Από τι ηλικία τα ξεκινάμε και πώς τα εντάσσουμε στη διατροφή του;
1-2 ετών: 2 μερίδες/ ημέρα
2-3 ετών: 2 μερίδες/ ημέρα
4-8 ετών: 2-3 μερίδες/ ημέρα
9-13 ετών: 3-4 μερίδες/ ημέρα
14-18 ετών: 3-4 μερίδες/ ημέρα
Μετά τα 2 έτη, τα πράγματα αλλάζουν και υπάρχουν εναλλακτικές, δηλαδή οι μικροί μας φίλοι μπορούν να καταναλώνουν πλήρες ή ημιαποβουτυρωμένο γάλα ή γιαούρτι (1,5-2% περιεκτικότητα σε λίπος). Κι έτσι θα είναι fit από κούνια… κυριολεκτικά!
Κι επειδή από εμάς τους γονείς εξαρτώνται όλα, ιδού μερικά χρήσιμα κόλπα, αλλά και tips για να καταναλώνει το παιδί σας την πολύτιμη αυτή τροφή, με τον ιδανικότερο τρόπο.
Το γάλα είναι απαραίτητο για τα παιδιά, έλα όμως που κάποια παιδιά δεν θέλουν να το βλέπουν μπροστά τους... Κανένα πρόβλημα, απλώς δεν χρειάζεται να το βλέπουν! Κρύψτε το γάλα σε smoothies με φρέσκα φρούτα ή προσθέστε στο γάλα λίγο μέλι ή κακάο, που θα κάνουν τη γεύση του πιο ευχάριστη. Αν και πάλι αρνείται να το πίνει, ρίξτε τις ελπίδες σας στις εναλλακτικές, όπως το γιαούρτι ή το τυρί. Απλώς διασφαλίστε ότι θα έχουν γαλακτοκομικά στη διατροφή τους.
«Μαμά, θέλω σοκολατούχο γάλα!». Το έχουμε πει όλοι μας ως παιδιά, το λένε και τα παιδιά μας. Είναι ωραίο το άτιμο, το ίδιο και το σακχαρούχο γάλα. Όσο γευστικά κι αν είναι όμως, εσείς αντισταθείτε στον πειρασμό να το δίνετε στα παιδιά σας συστηματικά.
Τα παιδιά αγαπούν το τυρί, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις χάνουν το μέτρο στην κατανάλωσή του. Για να έχετε τις θερμίδες αλλά και τα λιπαρά της διατροφής των παιδιών σας υπό έλεγχο, γνωρίστε τους τα τυριά με μειωμένα λιπαρά. Μόλις κλείσουν τα δύο τους χρόνια, είναι η κατάλληλη στιγμή για τη γνωριμία. Φροντίστε να πάει καλά!
Δοκιμάστε να τους προσφέρετε: