα (8400 kj/ 2000kcal) |