Τα λιπαρά είναι συστατικά απαραίτητα και ωφέλιμα για τον οργανισμό μας. Ωστόσο συχνά ακούμε να γίνεται λόγος για «καλά» λιπαρά, τα οποία ενισχύουν την υγεία μας και «κακά» λιπαρά, τα οποία όχι μόνο παχαίνουν αλλά θεωρούνται υπεύθυνα για πολλές σοβαρές παθήσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, το καρδιαγγειακό έμφραγμα και πολλά ακόμη.
Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να μάθουμε να τα ξεχωρίζουμε, ώστε να προσλαμβάνουμε μέσα από τη διατροφή μας τα πρώτα και να αποφεύγουμε τα δεύτερα.
Κόκκινο κρέας: εδώ κινηθείτε... Μεσογειακά, περιορίζοντας την κατανάλωσή του σε μία φορά την εβδομάδα
Extra tips:
- Ο κρεοπώλης είναι σύμμαχός σας. Ζητήστε του να σας δώσει τα πιο άπαχα τμήματα κρέατος, όπως το φιλέτο ή το ψαρονέφρι.
- Βλέπετε λίπος στο κρέας; Aφαιρέστε το, πριν το μαγείρεμα.
- Πείτε όχι στο τηγάνισμα των κρεατικών (π.χ. μπριζόλες, κεφτέδες κλπ.) Ψήστε τα με λίγο λάδι.
Πουλερικά: προτιμήστε την light εκδοχή τους. Για παράδειγμα, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα έχουν λιγότερο λίπος από την πάπια ή τη χήνα.
Εxtra tips:
- Αφήστε το χρώμα να σας καθοδηγήσει. Τα μέρη των ζώων που έχουν λευκό κρέας, όπως για παράδειγμα το στήθος, είναι αυτά που πρέπει να επιλέξετε.
- Ωραία η πετσούλα, ειδικά αν είναι τραγανή. Για να μην μπείτε στον πειρασμό όμως, φροντίστε να μην την έχετε στο πιάτο. Αφαιρέστε το δέρμα από το κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα προτού τα μαγειρέψετε. Ναι, αλλά θα «στεγνώσουν», θα μας πείτε. Όχι, αν τα μαρινάρετε πρώτα χρησιμοποιώντας κρασί, χυμούς φρούτων κλπ. Αν πάλι έχετε ισχυρή αυτοσυγκράτηση, αφήστε το δέρμα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και αφαιρέστε το πριν τα φάτε.
Λουκάνικα, μορταδέλα, σαλάμι ή αλλιώς επεξεργασμένα κρέατα. Τα λιγουρευόμαστε όλοι, αλλά δυστυχώς πρέπει να τα τρώμε με φειδώ. Πολλά επεξεργασμένα κρέατα -ακόμη και εκείνα με ετικέτες «μειωμένου λίπους»- είναι πλούσια σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά. Αφήστε που είναι συνήθως και λύσσα, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε αλάτι. Διαβάστε τις ετικέτες, και πάρτε το απόφαση: σ’ αυτή την περίπτωση, το λίγο είναι αρκετό.
Βάλτε το ψάρι στο τραπέζι σας! Το ψάρι είναι το μόνο κρέας, που είτε είναι άπαχο είτε λιπαρό, είναι εξίσου υγιεινό. Και στις δύο περιπτώσεις, η περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά είναι χαμηλή. Επιλέξτε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η πέστροφα και η ρέγγα, τα οποία είναι πλούσια σε ω-3 «καλά» λιπαρά οξέα. Αλλά προσοχή στον τρόπο μαγειρέματος. Είναι χίλιες φορές προτιμότερο να ψήνετε τα ψάρια στο φούρνο ή στη σχάρα και όχι να τα τηγανίζετε.
Κάντε έξυπνες αντικαταστάσεις στις καθημερινές σας επιλογές:
- Το πλήρες γάλα είναι για τα μικρά παιδιά. Για εσάς, τα πιο μεγάλα παιδιά, το γάλα με χαμηλά λιπαρά είναι ιδανικότερο. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το γάλα σε κάποια συνταγή και φοβάστε ότι με ημιάπαχο γάλα δε θα πετύχει, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε πλήρες και ημιάπαχο σε αναλογία 50-50.
- Τυριά με χαμηλά λιπαρά, το κλειδί για ν’ απολαμβάνετε χωρίς ενοχές. Επιλέξτε:
- κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών στο τοστ ή την αραβική πίτα
- μυζήθρα ή light μοτσαρέλα στα μακαρόνια
- cottage στις σαλάτες
- ανθότυρο μαζί με τα λαδερά πιάτα
- Σφολιάτα;.. Όχι, ευχαριστώ! Αντί για σφολιάτα, προτιμήστε την αραβική πίτα ολικής άλεσης με τυρί χαμηλών λιπαρών και λαχανικά ή ακόμα και ένα κομμάτι σπιτική πίτα φτιαγμένη με λίγο λάδι.
Βάλτε τα «καλά» σας. Δηλαδή, βάλτε τα «καλά» λιπαρά στη θέση των «κακών»:
- Ποιος είπε ότι τα κέικ γίνονται μόνο με βούτυρο; Γίνονται και με ελαιόλαδο και είναι εξίσου γευστικά!
- Πρωινό δεν σημαίνει μόνο φέτες ψωμιού με βούτυρο και μέλι. Πρωινό σημαίνει και ψωμί ολικής άλεσης με ταχίνι και φέτες μπανάνας. Σημαίνει και φρυγανιές ολικής άλεσης με μαργαρίνη, πλούσια σε ω-3 λιπαρά και μέλι ή σπιτική μαρμελάδα με λίγη ζάχαρη. Σημαίνει και κράκερς ολικής με άλειμμα αβοκάντο και αυγό ή λίγο σολομό. Πρωινό σημαίνει: εξουσία στη φαντασία για καλύτερη υγεία!
- Σάλτσες και γλυκά, χωρίς πολλά λιπαρά είναι ένα στοίχημα που μπορείτε να πετύχετε. Αντικαταστήστε όπου μπορείτε την κρέμα γάλακτος με ένα αντίστοιχο προϊόν με χαμηλά λιπαρά ή ακόμα και γιαούρτι χαμηλών λιπαρών. Δεν έτυχε, πέτυχε!
- Αποφύγετε τους «gourmet» καφέδες, πλούσιους σε πλήρες γάλα και σαντιγί. Προτιμήστε έναν απλό καφέ (πχ ελληνικό, στιγμιαίο), χωρίς προσθήκη γάλακτος ή με ημιαποβουτυρωμένο γάλα. Ο καφές είναι για να μας τονώνει, όχι για να μας βαραίνει.
- Αντικαταστήστε το κόκκινο κρέας με όσπρια ή λαχανικά. Για παράδειγμα, αντί για κιμά από κρέας, προσθέστε στα μακαρόνια μια σάλτσα με φακές ή σόγια. Φτιάξτε κιμά πλασίμπο, δηλαδή!
Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων. Μόνο έτσι θα μπορείτε να συγκρίνετε παρόμοια προϊόντα και να επιλέγετε αυτό με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.