Κάθε πρωί ο Φραγκίσκος Μπριλάκης μαζί με τον πατέρα του, τον Γιώργο, παίρνει το δρόμο για τα κτήματα της οικογένειας στο Κούμι της Ιεράπετρας. Φτάνοντας στη φάρμα, πρέπει να ελέγξουν θερμοκρασίες, ποσότητες νερού, θρεπτικά διαλύματα και ποσοστά υγρασίας, να περισυλλέξουν τις ώριμες τομάτες και να φροντίσουν τις επόμενες χωρίς να λερώσουν τα χέρια τους σκαλίζοντας. Και αυτό γιατί η μέθοδος που χρησιμοποιούν δεν γίνεται στο έδαφος.
«Είμαστε από τους πρώτους παραγωγούς που εφαρμόσαμε υδροπονική καλλιέργεια στην Κρήτη», αναφέρει ο νεότερος γεωργός της οικογένειας, «προσπαθήσαμε να καινοτομήσουμε, να βρούμε νέους τρόπους ώστε το προϊόν που παράγουμε να έχει ταυτόχρονα άριστη γεύση, ποιότητα αλλά και επαρκή ποσότητα».
Ο Φραγκίσκος μπήκε στον κόσμο της γεωργίας το 2001, επιστρέφοντας από τις σπουδές του στην Αθήνα. Η αγροτική επιχείρηση του πατέρα Μπριλάκη, η οποία ξεκίνησε δειλά δειλά στις αρχές του ’90 και έφερνε τα προς το ζην στην οικογένεια, ανανεώθηκε εκ βάθρων με το νέο αίμα. Χρόνο με το χρόνο τα στρέμματα αυξάνονταν, οι τόνοι τομάτας πλήθαιναν, ενώ το σημαντικότερο βήμα έγινε με τη στροφή στην καλλιεργητική πρακτική: από το 2003 το κτήμα Μπριλάκη αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της υδροπονικής μεθόδου καλλιέργειας.
Τα προϊόντα συσκευάζονται και τυποποιούνται εσωτερικά, ενώ διαθέτουν ευρωπαϊκή πιστοποίηση. Όλα αυτά έκαναν τις τομάτες (logari) και τα τοματίνια (beez) της σύγχρονης φάρμας στην Κρήτη να ξεχωρίσουν, βρίσκοντας το δρόμο τους στα My market τα οποία από το 2012 έχουν αποκλειστική διανομή του κτήματος.
«Σε αντίθεση με τις συμβατικές μεθόδους καλλιέργειας, στην υδροπονία ελέγχουμε ακριβώς τη θρέψη του φυτού, πετυχαίνουμε έτσι την ποιότητα της φυσικής καλλιέργειας ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους από εξωτερικούς παράγοντες», εξηγεί ο Φραγκίσκος Μπριλάκης. Στο υδροπονικό θερμοκήπιο αντί για χρώμα χρησιμοποιείται πετροβάμβακας: τα φυτά αναπτύσσουν τις ρίζες τους στο μαλακό υπόστρωμα καθώς τροφοδοτούνται από μία δεξαμενή, στην οποία εκτός από το νερό διοχετεύονται όλα τα θρεπτικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών.
Πρόκειται για μια πανάρχαια μέθοδο καλλιέργειας, η οποία για χρόνια είχε ξεχαστεί, αλλά πλέον κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στους σύγχρονους γεωργούς ως βιώσιμη απάντηση στα αδιέξοδα της καλλιέργειας στο χώμα.
«Χρειαζόμαστε πολύ λιγότερη φυτοπροστασία από ένα κανονικό αγρόκτημα», προσθέτει. Εντομοστεγή δίχτυα προστατεύουν σε μόνιμη βάση τα φυτά, ενώ ακόμη κι αν εμφανιστούν έντομα η αντιμετώπισή τους γίνεται άμεσα και με φυσικό τρόπο. «Το 80% της καταπολέμησης γίνεται με ωφέλιμα έντομα, τα οποία εξαπολύουμε στα φυτά μας για να αντιμετωπίσουν τους εχθρούς», συμπληρώνει αναφέροντας τον θρίπα που είναι μια από τις συνηθέστερες απειλές.
Αντίστοιχη διαδικασία φυσικής καλλιέργειας ακολουθεί και στη γονιμοποίηση των φυτών. «Τοποθετούμε κυψέλες στο θερμοκήπιο και αφήνουμε ελευθέρους τους βομβίνους, δηλαδή τους μπάμπουρες, ώστε να κάνουν το έργο τους».
Δεκαέξι στρέμματα αριθμεί αυτή τη στιγμή το κτήμα Μπριλάκη και οι ποσότητες που παράγει ανέρχονται σε διακόσιους τόνους τομάτας το χρόνο. Οι ζεστές θερμοκρασίες της Ιεράπετρας, η οποία «έχει το ιδανικότερο μικρόκλιμα της Ελλάδας, αν όχι της Ευρώπης για θερμοκηπιακή καλλιέργεια», σύμφωνα με τους έμπειρους γεωργούς, επιτρέπει στην οικογένεια Μπριλάκη να έχει σοδειά περίπου δέκα μήνες το χρόνο. «Είμαστε διαρκώς σε αναζήτηση για τις καλύτερες ποικιλίες της αγοράς, σε συνεργασία με εταιρείες πολλαπλασιαστικού υλικού πειραματιζόμαστε με νέα υβρίδια και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις μας ανανεώνουμε την παραγωγή μας», τονίζει. Για να επιλεχθεί ένας σπόρος τομάτας προς καλλιέργεια πρέπει τα σάκχαρα της τομάτας να είναι σε σωστά επίπεδα, ο καρπός να είναι συνεκτικός και να παράγει τόσο ώστε η καλλιέργειά του να είναι βιώσιμη.
«Εμείς τις τομάτες και ειδικά τα τοματάκια τα τρώμε σαν φρούτα, σαν ένα γρήγορο σνακ», καταλήγει, «δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από έναν υγιεινό καρπό που σου δίνει τόση ευχαρίστηση».
Συμβουλές από τον ειδικό!
Μην παραπλανάσαι
Η εξωτερική εμφάνιση στις τομάτες δεν παίζει μεγάλο ρόλο. Μπορεί να είναι κατακόκκινες και σφριγηλές, όμως, στο εσωτερικό τους να αποδειχθούν γεμάτες νεύρα και σποράκια. Γι’ αυτό εμπιστευόμαστε συγκεκριμένους παραγωγούς των οποίων τα προϊόντα έχουν αποδειχθεί ποιοτικά.
Ποτέ στο ψύγειο
Για να έχεις το μέγιστο από μία τομάτα, όλο το άρωμα, τα θρεπτικά συστατικά και τη γεύση που χρειάζεσαι, πρέπει να διατηρηθεί σε φυσικό περιβάλλον. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του ψυγείου παγώνουν την εσωτερική σύσταση της τομάτας, καθυστερούν την ωρίμανσή της και εν τέλει την αλλοιώνουν.
Προσοχή σε σκασίματα
Σε περίπτωση που αντιληφθούμε ότι κάποια από τις τομάτες μας έχει πληγωθεί αφήνοντας υγρό να κυλήσει προς τα έξω, την απομακρύνουμε από τις υπόλοιπες καθώς σύντομα θα τις επηρεάσει. Εάν θέλουμε να αποθηκεύσουμε τομάτες, προτείνουμε τρίψιμο και σφράγισμα του χυμού σε αποστειρωμένα βάζα.
Από τον Άγγελο Κλάδη