Καρπούζι

Καρπούζι

ΜΑΘΕ

  • Με προέλευση από τη νότια Αφρική, καλλιεργήθηκε αρχικά στην αρχαία Αίγυπτο.
  • Η ελληνική λέξη για το καρπούζι είναι «υδροπέπων», εξ ου & το αγγλικό watermelon!

ΦΑΕ

  • Must για ένα ελαφρύ γυναικείο γεύμα χάρη στη βιταμίνη C που επιδρά στην αναδόμηση της επιδερμίδας.
  • Δοκιμάστε το με λευκό τυρί -συνήθως φέτα- ή ακόμη καλύτερα κυπριακό χαλούμι.

ΖΗΣΕ

  • Πηγή βιταμίνης C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, προασπίζει τον οργανισμό μας από μολύνσεις & επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης.
  • Περιέχει ποσότητες βιταμίνης Β6, η οποία –μαζί με τις υπόλοιπες βιταμίνες του συμπλέγματος Β- παίζει ρόλο-κλειδί στην εγκεφαλική λειτουργία & την ψυχική μας ισορροπία.

Με προέλευση από τη νότια Αφρική, το καρπούζι (Citrullus lanatus) είναι ένα φρούτο που αρχικά καλλιεργήθηκε στην αρχαία Αίγυπτο, όπως εμφανίζεται σε ιερογλυφικά. Η λέξη «καρπούζι» προέρχεται από  την  αντίστοιχη τουρκική karpuz, ενώ η ελληνική λέξη για το φρούτο είναι «υδροπέπων»… εξ ου και το αγγλικό watermelon! Όπως προδίδει και το ελληνικό του όνομα, το καρπούζι αποτελείται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από νερό και γι’ αυτό είναι ένα από τα πιο δροσιστικά φρούτα του καλοκαιριού. Αποδίδει πολύ λίγες θερμίδες (γύρω στις 30 ανά 100 γρ.), περιέχει λίγη μόνο ζάχαρη (περίπου 5-6%) – δηλαδή σχεδόν τη μισή από ένα μήλο!- ενώ παράλληλα περιέχει αρκετές φυτικές ίνες. Είναι πηγή βιταμίνης C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, προασπίζει τον οργανισμό μας από μολύνσεις και με την αντιοξειδωτική της δράση επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης. Επιπλέον, περιέχει ποσότητες βιταμίνης Β6, η οποία –μαζί με τις υπόλοιπες βιταμίνες του συμπλέγματος Β- είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού και παίζει ρόλο-κλειδί στην εγκεφαλική λειτουργία και την ψυχική μας ισορροπία. Το καρπούζι, όπως και όλα τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά π.χ. η ντομάτα, οφείλει το έντονο χρώμα του στο λυκοπένιο, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία. Μάλιστα, το λυκοπένιο του καρπουζιού είναι βιολογικά περισσότερο ενεργό και διαθέσιμο για τον οργανισμό μας σε σύγκριση με εκείνο που περιέχεται στη τομάτα, έστω κι αν αυτή αποτελεί τον πιο διάσημο εκπρόσωπό του.

Καρπούζι ωμό 1 φλιτζάνι κομμένο σε κύβους (152g)

Θρεπτικά συστατικά

Ποσότητα θρ. συστατικών

% ΠΠΑ

Ενέργεια – Θερμίδες

46 kcal

2,3%

Νερό

139g

 

Συνολικά/Κορεσμένα Λιπαρά

0,23 g/0,024 g

0,33% / 0,12 %

Υδατάνθρακες/ σάκχαρα

11,48 g / 9,42 g

4,42%/ 10,47%

Πρωτεΐνες

0,93 g

1,86%

Φυτικές ίνες

0,6 g

 

Νάτριο

2mg

Χωρίς νάτριο/ αλάτι

Βιταμίνη C

12,5 mg

15,63%

Θειαμίνη Β1

0,051mg

4,64%

Βιταμίνη Β6

0,069mg

4,93%

Πηγές: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (2016). www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp. U.S. Department of Agriculture.USDA Database for the Flavonoid Content of Selected Foods. May 2016.

*ΠΠΑ: Προσλαμβανόμενη ποσότητα αναφοράς ενός μέσου ενήλικα (8400 kj/ 2000kcal)

  • Χαμηλό σε θερμίδες
  • Πλούσια περιεκτικότητα σε νερό
  • Χωρίς λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά
  • Χωρίς αλάτι/ νάτριο
  • Πηγή βιταμίνης C

Πώς να τα επιλέξετε και πώς να τα συντηρήσετε:

  • Πριν αγοράσετε ένα ολόκληρο καρπούζι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κοιτάξετε είναι το βάρος. Τα πιο ώριμα καρπούζια είναι βαριά για το μέγεθός τους. Για να έχετε μια καλύτερη ιδέα του βάρους, ίσως θα σας βοηθούσε να σηκώσετε 2 καρπούζια παρόμοιου μεγέθους- ένα σε κάθε χέρι- και να συγκρίνετε το βάρος τους.
  • Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό των ώριμων καρπουζιών είναι πως στο κάτω μέρος τους υπάρχει ένα ελαφρώς κίτρινο πεπλατυσμένο σημείο. Αν αυτό το σημείο δεν υπάρχει ή είναι πιο λευκό, είναι πιθανόν το καρπούζι να συλλέχθηκε πριν ωριμάσει επαρκώς.
  • Τα ολόκληρα καρπούζια φυλάσσονται καλύτερα σε θερμοκρασίες 10-16 ° C. Τοποθετήστε τα σε  δροσερό και σκιερό μέρος. Το ψυγείο δε θεωρείται ιδανικό μέρος για τη συντήρηση ενός ολόκληρου καρπουζιού, καθώς μπορεί να παγώσει κι έτσι να μειωθεί τόσο η διάρκεια ζωής όσο και η γεύση του.
  • Από τη στιγμή που θα κόψετε, όμως, το καρπούζι, η ψύξη είναι σημαντική, κυρίως επειδή οι βιταμίνες του (C, B6 κλπ) είναι ευαίσθητες στη θερμότητα. Συστήνεται η τοποθέτησή του σε ένα σφραγισμένο δοχείο για να διατηρηθεί η σάρκα του υγρή και να αποφευχθεί η απορρόφηση οσμών από άλλα τρόφιμα.

Extra Tip … για φάγωμα!

Το καρπούζι, με το πλούσιο άρωμά του, είναι απολαυστικό όταν καταναλώνεται μόνο του. Παρόλα αυτά, αν σας αρέσει να «παντρεύετε» γεύσεις, μπορείτε να ετοιμάσετε μια φρουτοσαλάτα με καλοκαιρινά φρούτα, που είναι πλούσια πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Επίσης, ένα εξαίσιο ταίρι για το καρπούζι αποτελεί το λευκό τυρί-συνήθως φέτα -ή ακόμη καλύτερα κυπριακό χαλούμι.