Ποια ακριβώς τώρα είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα;
Οι περισσότεροι θα πούνε ότι είναι σίγουρα το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί, το ξινόγαλο κτλ, ε;.. Σωστά!
Αρκετοί επίσης, θεωρούν ότι γαλακτοκομικό προϊόν είναι και το βούτυρο, ε;.. Λάθος!
Από διατροφική σκοπιά, το βούτυρο συγκαταλέγεται στα λίπη και έλαια, παρόλο που προέρχεται κι αυτό από γάλα. Το βούτυρο μας την έσκασε, λοιπόν.
Το ίδιο κάνουν και τα φυτικά ροφήματα/επιδόρπια, όπως τα ροφήματα αμυγδάλου, σόγιας κα. Τα χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας διατροφή και λανθασμένα τα χρήζουμε γαλακτοκομικά, δίνοντάς τους το ρόλο του γάλακτος ή του γιαουρτιού.
Πάμε τώρα στις ποσότητες. Όπως με τις περισσότερες τροφές, έτσι και με τα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να τηρούμε τις μερίδες. Το Μεσογειακό πρότυπο διατροφής δίνει την απάντηση.
Για τους ενήλικες, συνίσταται η κατανάλωση 2 μερίδων από ποικιλία γαλακτοκομικών την ημέρα, χαμηλών κατά προτίμηση λιπαρών. Γάλα και γιαούρτι, γιαούρτι και τυρί, τυρί και γάλα.. οι συνδυασμοί είναι δική σας υπόθεση!
Ναι, αλλά τι είναι η μερίδα; Ευαίσθητο θέμα κι αυτό, και σηκώνει πολλές παρερμηνείες.
Ας τις διαλευκάνουμε!
Μια μερίδα γαλακτοκομικών, ισοδυναμεί με:
• 1 ποτήρι γάλα (~250ml
• ½ ποτήρι γάλα εβαπορέ (~125ml)
• 1 κεσεδάκι γιαούρτι (200g)
• 1 κομμάτι σκληρό τυρί (π.χ. φέτα, γραβιέρα) μεγέθους σπιρτόκουτου ή 1 φέτα τυρί για τοστ (π.χ. κασέρι) ή 2 κουταλιές της σούπας μαλακό τυρί (π.χ. κατίκι, μυζήθρα) (αντιστοιχούν όλα σε ~30-40g)