Μανιτάρι

Μανιτάρι

ΜΑΘΕ

  • Θεωρούνταν ότι οδηγούσε σε αθανασία γι’ αυτό το απολάμβαναν μόνο οι Φαραώ!
  • Σε άλλες χώρες πιστευόταν ότι το μανιτάρι προσδίδει υπερφυσικές δυνατότητες.

ΦΑΕ

  • Αναβαθμίζει τα φυτοφαγικά πιάτα με πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

ΖΗΣΕ

  • Διαλέξτε καλοσχηματισμένα μανιτάρια με σκληρή υφή.
  • Αποθηκεύστε τα στο ψυγείο σε πλαστικό κουτί ή χάρτινη σακούλα έως και 1 εβδομάδα.

Η ιστορία:

Όπως η θρεπτική τους αξία, έτσι και η ιστορία των μανιταριών είναι μεγάλη. Στην αρχαία Αίγυπτο δεν επιτρεπόταν σε κοινούς θνητούς να καταναλώνουν μανιτάρια καθώς θεωρούνταν ότι οδηγούν σε αθανασία κι έτσι μόνο οι Φαραώ μπορούσαν να τα απολαμβάνουν. Στην αρχαία Ρώμη πρόσφεραν μανιτάρια στους θεούς, ενώ στη Ρωσία, την Κίνα και το Μεξικό θεωρούσαν ότι η κατανάλωση μανιταριών προσδίδει υπερφυσικές ιδιότητες. Ωστόσο, οι τεχνικές καλλιέργειας αναπτύχθηκαν μόλις το 17ο αιώνα στο Παρίσι.

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά:

Οι διαφορετικοί τύποι μανιταριών τα καθιστούν μοναδική τροφή για όλα τα γούστα. Ζουμερά ή ξερά, μεγάλα ή μικρά, ικανοποιούν ακόμα και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο προσφέροντας την ιδιαίτερή τους γεύση και εμπλουτίζοντας γευστικά και οπτικά ένα φαινομενικά απλό πιάτο.

Good for you:

Παρά το ότι ανάλογα με το είδος του μανιταριού η θρεπτική σύσταση μπορεί να διαφέρει, στο σύνολό τους τα μανιτάρια έχουν κάποια κοινά στοιχεία που τα καθιστούν υπερτροφές. Αν και ανήκουν στην ομάδα των λαχανικών είναι στην πραγματικότητα μύκητες. Περισσότερο από το 95% του βάρους τους είναι νερό και έτσι εξηγείται κυρίως η χαμηλή ενεργειακή τους αξία. Τα 2/3 περίπου των θερμίδων προέρχονται από υδατάνθρακες και σχεδόν το υπόλοιπο από πρωτεΐνη. Ενώ προσφέρουν μόλις 44 θερμίδες ανά κούπα μαγειρεμένων μανιταριών, περιέχουν πληθώρα αντιοξειδωτικών συστατικών και ιχνοστοιχείων. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες των βιταμινών Β2 και Β3, καλίου, φωσφόρου, σεληνίου και χαλκού. Είναι επίσης μια από τις λίγες διατροφικές πηγές βιταμίνης D. Εκτός λοιπόν από την ιδιότητά τους να ενισχύουν τον μεταβολισμό, θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και συμβάλουν στην οστική υγεία προσφέροντας σε ικανοποιητικές ποσότητες φώσφορο και βιταμίνη D. Ίσως η πιο διάσημη ιδιότητα των μανιταριών είναι η πρωτεϊνική τους αξία. Συγκεκριμένα είναι πλούσια σε λυσίνη, ένα βασικό αμινοξύ που λείπει από τα δημητριακά. Έτσι συνδυάζοντας το ρύζι ή τα μακαρόνια με μανιτάρια έχουμε ένα πιάτο με μεγάλη πρωτεϊνική αξία.

Πώς να επιλέξετε και να αποθηκεύσετε τα μανιτάρια:

  • Να διαλέγετε καλοσχηματισμένα μανιτάρια με σκληρή υφή. Να αποφεύγετε τα μανιτάρια με κηλίδες και γλοιώδη υγρά.
  • Μπορείτε να αποθηκεύετε τα μανιτάρια στο ψυγείο μέσα σε πλαστικό κουτί ή χάρτινη σακούλα έως και μία εβδομάδα.

Extra tip … για φάγωμα

  • Μαρινάρετε τα μανιτάρια με ελαιόλαδο ή συνδυάστε τα σε μια σαλάτα με αβοκάντο. Το σελήνιο που περιέχεται στα μανιτάρια σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Ε από το ελαιόλαδο ή το αβοκάντο, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και προσφέρει μέγιστη αντιοξειδωτική προστασία.
  • Συνδυάστε τα ζυμαρικά ή το ριζότο σας με μανιτάρια και ποικιλία λαχανικών. Ο συνδυασμός των αμινοξέων προσφέρει πιάτα με πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.
  • Φτιάξτε σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης, τυρί, μανιτάρια και λαχανικά. Ο μοναδικός συνδυασμός αμινοξέων και φυτικών ινών προσφέρει απόλαυση με μέγιστο κορεσμό. Παράλληλα η προσθήκη μανιταριών προσφέρει πλούσια γεύση αντικαθιστώντας την κατανάλωση αλλαντικών.

1 μερίδα λαχανικών μεταφράζεται ως…

  • 1/2 κούπα μαγειρεμένα μανιτάρια (~90γρ) που μας δίνει 22 θερμίδες 

Μανιτάρια: To διατροφικό μας ... "οπλοστάσιο"

Πηγή βιταμινών Β2 και Β3, χαλκού και σεληνίου

Μανιτάρια: To διατροφικό μας ... "οπλοστάσιο" Συνδυασμός συστατικών που συμμετέχουν:

  • Στην αναβάθμιση φυτοφαγικών πιάτων με πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας
  • Στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Στην παροχή συστατικών που βελτιώνουν την υγεία των οστών
  • Πηγή βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνη)
  • Πηγή βιταμίνης Β3 (νιασίνη)
  • Πηγή χαλκού
  • Πηγή σεληνίου